Encuentro onthult rol van golfmotivatie

Golftips
Afbeelding

Wat drijft jou om urenlang door te brengen op de drivingrange en de golfbaan? Heb je jezelf ooit deze vraag gesteld? Motivatie is datgene wat je ooit heeft aangezet om met golf te starten. Misschien ben je bekend met het concept van Simon Sinek’s ‘WHY’? Het is nu tijd om jezelf af te vragen wat jouw ‘Waarom’ in golf is.

Wat was de reden dat je ooit begon aan deze fantastische sport? Misschien was je op zoek naar een nieuwe sportieve uitdaging en geniet je van ontspannen middagen golfen met vrienden, gevolgd door gezellig samenzijn in het clubhuis. Of ben je een juniorgolfer die in de toekomst wil deelnemen aan de echte PGA Tour? Jouw ‘Waarom’ is de drijvende kracht die jou als golfer in beweging zet en helpt een betere golfer te worden. Je motivatie, je ’drive’, is namelijk een essentiële factor die je helpt om je golfvaardigheden te ontwikkelen, je prestaties op de golfbaan te verbeteren en je golfdoelen te bereiken.

In dit artikel gaan we dieper in op de rol van motivatie en hoe deze jou als golfer kan helpen je volledige potentieel te benutten. Er zijn verschillende bronnen van motivatie. Laten we onderscheid maken tussen wat we intrinsieke en extrinsieke motivatie noemen.

Intrinsieke motivatie komt vanuit jezelf. De drive is de voldoening en vreugde die je haalt uit het golfen. Je ervaart een innerlijke drang om te golfen, puur omdat je het leuk en boeiend vindt. Kortom, je beoefent golf omdat je er plezier aan beleeft. Bij extrinsieke motivatie is het vermijden van een externe straf of het verkrijgen van een beloning belangrijker. Dit kan een materiële beloning zijn, een prijs, sociale erkenning of een titel. Golfers met een grote mate van intrinsieke motivatie tonen doorgaans meer toewijding en zijn vaker bereid extra inspanningen te leveren. Jouw motivatie beïnvloedt je betrokkenheid bij de golfsport, bij het oefenen en de trainingen. Beide drijfveren zijn nuttig, maar intrinsieke motivatie is vaak duurzamer. Bij extrinsieke motivatie bestaat het risico dat zodra de externe factoren wegvallen, de motivatie ook helemaal wegvalt.

Lijst

Hoogstwaarschijnlijk bestaat jouw motivatie uit zowel een aantal extrinsieke als intrinsieke factoren. Mag ik je verzoeken een lijst te maken van alle factoren die je motiveren, zowel extrinsieke als intrinsieke? Denk vervolgens ook eens na over hoe je golfmotivatie op dit moment aanvoelt. Welk cijfer tussen 0 en 10 zou jij je golfmotivatie op dit moment geven? Gaf je jezelf een lage score? Vraag jezelf dan meteen ook even af wat precies een negatieve invloed heeft hierop.

Als ik je deze vragen regelmatig zou stellen, zal ik waarschijnlijk ook regelmatig andere antwoorden krijgen. Dat is volkomen normaal, omdat jouw motivatie en de factoren die deze bepalen geen constante zijn. De ene dag ga je al enthousiaster naar de golfbaan dan de andere dag. Bovendien kan je motivatie in verschillende periodes afhankelijk zijn van verschillende factoren en meer intrinsiek of extrinsiek van aard zijn.

Als golf psychology coach krijg ik dan ook heel vaak de vraag: ’Hoe kan ik mijn motivatie hoog houden?’ Hoewel dit een waardevolle vraag is, wordt het moeilijk je volle potentieel te benutten wanneer je je laat leiden door jouw, mogelijk zeer wisselende, gevoelens. Het gevaar bestaat dat je gevoelens je training ondermijnen. Vooral in golf wordt onze motivatie vaak op de proef gesteld. Elke golfer weet dat een baanronde soms grote frustraties met zich meebrengt. Aan de andere kant kan het ervaren van een zekere vorm van ongemak ook net een goede bron van motivatie zijn. Zolang we in onze comfortzone zitten, is er weinig behoefte aan verandering. Frustraties kunnen juist ook een motiverende factor zijn om extra lessen te nemen of om je mentale golfspel aan te pakken. Ontevredenheid met een bepaalde situatie kan dus net de drive zijn die je nodig hebt.

