Oplossingen voor golfers met rugklachten, en degenen die dat willen voorkomen

Golftips
Oefeningen uit de Fundamental Routines: de warming-up en cooling-down zijn een must voor het voorkomen van chronische rugpijn door golf. Foto: Liesbeth Pauwels. Outfit: Lululemon
Oefeningen uit de Fundamental Routines: de warming-up en cooling-down zijn een must voor het voorkomen van chronische rugpijn door golf. Foto: Liesbeth Pauwels. Outfit: Lululemon

‘Ik heb de laatste tijd veel last van mijn onderrug, zijn er nog specifieke oefeningen die jij aanraadt om dat te verhelpen?’ Deze vraag werd mij onlangs gesteld. Specifieke rugtraining is een vraagstuk dat vele golfers bezighoudt. Een pijnlijke of verzuurde (lage) rug is namelijk een veelvoorkomende uitdaging bij actieve golfers. Het is ook wetenschappelijk onderzocht dat de meest voorkomende plek van blessures bij golfers de lage rug is.

Voorkom

Ik zou je graag mijn werkwijze meegeven die helpt rugpijn te voorkomen. Mijn methode die de onderrug ook ondersteunt bij chronische spanning. De juiste oefeningen zijn daarin belangrijk. Maar wat nog belangrijker is, en wat vooral wordt vergeten, is hoe men beweegt in het dagelijkse leven. Dat bepaalt namelijk een flink stuk van de gezondheid en vitaliteit van de wervelkolom. Naast dat de juiste dagelijkse routines je absoluut helpen, maakt het ook een verschil hoe en met welke frequentie, volgorde, focus en inspanning de oefeningen gedaan worden. Ik maak het voor je heel praktisch, doelgericht en vooral effectief. 

Dit maakt het verschil

 • Beweeg altijd met aandacht. 
 • Vermijd snelle bewegingen uit het niets. Bijvoorbeeld snel opstaan en explosief draaien of rennen. 
 • Let erop de golftas niet verkeerd op te tillen en neer te zetten, zowel in de baan als in de auto. Hou je volle aandacht erbij en activeer goed de core-spieren. 
 • Draag geen golftas maar gebruik een trolley. 
 • Vermijd lang en in eenzelfde houding zitten. Neem micro-pauzes tijdens zittend werk en houd zo het lichaam en de wervelkolom in beweging.
 • Vermijd tegenstrijdige bewegingen direct na elkaar zoals snel van voren en naar achteren buigen. 
 • Doe altijd een goede warm-up (ideaal is de Fundamental Warm Up Routine) voorafgaand aan het golfen. 
 • Begin nooit op de eerste tee of maak nooit een swing zonder de spieren in de rug en heupen warm te maken.
 • Maak nooit swings met twee clubs, vooral niet om de swing en spieren op te warmen. 
 • Start de dag met de Fundamental ’ochtend mobiliteit’ Routine.
 • Verbeter de heupmobiliteit, versterk de core-stabiliteit, en vergroot het bewustzijn van een vitale lichaamshouding, het hele jaar door!
 • Vermijd het ’jojo trainen’: een situatie waarbij men veel traint voor een korte periode, maar na het bereiken van hun doel of door het te intensieve schema, weer stopt met trainen en continu steeds weer een nieuwe poging doet. 
 • Doe af en toe een ’sociale media dieet’ voor optimale rust, herstel en focus periodes.
 • Na het golfen of lessen: ga nooit in het clubhuis voor een lange tijd zitten, doe eerst de Fundamental ’cool down’ Routine. 
 • Gebruik de winterperiode als perfecte tijd om de spieren te versterken voor het nieuwe seizoen. 

Moet je flexibel zijn? 

Mijn onlineprogramma Fundamental Routines is een combinatie van verschillende methodieken. Denk aan: golfyoga, pilates, TPI, kracht en hersteltechnieken. Zo ontstaat er een perfecte balans tussen souplesse en kracht. Uiteraard op de specifieke belasting van de eenzijdige-golfswingspieren. We werken naar balans, gezondheid en blessurepreventie van de wervelkolom. Er is dus aandacht voor de spieren maar ook voor de gewrichten, het bindweefsel, de ademhaling en het zenuwstelsel. En dat yoga-gedeelte gaat niet om flexibiliteit. Het is helemaal niet van toepassing dat je flexibel moet zijn om aan golfyoga te doen. Mijn methode rust vooral op stabiliteit. Dat zijn componenten die in algemene golffitness programma’s ontbreken maar die wel van essentieel belang zijn voor blessurepreventie. Mijn onlineprogramma is vooral makkelijk te integreren in een actieve of drukke levensstijl. 

Welkom

Je bent welkom. Beginnen met fitness voor golf, oefeningen oppakken of juist veel sterker worden was nog nooit zo makkelijk…De Fundamental Routines zijn er voor jou. Wacht niet langer en start direct. Ga naar www.lpgolfperformance.nl en klik op de link van Fundamental Routines via het shop menu. 

art cover
De droomreis van Matthieu Pavon
8 feb, 20:30
art cover
Groeiend verzet bij spelers PGA Tour tegen genadige terugkeer LIV-gangers
8 feb, 17:38
art cover
Golfen met aanvaarding: omarm de onvoorspelbaarheid op de golfbaan
6 feb, 12:53
art cover
Costa Navarino zet Griekenland op de kaart als golfbestemming: een paradijs vo..
18 jan, 09:13
art cover
De échte parels van Mallorca? Zonder twijfel Alcanada en Pula Golf.
18 jan, 09:08
art cover
Quinta do Lago heeft álles wat je kan wensen: een blauwdruk voor perfectie
18 jan, 09:06
art cover
CEO Sean Moriarty wil altijd nóg beter: 'Quinta do Lago is nooit klaar'
18 jan, 08:58
art cover
Samanah Golf in Marokko: met recht een oase in de woestijn
18 jan, 08:50