Costa Navarino zet Griekenland op de kaart als golfbestemming: een paradijs voor golfers

Golfreizen
De prachtige Bay Course is visueel al een plaatje, maar voor de golfer is het ook echt elke hole genieten.
De prachtige Bay Course is visueel al een plaatje, maar voor de golfer is het ook echt elke hole genieten.

Tekst: Leo van de Ruit

Beeld: Azalea Group/Costa Navarino

Griekenland was nooit een golfland. Altijd wel een geweldig land voor zonnige vakanties op de eilanden of het vasteland rond Athene en Tessaloniki. Maar golf in Griekenland? Ben je gek? Nee. Griekenland had heerlijk golfen in de zon, zoals Spanje, Portugal of naburig Turkije bepaald niet in de aanbieding. Bij de hoofdstad ligt wel een golfcourse en ook op Kreta en Rhodos kan een balletje worden geslagen, maar dat zijn geen uitzonderlijke golfbestemmingen voor liefhebbers uit West-Europa.

Griekenland was geen golfland. Was! Dat is verleden tijd! Griekenland heeft een paradijs voor de golfer geopend: Costa Navarino. Allemachtig, wat is het daar mooi, schoon, zonnig, aangenaam en fijn. Om over lekker en gezellig maar te zwijgen.
Griekenland bezit tegenwoordig negen golfbanen. Dat is weliswaar nog steeds niet veel vergeleken met de meer dan tweehonderd in Nederland en de duizend-plus in de Europese Gemeenschap. De negen zijn: de oudste in Athene, verder één op Kreta, Rhodos en Korfoe, plus één op het vasteland in Chalkidiki bij Saloniki en vier binnen een straal van dertien kilometer bij elkaar in Costa Navarino. De namen: Dunes, Bay, Hills en International Olympic. Een kwartet schoonheden, sinds 2010 gecreëerd door respectievelijk Bernard Langer (Dunes), Robert Trent Jones (Bay) en José Maria Olazábal (Hills en Olympic) in de natuurlijke regio van Messinia, zuidwestelijk van Peloponnessos. Het afgelopen jaar is het plan volledig ten uitvoer gebracht.
Costa Navarino is een dunbevolkt gebied met onnoemelijk veel groen en adembenemende vergezichten over de Ionische zee, ontstaan in meer dan vierduizend jaar historie. In de regio doet men alles voor behoud van de natuurlijke schoonheid; lucht, water en land. Costa Navarino herbergt vijfsterrenhotels, luxueuze residenties (Cristiano Ronaldo heeft er ook een villa) en golfbeleving op wereldtopniveau.


Wie heeft er een strand nodig als je bij de Lagoon Pool van het Westin Resort Costa Navarino kunt liggen? 

Romanos, Westin en Costa Navarino Residences zijn luxe resorts. Navarino Bay is de plek voor Mandarin Oriental, Costa Navarino en W Costa Navarino hotels alsmede Navarino Agora, een Griekse markt waar van alles te doen is op cultureel en commercieel gebied. Het dorp Pylos en de haven van Pylos zijn nabije plaatsen waar het uitermate goed toeven is in relaxte sfeer. Niemand maakt zich daar dan nog druk over een in zee verloren bal of de gemiste putt op de greens. 

Vijftien jaar geleden bestond Costa Navarino wel maar de luxe golfbestemming nog niet. Voor de ontwikkeling van toerisme met sport en speciaal golf is de weledele heer Vassilis Konstantakopoulos verantwoordelijk. Wie is deze man? Of beter, wie was deze man, want hij is niet meer onder ons. Wijlen V.K., zoals we hem gemakshalve verder maar noemen, kwam uit de buurt en was van eenvoudige komaf. Hij maakte, zoals meer Grieken om Aristoteles Onassis als enige te noemen, fortuin in de scheepvaart. Met name zeecontainers. Zijn werkzame leven van V.K. begon vanaf nul met het schoonmaken van boten. Hoe beter het hem ging en hoe rijker hij werd, bleef hij een man van het volk. Zijn volk. Hij bedacht dat zijn geboortestreek vol groene valleien, olijfbomen en vruchtbare valleien met toerisme zou kunnen opbloeien. Maar dan wel op de meest milieuvriendelijke manier.

