DP World Tour: Nederlands trio op tik

Tour
Joost Luiten: twee keer elfde achter elkaar, maar wel balen in India. (Foto Golffile / Jason Butler)
Joost Luiten: twee keer elfde achter elkaar, maar wel balen in India. (Foto Golffile / Jason Butler) (Foto: )

De Nederlanders op de DP World Tour doen het nog altijd prima. Het trio is op tik, zoals dat weleens wordt gezegd. Al zullen Joost Luiten en Daan Huizing toch wel een nare smaak hebben overgehouden aan hun weekend tijdens het Hero Indian Open, waarin ze échte topklasseringen verspeelden. Maar top twintig is altijd netjes. En Darius van Driel zet zijn opmars op de Race to Dubai gewoon voort.

Eerst maar eens kijken naar Joost Luiten. De beste Nederlandse golfer aller tijden lijkt zijn vorm weer helemaal te hebben hervonden, nadat het in het begin van het seizoen soms wat stroefjes liep. In de Singapore Classic reikte Luiten al tot een uitstekende elfde plaats, en dat gaf de Bleiswijker vertrouwen voor het Hero Indian Open op de DLF Golf & Country Club bij Delhi. Daar was Luiten vorig jaar al derde geworden. ,,De baan ligt me en de vorm is groeiende. Als de driver ietsje beter is, kan het een leuke week worden’’, had Luiten vooraf nog gesteld.

Dat leek helemaal uit te komen, want Luiten speelde de eerste twee dagen geweldig golf. Leider na dag één met een 65 en negen birdies op de kaart, en nog altijd prima erbij na een 69 op dag twee. Luiten ging in contention het weekeinde in, en dat is natuurlijk altijd een prima positie. Maar juist in dat weekend kwam er zand in de motor bij Luiten, die op zaterdag vier slagen inleverde op de laatste zes holes.

Doodzonde, want tot dan zag het er allemaal weer heel goed uit. Met een ronde level par schoot Luiten niets op, en op zondag werd het allemaal niet beter dan vier bogeys in de laatste vijf holes van de eerste negen. Luiten herstelde nog wel met twee birdies, maar leverde wel een slag in. Met negen onder par werd hij nog elfde, maar als Luiten na twee dagen tien onder par is, en dan afsluit met een slag meer, weet je dat hij daarvan baalt.


Daan Huizing eindigde in India in de top twintig, maar zal daar gemengde gevoelens aan hebben overgehouden. (Foto Golffile / Jason Butler) - Jason Butler / Golffile

Dat gevoel moet Daan Huizing ook hebben gehad. Hij won de eerste drie dagen louter slagen. Eerst vijf, vervolgens eentje en tot slot op zaterdag ook nog drie, waarna hij met negen onder par gewoon in de top tien stond. Maar ook bij Huizing ging het op de slotdag allerminst van een leien dakje. Na eerst nog een slag winst te hebben geboekt, leverde hij er vervolgens drie in. Met plus twee voor de dag zakte Huizing tien plaatsen op het leaderboard om uiteindelijk zijn naam terug te zien op de negentiende plaats.

Rollercoaster

Wat verder naar onder was ook Darius van Driel terug te vinden, op plaats 31. De Leidschendammer was drie dagen onder par geweest, maar kon in een rollercoaster op zondag geen winst meer boeken. Zes bogeys stonden tegenover zes birdies, waarvan twee op de laatste twee holes om nog de meubelen te redden. Vier onder dus voor Van Driel.

Dan lijkt het allemaal mineur, maar dat is het zeker niet. Want op de Race to Dubai boekten alle drie de Nederlanders gewoon winst. Van Driel is daar de hoogst genoteerde man, uiteraard met dank aan zijn zege in Kenia. Van Driel passeerde Zander Lombard, die ervoor had gekozen niet te starten in India. Daardoor staat hij nu op een uiterst knappe zevende plaats. Boven hem ook nog Adrian Meronk en Joaquin Niemann, twee mannen die normaal gesproken bij LIV Golf spelen, en als je dan de lijst wat opschoont, blijft er een heel riante positie over voor Van Driel.

Joost Luiten en Daan Huizing stegen beiden acht plekken. Luiten vinden we terug op plaats 54. Het zit daar allemaal echt heel dicht bij elkaar en als Luiten na de Masters eventueel een goede Asian Swing speelt in Korea, Japan en China, dan liggen er nog veel plaatsen winst in het verschiet. Dat geldt eigenlijk ook voor Daan Huizing, die nu op plaats 72 staat. Dat zijn sowieso allemaal klassering die ruimschoots veilig zijn als het gaat om het behoud van het speelrecht voor de DP World Tour, maar die veilige marge willen Luiten en Huizing natuurlijk heel graag in stand houden. Zoals de drie Nederlanders echter op dit moment spelen, lijkt helemaal niemand zich zorgen te hoeven maken.

Daan Huizing eindigde in India in de top twintig, maar zal daar gemengde gevoelens aan hebben overgehouden. (Foto Golffile / Jason Butler)
art cover
Leo van de Ruit (1947-2024): Liefhebber tot in elke vezel
6 mei, 21:25
art cover
Routines: geheim van consistent golfen
30 apr, 11:08
art cover
Zakelijke netwerken samen de grootste
19 apr, 09:00
art cover
Column: Martijn & Jan Kees
19 apr, 09:00
art cover
De mooie comeback van Matteo Manassero
15 apr, 09:00
art cover
Links Valley al voor vijfde keer op rij de beste 9-holes golfbaan van Nederland
13 apr, 09:00
art cover
Aydan Verdonk: verstand boven kracht
10 apr, 11:19
art cover
Vince van Veen maakt volwassen keuzes
10 apr, 11:17