De échte parels van Mallorca? Zonder twijfel Alcanada en Pula Golf.

Golfreizen
Veel van de prachtige holes op Alcanada kijken uit op de iconische vuurtoren die vlak voor de kust ligt.
Veel van de prachtige holes op Alcanada kijken uit op de iconische vuurtoren die vlak voor de kust ligt.

door Eric Korver

Mallorca is onderschat als golfbestemming. Te veel mensen weten nog niet dat op het grootste eiland van de Balearen bijna dertig golfcourses liggen, de meeste ook nog eens van uitstekende kwaliteit. Twee van de beste? Zonder enige twijfel Alcanada en Pula Golf. Mallorca staat bekende om zijn parels, maar voor golfers zijn dit de échte parels van het eiland.

De course van Alcanada ligt in het noordoosten van het eiland, praktisch naast de populaire badplaats Port d’Alcúdia. Dit is zonder twijfel de beste baan op Mallorca, en zelfs één van de besten in Spanje. De status van Alcanada werd recent meerdere keren bevestigd. Met diverse prestigieuze prijzen, maar ook door de keuze van de Dp World Tour om daar nu al enkele jaren de grote finale van de Challenge Tour te spelen. 

Het is waardering die manager Kristoff Both trots maakt. ,,Het is altijd geweldig dit soort erkenning te ontvangen vanuit de golfindustrie zelf, en om beschouwd te worden als één van die topbanen in Europa.’’ Dat de finale van de Challenge Tour tegenwoordig op televisie te volgen is, merkt Both ook. ,,Die beelden worden ook uitgezonden in de Verenigde Staten en daardoor krijgen we steeds meer Amerikanen hier.’’

En een topbaan is Alcanada zeker. Op een toplocatie, ook dat nog eens. Dichtbij de fraaie stranden van Alcúdia, maar toch midden in de natuur. Iconisch is het uitzicht op het eiland vlak voor de kust met daarop de Faro de Alcanada. Die vuurtoren is heel begrijpelijk ook het kenmerk van Alcanada geworden.

De baan is een project van de familie Porsche, Hans Peter Porsche om precies te zijn. De topman van het fameuze autoconcern is altijd al gek van golf geweest en zag op Mallorca zijn kans schoon om een droom in vervulling te laten gaan. ,,Dit land was boerenland, dat voor het grootste deel van de vorige eeuw verlaten was’’, vertelt Both. ,,De familie Porsche kocht het in 1986, maar het duurde nog lang voor er daadwerkelijk een golfbaan lag.’’

Schetsen

Porsche ging in zee met Robert Trent Jones, die ook de eerste schetsen maakte. Maar al snel was het duidelijk dat het lang zou duren voor de benodigde vergunningen binnen waren. Trent Jones wilde tegen die tijd niet meer reizen en overleed enkele jaren later, waarna het project werd overgedragen aan zijn zoon Robert Trent Jones jr. Die voltooide uiteindelijk het werk.

,,In 2003 ging de baan open. We bestaan dus net twintig jaar’’, stelt Both. Die korte levensduur is niet terug te zien, zeker niet als je het clubhuis bekijkt. Dat heeft een oorzaak, legt Both uit. ,,Het clubhuis is een eeuwenoud landhuis, dat er al tussen de driehonderd en vierhonderd jaar staat. Het was ons niet toegestaan een nieuw clubhuis te bouwen of iets toe te voegen. Dat heeft er wel toe geleid dat we nu een clubhuis hebben met een heel bijzonder eigen karakter.’’

Elke golfer op Alcanada zal onmiddellijk beseffen dat hij op een bijzondere baan speelt. De staat van onderhoud is geweldig. De greens – bijna drie jaar geleden voor een groot deel vernieuwd – zijn razendsnel en uitdagend, de fairways onberispelijk. In de layout heeft Trent Jones jr. alle mogelijkheden benut die het landschap bood, en dat heeft echt prachtige holes opgeleverd. Blikvanger is de zevende, een lange par 5 die van boven afloopt naar de zee. Overal heb je op die hole de vuurtoren in het zicht.


Pula Golf ligt er vroeg in de ochtend vaak betoverend mooi bij. 

Dat soort iconische beelden mis je misschien een beetje op Pula Golf, dat echt aan de oostkant van het eiland ligt, iets landinwaarts. Maar ook op Pula merk je aan alles dat je hier te maken hebt met een topbaan. Dat bevestigt ook de historie van de course, die in 1995 het levenslicht zag, maar tussen 2004 en 2006 volledig werd omgebouwd naar een ontwerp van José Maria Olázabal. Sindsdien kwam de DP World Tour diverse keren langs, maar ook de held van het eiland Rafael Nadal houdt er regelmatig evenementen. En niemand minder dan Pep Guardiola koos Pula om jaarlijks alle grote sterren uit de voetbalwereld uit te nodigen voor een groot toernooi.

Pula ligt op een prachtige, rustige locatie, en dat merk je terug in de baan. Nergens wordt de serene rust verstoord, en dat is een heerlijke beleving. De holes in het glooiende landschap zijn stuk voor stuk om van te genieten. Zeker in de vroege ochtend, wanneer de ochtenddauw nog tussen de heuvels hangt is het zicht betoverend. Maar laat de magie je niet te veel afleiden, want op elke hole heb je alle kwaliteiten nodig om tot een bevredigend resultaat te komen. Voordeel is wel dat Pula voor iedereen speelbaar is.

Het clubhuis van Pula is, net als op Alcanada, een oud landhuis. Ouder zelfs dan op het landgoed van Porsche, want op Pula stamt het indrukwekkende pand uit 1581. Het huisvest nog altijd de warmte en gastvrijheid die typisch is voor Mallorca. Je kunt er ook overnachten in één van de sfeervolle suites. ’Elke suite is een klein, mediterraan hoekje’, zeggen ze bij Pula zelf.

En dan hebben we het alleen nog maar gehad over twee van die geweldige banen op Mallorca.

Pula Golf ligt er vroeg in de ochtend vaak betoverend mooi bij.
art cover
De droomreis van Matthieu Pavon
8 feb, 20:30
art cover
Groeiend verzet bij spelers PGA Tour tegen genadige terugkeer LIV-gangers
8 feb, 17:38
art cover
Golfen met aanvaarding: omarm de onvoorspelbaarheid op de golfbaan
6 feb, 12:53
art cover
Costa Navarino zet Griekenland op de kaart als golfbestemming: een paradijs vo..
18 jan, 09:13
art cover
De échte parels van Mallorca? Zonder twijfel Alcanada en Pula Golf.
18 jan, 09:08
art cover
Quinta do Lago heeft álles wat je kan wensen: een blauwdruk voor perfectie
18 jan, 09:06
art cover
CEO Sean Moriarty wil altijd nóg beter: 'Quinta do Lago is nooit klaar'
18 jan, 08:58
art cover
Samanah Golf in Marokko: met recht een oase in de woestijn
18 jan, 08:50