Plotseling vertrek Jeroen Stevens nadat meldingen passie wegnemen

Amateurs
Jeroen Stevens stuurde bijna 23 jaar de NGF aan. (Foto via NGF)
Jeroen Stevens stuurde bijna 23 jaar de NGF aan. (Foto via NGF)

door Eric Korver

Jeroen Stevens heeft per direct zijn taken neergelegd als directeur van de NGF. Die verrassende mededeling kwam in de tweede week van november vanuit het federatiekantoor in Utrecht. Aanleiding voor het plotselinge vertrek van Stevens zijn meldingen bij het Centrum Veilige Sport Nederland. ,,Daardoor is mijn passie voor het werk geluwd’’, aldus Stevens.

De mededeling over het directe vertrek van Jeroen Stevens kwam best wel uit de lucht vallen, al was natuurlijk afgelopen zomer al bekend geworden dat er meldingen waren gedaan bij het Centrum Veilige Sport Nederland over Stevens en een andere prominente medewerker van de NGF. Het CVSN is in de sport het meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag, matchfixing en doping.

Dat kwam naar buiten via de NOS, waarna de federatie zelf in september een onafhankelijk onderzoek aankondigde naar de meldingen. Dat onderzoek is in handen gegeven van Unravelling Onderzoek & Advies, maar heeft nog geen uitkomst opgeleverd.

Stevens heeft dat dus ook niet afgewacht. Zijn vertrek lijkt op een vlucht naar voren, maar is dat niet, stelt de inmiddels vertrokken directeur zelf. ,,Ik heb de afgelopen twintig jaar met ongelooflijk veel plezier gewerkt bij de NGF als zowel technisch directeur als algemeen directeur. Daar ben ik de NGF en mijn collega’s dankbaar voor’’, aldus Stevens. ,,Die enorme passie voor mijn werk voor de NGF is geluwd, toen er op 2 augustus jongstleden onverwacht een aantal meldingen over mij via het CVSN zijn binnengekomen. Dit wordt gelukkig objectief onderzocht, maar het voorval heeft bij mij wél alle plezier en energie uit mijn werk gehaald. Daarom heb ik besloten mijn functie neer te leggen.’’

Abrupt einde

Daarmee komt een abrupt einde aan een loopbaan die pas leek te kunnen eindigen na de Solheim Cup van 2026, die mede door de inspanningen van juist Stevens naar Nederland werd gehaald. Stevens had binnenskamers bij de NGF al aangegeven in ieder geval dat evenement nog te willen meemaken als directeur van de federatie.

Het binnenhalen van de Solheim Cup is zo de laatste memorabele actie geworden van Stevens, die bijna 23 jaar geleden de leiding van de NGF overnam van niemand minder dan zijn schoonvader Henk Heyster. Sinds 2009 is Stevens actief als directeur van de NGF. Zijn leiderschap heeft de federatie geen windeieren gelegd. Het aantal golfers nam flink toe tot het huidige aantal van 430.000 geregistreerde golfers. Daarnaast groeide de NGF zelf tot een sterke organisatie met zestig medewerkers.

Prettig was dat Stevens zelf golf met de paplepel ingegoten kreeg. Zijn opa was caddie en vervolgens golfleraar op de Eindhovensche, waarna zijn vader aan de slag ging als pro op De Gelpenberg, terwijl ook zijn ooms in dat vakgebied werkzaam waren. Jeroen Stevens en zijn jongere broer Robert groeiden op met de sport, en bleken er zelf ook uitermate bedreven in. Stevens kwam vele malen uit voor Oranje, zijn broer Robert werke eerst als professional op The Dutch, maar is daar sinds dit jaar commercieel directeur.

Golfteam Holland

Jeroen Stevens hield zich vervolgens ook op andere vlakken bezig met de sport. Midden jaren negentig zat Stevens achter de oprichting van Topgolf Management Services, waarna hij later één van de krachten was die de vorming van Golfteam Holland van de grond kreeg. Daarmee werd een vangnet gecreëerd voor veelbelovende jonge professionals om ze zo op weg te helpen in hun loopbaan. In 2006 was Stevens als begeleider mee met een team topamateurs naar het WK in Zuid-Afrika. Dat bleek niet zomaar een lichting, maar eentje met Joost Luiten, Wil Besseling en Tim Sluiter. Het drietal bezorgde Nederland de wereldtitel, Besseling werd individueel wereldkampioen.

Het is niet verwonderlijk dat de NGF het vertrek van Stevens betreurt. ’We verliezen hiermee veel kennis en kunde en bovenal een zeer gewaardeerde collega. We zijn ontzettend trots op wat Jeroen de afgelopen 23 jaar heeft gedaan voor de NGF en de golfsport’, stelt de federatie, waar Danielle Wallet de directietaken van Stevens waarneemt tot er een nieuw directieteam is gevormd. Stevens zelf zal in ieder geval tot 1 maart volgend jaar ondersteunen in een goede overdracht.

Rond de meldingen over Stevens en een andere medewerker van de NGF is het nog altijd stil. Er is ook niets bekend over de aard en de ernst van de klachten. Mogelijk komen de resultaten van het onafhankelijk onderzoek nog dit jaar naar buiten. Maar dat heeft Stevens niet afgewacht.

art cover
De droomreis van Matthieu Pavon
8 feb, 20:30
art cover
Groeiend verzet bij spelers PGA Tour tegen genadige terugkeer LIV-gangers
8 feb, 17:38
art cover
Golfen met aanvaarding: omarm de onvoorspelbaarheid op de golfbaan
6 feb, 12:53
art cover
Costa Navarino zet Griekenland op de kaart als golfbestemming: een paradijs vo..
18 jan, 09:13
art cover
De échte parels van Mallorca? Zonder twijfel Alcanada en Pula Golf.
18 jan, 09:08
art cover
Quinta do Lago heeft álles wat je kan wensen: een blauwdruk voor perfectie
18 jan, 09:06
art cover
CEO Sean Moriarty wil altijd nóg beter: 'Quinta do Lago is nooit klaar'
18 jan, 08:58
art cover
Samanah Golf in Marokko: met recht een oase in de woestijn
18 jan, 08:50