Voor alle golfers: investeer in breinkennis

Golftips
Afbeelding
(Foto: )

Als golfer is het van onschatbare waarde om de werking van je brein te begrijpen. Je brein is immers de dirigent die je spieren aanstuurt tijdens het vasthouden van je golfclub en het uitvoeren van je swing. Een helder brein is essentieel om de juiste beslissingen te nemen tijdens het golfspel. Daarnaast bepaalt het brein hoe je lichaam en dus ook je golfclub bewegen, en uiteindelijk waar die golfbal zal landen. In essentie is jouw brein dus bepalend voor je resultaten op de golfbaan.

Alle golfers, ongeacht of ze amateur, professional of junior zijn, zouden moeten investeren in kennis over het brein. Door inzichten uit de neurowetenschap te integreren in je golftraining, versterk je je mentale kracht en presteer je consistenter op de golfbaan. Bovendien ontwikkel je daarmee niet alleen vaardigheden die je kunt toepassen op de golfbaan, maar ook in je dagelijks leven op het werk of in de klas. Het is dus belangrijk dat je leert begrijpen hoe je je brein kunt beïnvloeden om topprestaties te bereiken.

Versterk je mentale kracht met het GYRA-golf systeem

Neurowetenschap, de wetenschap die zich bezighoudt met de werking van het zenuwstelsel en de hersenen, vormt dan ook de basis van het GYRA-golf systeem dat wij gebruiken met onze coaches. Dit systeem richt zich op het optimaliseren van je emotionele en cognitieve toestand, waardoor je controle krijgt over emoties, gedachten en focus. Het biedt inzicht in hoe negatieve emoties en stress je brein beïnvloeden en voorziet je van effectieve en gemakkelijk toe te passen tools om jezelf tot rust te brengen en helderheid en focus te behouden, zelfs onder druk. Hierdoor ben je in staat om de golfsport met vertrouwen en precisie te beoefenen, ongeacht de omstandigheden. 

Het belang van de ’zone’

Eén van de sleutelbegrippen in het GYRA-golf systeem is de ’zone’, een specifieke neurologische toestand in je brein waarbij alpha- en thetagolven domineren. In deze toestand voel je je kalm, helder, gefocust. Je bent dan helemaal in het hier en nu zonder negatieve gedachten en interne afleidingen. Het op cruciale momenten kunnen opwekken van alpha- en thetagolven zal je dus in staat stellen om de juiste beslissingen te nemen en je beste slag te slaan. Elke topatleet wil in de ’zone’ komen aangezien in deze hersentoestand de beste prestaties worden neergezet. 

Nuttige golfbreinweetjes

Net werd vermelding gemaakt over de specifieke hersengolven die optreden wanneer je in de ’zone’ bent. Hoewel een diepgaande kennis van neurologie niet per se noodzakelijk is, is het toch waardevol om hierbij enkele aanvullende inzichten te hebben die centraal staan in het GYRA-golf systeem en die van belang zijn om te overwegen als jij een vrijere en betere golfer wil worden:

  1. 1. Stress en emoties: stress en negatieve emoties hebben een directe invloed op je hersengolven. Onder druk veranderen de alpha- en thetagolven naar hersengolven met hogere frequenties. Het systeem in je brein dat bij bedreiging ervoor zorgt dat je onmiddellijk kunt reageren op gevaar, kan leiden tot een gedeeltelijke of zelfs volledige shutdown wanneer je onder druk staat, ook tijdens golfen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je zelfvertrouwen, identiteit of scores in het gedrang komen. Het behouden van rust in het brein is dus een vaardigheid die elke golfer moet ontwikkelen. 
  2. 2. Het brein fungeert als bibliotheek waarin ervaringen worden opgeslagen, waarbij vooral negatieve ervaringen aandacht krijgen. Wanneer het brein zich bedreigd voelt, begint het de opgeslagen kennis en ervaringen te scannen om de mate van gevaar in te schatten en oplossingen te bedenken voor de benarde situatie. In dergelijke situaties wordt automatisch een negatief stemmetje in het brein geactiveerd, dat niet lijkt te zwijgen en veel afleiding en onrust veroorzaakt door negatieve opmerkingen te geven en ons te herinneren aan allerlei negatieve gebeurtenissen uit het verleden. Als je bijvoorbeeld slecht speelde op een hole, zal je dit ongetwijfekd de volgende keer op dezelfde hole herinneren, waardoor je meteen uit een alpha- en thetatoestand wordt gehaald.
  3. 3. Wanneer onze hersenen worden gekweld door negatieve gedachten, zijn er vijf

positieve gedachten nodig om het effect van de negatieve gedachte teniet te doen. Helaas zal ons brein deze positieve gedachten niet automatisch bedenken wanneer we onder druk staan. Als golfer is het daarom belangrijk dat je jezelf herinnert aan positieve zaken, vooral op cruciale momenten.

