Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nederland

Nieuws
Bernardus is volgens de waarderingen van de golfers de nieuwe beste baan van Nederland.
Bernardus is volgens de waarderingen van de golfers de nieuwe beste baan van Nederland.

We hebben een nieuwe beste golfbaan van Nederland. Na een hegemonie van maar liefst negen jaar is de Haagsche onttroond als de absolute topbaan van ons land. De nieuwe nummer één bij de Golfers Choice Awards 2024? Bernardus Golf, de parel van Brabant, waar de afgelopen drie jaar het KLM Open werd gespeeld.

Dat Bernardus bij de Golfers Choice Awards 2024 van Leading Courses nu al is verkozen tot de beste golfbaan van ons land is op zich best opmerkelijk. Natuurlijk is het een absolute topbaan, maar het is ook gewoon relatief nog steeds een jonge baan. In 2019, het eerste jaar na de opening, kwam Bernardus wel meteen met stip binnen op plaats drie in de ranking. Dat was ook de plek waar de course sindsdien bivakkeerde, achter de Haagsche en The Dutch. Daar is nu dus verandering in gekomen.

Bernardus maakt in één keer de sprong van plaats drie naar de eerste plek en passeert daarmee zowel The Dutch als de Haagsche. De Koninklijke zakt naar de tweede plaats, terwijl The Dutch een plekje moet inleveren en nu derde staat. Alle drie de courses worden door de golfers gewaardeerd met een 8.9, wat natuurlijk een even geweldige als veelzeggende honorering is. Er is niet veel meer te verbeteren, zeg maar.

Faciliteiten

Als het gaat om Bernardus zijn de bezoekende golfers vooral zeer te spreken geweest over het onderhoud aan de baan, over de gastvrijheid en over het clubhuis, dat inderdaad zeer uitzonderlijk is. Het beste scoren echter de faciliteiten van Bernardus, en dat is ook al iets waar de topspelers van de DP World Tour zich bijzonder positief over uitspraken. Zij waren lyrisch over de faciliteiten, maar ook de baan kreeg volop lof van de toppers. De amateurs zijn het dus volledig met hen eens. Het minst scoorde Bernardus overigens op de categorie ’waar voor je geld’. Toegegeven, 185 euro is een fors bedrag. Maar daarvoor ben je dan ook gewoon lid voor een dag, en mag je als je wilt de baan twee keer spelen of – als je kán – zelfs drie keer. En dat naast het gebruik van al het andere moois dat Bernardus heeft te bieden.

Opvallend is dat het zeer ’onrustig’ is in de top van de ranglijst. Op de dertiende plaats is de Eindhovensche pas de eerste baan die op dezelfde plek staat als in 2023. Daarboven steeg bijvoorbeeld de Noordwijkse naar plaats vier ten koste van De Pan, en maakte de Hilversumsche een enorme sprong van plaats elf naar de zesde plaats. De Kennemer steeg twee plaats, De Lage Vuursche daalde er twee naar acht, en Het Woold steeg van twaalf naar negen. The Duke daalde drie plaatsen, maar staat nog nipt in de top tien. De eerste bnaan daarbuiten is de fraaie Texelse, die vier plaatsen steeg, terwijl The International er vier zakte naar de twaalfde plek.

Stijgers

Verder nog een aantal opvallende stijgers. Op de achttiende plaats vinden we Toxandria terug. De oude baan bij Molenschot steeg maar liefst 29 plaatsen. Grootste stijger is echter De Woeste Kop, bij het Zeeuwse Axel. Die staat na een sprong van niet minder dan 45 plaatsen nu op plek 33. Ietsje hoger, op plaats 27, staat golfbaan Midden Brabant, die zeventien plaatsen won. Ook de mooie Noord Nederlandse krijgt weer wat meer erkenning. Die baan steeg van de zeventigste plaats naar plek 48.

art cover
Leo van de Ruit (1947-2024): Liefhebber tot in elke vezel
6 mei, 21:25
art cover
Routines: geheim van consistent golfen
30 apr, 11:08
art cover
Zakelijke netwerken samen de grootste
19 apr, 09:00
art cover
Column: Martijn & Jan Kees
19 apr, 09:00
art cover
De mooie comeback van Matteo Manassero
15 apr, 09:00
art cover
Links Valley al voor vijfde keer op rij de beste 9-holes golfbaan van Nederland
13 apr, 09:00
art cover
Aydan Verdonk: verstand boven kracht
10 apr, 11:19
art cover
Vince van Veen maakt volwassen keuzes
10 apr, 11:17