Column Leo: Andere koek

Amateurs
Afbeelding

Jaren geleden toen ik voor de eerste keer ging deelnemen aan de NGF Competitie, veronderstelde ik er best wat van te kunnen, van matchplay-golf. Een grove misvatting! Mocht ik van mijzelf prat gaan op wat geslaagde partijen en enkele gewonnen prijzen op verschillende golfdagen met stableford-scores, matchplay bleek andere koek. Ik kon er gewoon geen pepernoot van. Het verschil tussen het aantal winst- en verliespartijen was dan ook enorm groot. Om je rot te schamen.
Evenwel is matchplay in de Nationale Competitie van de NGF voor mij altijd een uitdaging gebleven. Zeker ook omdat het in teamverband wordt gespeeld, in teams spelen doe ik graag. Man tegen man (*) knokken voor het team, voor de club die je liefhebt, vind ik je van het.
Nu, zo’n twee decennia verder, zeer aan matchplay verknocht. In de loop der jaren zóveel geleerd van de ervaringen dat de winst- en verliespartijen aardig in balans kwamen. Enkele keren zelfs naar de meest bevredigende kant overhelden.
Wat ook bijdroeg waren de lessen van Dr. Bob Rotella, Amerikaans sportpsycholoog. Hield ik me aan zijn adviezen dan won ik meer holes dan ze verloor. Wanneer de persoonlijke eigenwijsheid tijdens de matchplay weer eens de overhand kreeg, vloog de bal met een slice o.o.b. of produceerde je een hazenaaier.
Vuistregels van Dr. Bob: ’Op de tee moet een speler twee dingen van zichzelf verwachten: plezier hebben met focus op elke slag’. En: ’Voor elke slag moet je het kleinst mogelijke doel bepalen. Dat voorkomt afleidingen. Focus op dat doel’. En: ’Kijk naar het doel, pause, kijk naar de bal, pause, en swing’. En: ’Je moet geloven dat de putt er ingaat, maar het moet je niet kunnen schelen als het niet zo is’. En: ’Accepteer een slechte slag, schud hem af, en concentreer volledig op de volgende’. En: ’Denk niet aan de techniek, vertrouw volledig op je swing’.
Het staat allemaal in Rotella’s boek ’Golf Is Not a Game of Perfect’. Perfectie bestaat niet in golf. Weet hij en weet ik intussen ook. Daarom: ga nooit golfen met grote verwachtingen, ga gewoon lekker spelen.
Zijn raadgevingen hebben mij veel gebracht, namelijk: altijd plezier in het golfspel. Goed of slecht. Nooit (meer) chagrijnig van het edele golfspel geworden. Sport voor het leven.
We zijn momenteel in april. Competitiemaand. Welgeteld 2025 teams (696 dames, 1329 heren) gaan swingend elkaar bekampen in de mooiste spelsoort van golf: matchplay. Zelf start ik in de eerste competitie 65+. Benieuwd hoe dat zal gaan. Ik ben er klaar voor. Ik wens allen veel succes én plezier.

(*) Of: Vrouw tegen vrouw

Leo van de Ruit
MediaRuit voor Journalistieke Producties

art cover
Korver & Korver
10 apr, 11:16
art cover
Column Leo: Andere koek
10 apr, 10:59
art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47
art cover
Voor alle golfers: investeer in breinkennis
10 apr, 10:45
art cover
De Pin High Zomertoppers zijn er weer! De beste golfdeals voor deze zomer
8 apr, 15:30
art cover
Reset je spierstelsel met MAT®, het geheime wapen van Bryson DeChambeau!
8 apr, 15:27