  1. 4. Ons brein houdt niet van verrassingen, wat betekent dat het niet goed omgaat met onverwachte gebeurtenissen, zowel positief als negatief. Als er iets onverwachts gebeurt, zoals de bal die niet landt waar jij had verwacht, zal je brein proberen dit te begrijpen, wat veel mentale capaciteit vergt. Het resultaat van elk shot bepaalt hoeveel je brein moet verwerken. Op dat moment verlies je de controle over je brein, omdat het alle eerder opgeslagen informatie scant om een goede reden te vinden voor wat er is gebeurd. Dit zorgt dat je afgeleid wordt van de rustige kalme alpha- en thetagolven, wat later in de ronde kan resulteren in extra golfslagen. 
  2. 5. Competitieve rondes zijn sowieso situaties waar we in meerdere of mindere mate meer onder druk staan, waardoor het brein meer prikkels te verwerken heeft en minder in het hier en nu vertoeft. Dit resulteert in hersengolven met een hogere frequentie en meer inconsistenties in beslissingen en in je golfslagen. 
  3. 6. Hersengolven met een hogere frequentie maken dat de beweging en de kracht van het lichaam beïnvloed worden. Onder stress zal je dus de neiging hebben je swing, chip of put krachtiger uit te voeren. 

Met het besef dat jouw brein de sleutel is tot succes op de golfbaan, presenteren we het GYRA-golf systeem – een mentaal coachingssysteem gebaseerd op neurowetenschappelijke principes. Dit systeem biedt concrete en eenvoudige methoden, waaronder een bijpassende mentale scorekaart en neurohacks, om invloed uit te oefenen op je hersengolven en daarmee je neurologische toestand te beïnvloeden. Het GYRA-golf systeem helpt je om controle te krijgen over je emoties, gedachten en focus, zodat je telkens wanneer je boven de bal staat de ’zone’ kunt betreden. Dit resulteert in consistente en nauwkeurige slagen op de golfbaan, waardoor je je golfdoelen en optimale prestaties kunt bereiken. 

Ik ben ervan overtuigd dat het integreren van neurowetenschappelijke inzichten in je training, reguliere golfrondes en competities niet alleen je golfprestaties en handicap zal verbeteren, maar ook waardevolle voordelen zal opleveren in andere levensdomeinen. 

Wiebeke

Ontdek de kracht van mentale performance coaching en het GYRA-golf systeem voor jouw golfprestaties! Wiebeke Seymortier, auteur van het boek ‘Fit je mentale golfswing’, is een ervaren klinisch psychologe en gecertificeerd Golf Psychology Coach, Mind Factor Master Coach en GYRA-golf coach. Ze deelt haar kennis en inzichten in het Nationaal Golfmagazine, met als doel golfers aan te moedigen om ook aandacht te besteden aan hun mentale spel, zodat ze een fijne golfervaring beleven en hun volle potentieel kunnen benutten. Neem vandaag nog contact op met Wiebeke en ontdek hoe jij jouw golfspel naar een hoger niveau kunt tillen door aan de slag te gaan met de mentale aspecten! info@encuentro.coach / www.encuentro.coach

art cover
Leo van de Ruit (1947-2024): Liefhebber tot in elke vezel
6 mei, 21:25
art cover
Routines: geheim van consistent golfen
30 apr, 11:08
art cover
Zakelijke netwerken samen de grootste
19 apr, 09:00
art cover
Column: Martijn & Jan Kees
19 apr, 09:00
art cover
De mooie comeback van Matteo Manassero
15 apr, 09:00
art cover
Links Valley al voor vijfde keer op rij de beste 9-holes golfbaan van Nederland
13 apr, 09:00
art cover
Aydan Verdonk: verstand boven kracht
10 apr, 11:19
art cover
Vince van Veen maakt volwassen keuzes
10 apr, 11:17