Golfen met aanvaarding: omarm de onvoorspelbaarheid op de golfbaan

Golftips
Aanvaarding maakt je golfronde plezieriger.
Aanvaarding maakt je golfronde plezieriger.

Aanvaarding is een krachtige houding die golfers in staat stelt met vastberadenheid door een uitdagende negen of achttien holes te navigeren. Aanvaarding is zeker geen zwakte en staat niet gelijk aan berusting in middelmatige resultaten, maar eerder aan het omarmen van elk mogelijk resultaat van de bal en elke mogelijke situatie op de golfbaan.

Het gaat dus over het accepteren van de realiteit en de feiten zoals ze zijn, zonder subjectief oordeel, en vervolgens een passende oplossing bedenken voor die realiteit en feiten. Je ziet waar de bal ligt en lost dit op met je volgend schot.

In dit artikel verkennen we wat aanvaarding kan betekenen voor jouw beleving en jouw resultaten op de golfbaan. Je krijgt ook praktische tips om deze essentiële mentale vaardigheid te ontwikkelen, hetgeen een game-changer kan zijn voor jouw golfervaring. 

Aanvaarding gaat namelijk veel verder dan het simpelweg accepteren van inconsistenties in je golfswing en ballen die slecht terechtkomen. Het omvat het begrijpen en accepteren van de onvoorspelbaarheid inherent aan het golfspel, maar ook van de gedachten en emoties die je als golfer ervaart. Golf is namelijk een sport waarin geen enkele speler volledige controle heeft over alle variabelen: weersomstandigheden, de toestand van de fairways en de greens, de flightgenoten… Dit zijn allemaal factoren die buiten de controle van de golfer liggen, maar het spel en het resultaat heel sterk kunnen beïnvloeden. 

Kompas

In een sport als golf, waar imperfecties en teleurstellingen onvermijdelijk zijn, fungeert aanvaarding als een kompas dat je door de uitdagingen heen leidt. Consistent en langdurig trainen op aanvaarding kan leiden tot duurzaam succes op de fairways. Hierbij moeten we een voorbeeld nemen aan de grootste golflegendes: het is juist doordat ze de moeilijke momenten en dagen aanvaarden en er uit leren, dat ze tot toppers zijn uitgegroeid. Het ontwikkelen van de vaardigheid van aanvaarding vraagt continue training, maar het rendement is echt de moeite waard.

Door aanvaarding te integreren in je golfmentaliteit en golfmindset, bevrijd je jezelf van de druk om alles perfect te beheersen. Een rustigere en dus ook vrijere geest leidt bovendien tot betere prestaties, aangezien je brein verantwoordelijk is voor de al dan niet goede uitvoering van je swing. Een rustig en vrij brein vergroot dus de kans op succes op de fairways. Er wordt een omgeving en mindset gecreëerd waarin leren en groeien mogelijk wordt, terwijl stress zich tot een minimum zal beperken. 


Wil jij aan de slag met het ontwikkelen van de vaardigheid van aanvaarding? Je kunt hiertoe een aanzet nemen door jezelf een aantal vragen te stellen: 

  • Hoe zou jij je gedragen op de golfbaan indien je over een goede dosis aanvaarding zou beschikken? Hoe zou je denken en hoe zou je je voelen? Hoe zou je blijven aanvaarden, zelfs in de moeilijke momenten en met slechte resultaten?
  • Vraag jezelf voor aanvang van je golfronde af welke technische en mentale vaardigheden je die dag als golfer ter beschikking hebt. Ga uit van datgene dat je die dag daadwerkelijk ter beschikking hebt en kunt, niet van datgene dat je die dag ter beschikking zou willen hebben en willen kunnen.
  • Vraag jezelf af wat het ergste scenario zou kunnen worden. Ben je in staat om dit scenario te accepteren? Hoe zou je op een constructieve manier met dit scenario kunnen omgaan? 
  • Stel jezelf op verschillende momenten tijdens je baanronde de vraag welke score je jezelf geeft voor de mentale vaardigheid van aanvaarding. Geef jezelf hierbij telkens een score tussen 0 ? en 10 ?, waarbij een score van 7 niet is toegestaan. 

Na het beëindigen van de golfronde kun je een moment nemen om te reflecteren. Noteer de successen die je hebt behaald bij het toepassen van de vaardigheid van aanvaarding. Beschrijf de situatie en hoe je er succesvol mee bent omgegaan. Betreft het spijtig genoeg een mindere ronde? Accepteer dat niet elke dag een topdag is. Verzet je niet tegen minder goede of zelfs slechte prestaties, zie deze momenten en baanrondes als kansen om van te leren en te groeien.

Een veelheid aan gedachten en gevoelens is inherent aan de golfervaring. Het is belangrijk ook deze gevoelens en gedachten toe te laten en te accepteren. Ben je nerveus en zenuwachtig voor een wedstrijd? Dat proberen te weerstaan maakt het vaak enkel erger en zal leiden tot nog meer stress en minder goede resultaten. Laat jouw gedachten en gevoelens dus gewoon zijn zonder ze te veroordelen. Observeer en benader deze eerder met een zekere nieuwsgierigheid. 

In conclusie is aanvaarding dus zeker geen passief ondergaan van de situatie, maar een actieve houding die golfers in staat stelt een fijne golfervaring te beleven en meer succes te behalen. Een attitude van aanvaarding cultiveren is een levenshouding die je de mogelijkheid biedt elke baanronde te trotseren, maar ook de uitdagingen in je alledaagse leven. 

Wiebeke Seymortier

Psycholoog & golf psychology coach

Auteur boek ‘Fit je mentale golfswing’

Wil jij aan de slag met je mentale golfswing?

Meer info op www.encuentro.coach

Afspraken via info@encuentro.coach

Afbeelding
art cover
De droomreis van Matthieu Pavon
8 feb, 20:30
art cover
Groeiend verzet bij spelers PGA Tour tegen genadige terugkeer LIV-gangers
8 feb, 17:38
art cover
Golfen met aanvaarding: omarm de onvoorspelbaarheid op de golfbaan
6 feb, 12:53
art cover
Costa Navarino zet Griekenland op de kaart als golfbestemming: een paradijs vo..
18 jan, 09:13
art cover
De échte parels van Mallorca? Zonder twijfel Alcanada en Pula Golf.
18 jan, 09:08
art cover
Quinta do Lago heeft álles wat je kan wensen: een blauwdruk voor perfectie
18 jan, 09:06
art cover
CEO Sean Moriarty wil altijd nóg beter: 'Quinta do Lago is nooit klaar'
18 jan, 08:58
art cover
Samanah Golf in Marokko: met recht een oase in de woestijn
18 jan, 08:50