Zelfdiscpline, essentieel in golf

Golftips
Afbeelding

Met de feestdagen in aantocht, slaan golfers al snel een hole-in-one in het bedenken van hun golfdoelen voor het komende jaar. Helaas vervliegen deze voornemens vaak als een bal in de wind, en zit de kans er in dat je al vlug neigt op te geven.

Neem het volgende voorbeeld eens in overweging:

Op donderdag neem je je voor om op vrijdag naar de golfclub te gaan, met als nobel doel jouw golftraining voort te zetten, zodat je binnenkort je handicap kunt verbeteren. Maar vrijdag roept die gezellige collega je mee naar de kroeg, en voor je het weet denk je: ’Ik pak het morgen wel weer op.’ Herkenbaar, nietwaar? 

Een gebrek aan zelfdiscipline kan een struikelblok vormen bij het bereiken van je golfdoelen, waardoor je vast komt te zitten in gedachten zonder concrete acties te ondernemen. Actie nemen, zelfcontrole en toewijding zijn echter essentieel om je golfambities te verwezenlijken. Kijk maar naar golflegende Tiger Woods. Tiger’s ongeëvenaarde zelfdiscipline en toewijding hebben hem naar grote successen gebracht.

Zelfdiscipline fungeert dus als brug tussen de doelen die je stelt en de doelen die je daadwerkelijk bereikt. Het vraagt echter om heel wat opofferingen op korte termijn, waarbij je soms dingen moet doen die je niet wilt doen of leuke dingen moet laten. Het gaat om zelfbeheersing, de kern van zelfdiscipline.

In het golfspel komt zelfdiscipline tot uiting in verschillende domeinen, van de training op de driving range tot het daadwerkelijke spel op de golfbaan. Een voorbeeld van zelfdiscipline is het consistent opdagen voor trainingen en het vasthouden aan een gestructureerd oefenprogramma, waarbij golfers specifieke aspecten van hun spel verbeteren in het kader van vooropgestelde doelen. Deze consistente en gerichte aanpak vereist vastberadenheid en doorzetting, ook wanneer de resultaten niet onmiddellijk merkbaar zijn.

Stabiliteit

Tijdens een baanronde of golfwedstrijd is zelfdiscipline essentieel voor het handhaven van mentale focus en stabiliteit, ongeacht de omstandigheden. Het vermogen de emoties te beheersen, rustig te kunnen blijven en geconcentreerd te kunnen spelen, zelfs onder druk, is een kenmerk van een golfer met een sterke zelfdiscipline. Dit betekent ook het vermijden van impulsieve beslissingen die kunnen leiden tot fouten op de golfbaan. 

Een ander voorbeeld van zelfdiscipline in golf is het volgen van de regels en de etiquette in het spel. Hierbij doelen we onder andere op het tijdig opdagen, stilte kunnen bewaren tijdens slagen van flightgenoten, het respecteren van de regels en het op een eerlijke manier bijhouden van de score.

In de wereld van golf omvat zelfdiscipline dus niet alleen fysieke aspecten, maar is het ook een kwestie van mentale weerbaarheid en sociale verantwoordelijkheid. Ongeacht waar je momenteel staat in termen van zelfdiscipline, het is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen en versterken, waardoor je niet alleen je spel maar ook je totale golfervaring kunt verbeteren.

Hoe kan je hiermee aan de slag? 

  • Neem allereerst de volledige verantwoordelijkheid voor je gedrag en erken zowel de positieve als negatieve consequenties van je gedrag. Zelfdiscipline vraagt om het doelbewust weerstaan van verleidingen en het maken van bewuste keuzes die je dichter bij je golfambities brengen, zelfs als deze tijdelijk ongemak met zich meebrengen.
  • Verwijder verleidingen. Elimineer negatieve invloeden en afleidingen die afbreuk kunnen doen aan je discipline en acties. Stel gewoon de nodige actie, ongeacht hoe jij je op dat moment voelt. Als de zin in training ontbreekt, ga toch; het juiste gevoel zal volgen.
  • Concentreer je op behulpzame en positieve gewoontes die naadloos aansluiten bij je golfdoelen. Breng al jouw gewoontes in kaart, identificeer negatieve en belemmerende gewoontes en vervang deze door effectievere alternatieven.
  • Ga gestructureerd te werk met duidelijke doelen, een gedetailleerd trainingsprogramma en vaste tijdsblokken in je weekagenda om je golftraining te optimaliseren.
  • Betrek de mensen in je directe omgeving om je verantwoordelijk te houden en je te attenderen op gedragingen die belemmerend zijn voor het behalen van je golfdoelen.

Loopt het soms helemaal fout? Zie het dan als een leermoment en leer van de ervaring om het volgende keer anders aan te pakken. Wees vooral niet te hard voor jezelf. Zelfreflectie is cruciaal voor voortdurende groei.

Of je nu streeft naar verbetering van je handicap of meer consistente prestaties op de baan, zelfdiscipline is de bindende factor die het mogelijk maakt je doelen te verwezenlijken. Het vergt moed om verleidingen te weerstaan, negatieve gewoontes te vervangen en vast te houden aan gestelde doelen, maar bedenk dat elke stap in de richting van zelfdiscipline een stap is naar een betere golfervaring. Neem de verantwoordelijkheid en betrek je omgeving in het proces. Onthoud dat ook zelfreflectie en leren van misstappen inherent zijn aan de weg naar verbetering. Dus, met deze inzichten, sla die hole-in-one van zelfdiscipline en maak van het komende jaar op de golfbaan een periode van groei en persoonlijke triomfen. Veel succes en swing met zelfvertrouwen de toekomst in!

Wiebeke Seymortier

psycholoog & golf psychology coach

auteur boek ‘Fit je mentale golfswing’

www.encuentro.coach

art cover
Vince van Veen maakt volwassen keuzes
10 apr, 11:17
art cover
Korver & Korver
10 apr, 11:16
art cover
Column Leo: Andere koek
10 apr, 10:59
art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47
art cover
Voor alle golfers: investeer in breinkennis
10 apr, 10:45
art cover
De Pin High Zomertoppers zijn er weer! De beste golfdeals voor deze zomer
8 apr, 15:30