Vormgeven
Toerisme in Griekenland is zon, zee, strand en vertier. Evenwel niet in Costa Navarino. Zon en zee okay, maar strand is ver te zoeken en lawaaiig vertier is niet de bedoeling. V.K. wist niet direct hoe hij zijn idee moest vormgeven. Hij filosofeerde met een goede vriend, rijk man zoals hijzelf: Thodosis Vasilakis, piloot en eigenaar van de Agean Vliegtuigmaatschappij. Vasilakis was een verwoed golfspeler, V.K. niet. ’Maak van Costa Navarino een golfbestemming’, luidde zijn advies. ’Zet in op sport en golf’. Zo geschiedde. Zo ontstonden daar de vier genoemde golfbanen naast tenniscourts, padel-kooien, zwembaden, fietsroutes, duikscholen en mogelijkheden om te kayakken, mountainbiken, klimmen, watersport. Speciale accommodatie: de NBA basketbalschool voor jeugd en volwassenen met ondersteuning van Griekse topbasketballers. Na zijn dood is V.K.’s zoon Achilleas doorgegaan met investeren in Griekenlands superdeluxe golfresort. 


De Dunes Course. Tja, wie droomt er niet van golfen in zo’n setting? 

Alle vier golfcourses van Costa Navarino zijn op natuurlijke wijze gesitueerd in het landschap en worden minutieus onderhouden. Ecologisch verantwoord. Wie op Dunes, Bay, Hills en International Olympic gaat spelen, mag beslist geen plastic flesje water meenemen. Elke speler krijgt voor de eerste afslag een kruik met water die om de drie holes kan worden bijgevuld uit de gekoelde containers bij de tee. Omkomen van de dorst is onmogelijk. Zonder uitzondering zijn de vier golfbanen een uitdaging voor elke speler.
Veel golfers uit Scandinavië, Duitsland, Groot-Brittannië en ook de Benelux hebben Costa Navarino al weten te vinden. Talloze golfpro’s zijn er al naartoe getrokken met groepen spelers. Vooral de maanden februari, maart, april en mei zijn de banen vol met golfers, pak weg honderd per course. Op de Bay Course is de Golf Academy gevestigd van Head Professional Adam Kritikos. De afgelopen jaren zijn er al verschillende kampioenschappen gespeeld, voor amateurs en senior-professionals. José Maria Olazábal, de ontwerper van Hills en Olympic, houdt daar elk jaar een invitatietoernooi waar hij zelf in meespeelt, alsmede zijn Spaanse vriend Miguel Angel Jiménez. Beide Spanjolen zijn overigens oud-winnaars van ons KLM Open.

Iets dichter bijhuis en ook iets bereikbaarder dan het invitatietoernooi van Olazábal is het golftoernooi dat 3D Golfvakanties eind maart organiseert op Costa Navarino. Het evenement duurt een week, en eenieder kan hiervoor inschrijven.

De Dunes Course. Tja, wie droomt er niet van golfen in zo’n setting?
Wie heeft er een strand nodig als je bij de Lagoon Pool van het Westin Resort Costa Navarino kunt liggen?
art cover
De droomreis van Matthieu Pavon
8 feb, 20:30
art cover
Groeiend verzet bij spelers PGA Tour tegen genadige terugkeer LIV-gangers
8 feb, 17:38
art cover
Golfen met aanvaarding: omarm de onvoorspelbaarheid op de golfbaan
6 feb, 12:53
art cover
Costa Navarino zet Griekenland op de kaart als golfbestemming: een paradijs vo..
18 jan, 09:13
art cover
De échte parels van Mallorca? Zonder twijfel Alcanada en Pula Golf.
18 jan, 09:08
art cover
Quinta do Lago heeft álles wat je kan wensen: een blauwdruk voor perfectie
18 jan, 09:06
art cover
CEO Sean Moriarty wil altijd nóg beter: 'Quinta do Lago is nooit klaar'
18 jan, 08:58
art cover
Samanah Golf in Marokko: met recht een oase in de woestijn
18 jan, 08:50