Vriespunt

Maar wat kan je ondernemen wanneer jouw motivatie het vriespunt dreigt te bereiken? Succes op de golfbaan bereik je vooral door vast te houden aan wat je kunt doen om een goede golfer te worden, ongeacht je gevoelens. Motivatie alleen is dus niet genoeg; actie en inzet zijn geen garantie, maar geven je wel meer kans op succes. Jouw golfgedrag en golfgewoontes zijn dus doorslaggevend. Het begint allemaal met het nemen van verantwoordelijkheid voor je gedrag, je trainingen en baanrondes. Beslis dat je boven je gevoelens staat en je je zult houden aan je trainingsplan, ongeacht je gemoedstoestand of obstakels die op je pad komen. Intentie, discipline en doorzettingsvermogen zijn drie eigenschappen die succesvolle golfers kenmerken.

Als je successen wilt boeken, is het nuttig dat je jezelf kunt blijven motiveren. Het is dus nuttig om inzicht te hebben in de factoren die jou motiveren. Deze zijn voor iedereen anders. Ook hierbij kan enige zelfreflectie van pas komen, zodat jij op zoek kunt gaan naar de mensen en omgevingen die het beste in jou naar boven brengen. Ben jij iemand die gedreven wordt door uitdaging en zichtbare resultaten, door competitieve omgevingen? Ga dan op zoek naar trainingsfaciliteiten die deze elementen bieden. Verwerk competitieve elementen in je trainingsmomenten of zoek een even competitieve golfbuddy. Word jij eerder gemotiveerd door plezierige omgevingen, sociale aspecten en een gezellig groepsgebeuren? Ga dan op zoek naar een club met veel sociale randactiviteiten en zoek een groepje gelijkgestemde golfbuddies om fijne baanrondes mee te spelen en achteraf samen verder te genieten op het terras van het clubhuis.

Tips

Hierbij geven we alvast nog zes tips waarmee jij jouw golfmotivatie positief kunt beïnvloeden:

1.         Formuleer een concreet doel: Wat wil jij bereiken in golf? Wanneer wil je dit bereikt hebben?

2.         Ontwikkel een trainingsplan met tussendoelen om uiteindelijk jouw golfdoel te kunnen bereiken.

3.         Ga op zoek naar trainingsfaciliteiten en golfbanen waar je je goed voelt, die voor jou motiverend werken en uitdagingen inhouden.

4.         Omring je met goede en positief ingestelde professionals, coaches en medegolfers. Kortom, omring je met diegenen die het beste in jezelf naar boven halen.

5.         Concentreer je op vooruitgang, zichtbare verbeteringen en het proces.

6.         Hanteer een groeimindset in je gedachten en zelfspraak.

Motivatie is dus niet iets dat uit de lucht komt vallen. Door er bewust mee aan de slag te gaan, kan je jezelf helpen om jouw plezier en prestaties op de golfbaan te vergroten. Merk je dat jouw motivatie toch keldert, geef dan zeker niet op. Neem gewoon even extra de tijd om te kijken wat er nodig is om jouw drive en passie opnieuw te boosten. En wanneer je er dan nog niet in zou slagen, kan je nog steeds een golf psychology coach in de arm nemen.

Wiebeke Seymortier

psycholoog & golf psychology coach

auteur boek ‘Fit je mentale golfswing’

www.encuentro.coach

Afbeelding
art cover
Vince van Veen maakt volwassen keuzes
10 apr, 11:17
art cover
Korver & Korver
10 apr, 11:16
art cover
Column Leo: Andere koek
10 apr, 10:59
art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47
art cover
Voor alle golfers: investeer in breinkennis
10 apr, 10:45
art cover
De Pin High Zomertoppers zijn er weer! De beste golfdeals voor deze zomer
8 apr, 15:30