Kiet van der Weele spoelt in Italië teleurstelling gemist KLM Open weg met winst

Tour
Kiet van der Weele op weg naar zijn tweede zege als prof. ,,Ik kijk uit naar wat er nog komen gaat, want de vorm is op dit moment echt goed.’’ (Foto Alps Tour Golf/ Federico Capretti)
Kiet van der Weele op weg naar zijn tweede zege als prof. ,,Ik kijk uit naar wat er nog komen gaat, want de vorm is op dit moment echt goed.’’ (Foto Alps Tour Golf/ Federico Capretti)

De naam van Kiet van der Weele kwam voor op de shortlist van toernooidirecteur Daan Slooter, maar uiteindelijk was er voor de eerstejaars professional geen ruimte in het KLM Open. Achteraf misschien niet de beste keuze. Van der Weele ontpopt zich momenteel als de beste Nederlandse professional. In Italië boekte hij zijn tweede zege op de Alps Tour in korte tijd.

Kiet van der Weele had lang zijn hoop gevestigd op een start in het KLM Open. Dat leek er ook in te zitten op het moment dat Slooter kenbaar maakte twee startbewijzen te moeten verdelen tussen Davey Porsius, Koen Kouwenaar en Van der Weele, waarna Kouwenaar kort daarna koos voor de Challenge Tour in Denemarken. Maar één plus één bleek even geen twee. Van der Weele viel alsnog buiten de boot.

Inmiddels is Van der Weele daar misschien niet eens meer rouwig om. De 22-jarige golfer startte ’gewoon’ op zijn eigen Tour, de Alps Tour, in de 2023 Memorial Giorgio Bordoni. Op de baan van La Pinetina bij Appiano Gentile – waar ook het luxe trainingsresort van AC Milan is gevestigd – spoelde Van der Weele de teleurstelling van het gemiste KLM Open weg. En hoe. De jonge golfer uit Apeldoorn was oppermachtig en gaf de concurrentie een ware masterclass in topgolf.

Van der Weele opende al vernietigend, met twee rondjes 63. Daarmee nam hij meteen al flink afstand van de rest van het veld, dat eigenlijk al vanaf de eerste dag slechts speelde voor de tweede plaats. Op dag drie bevestigde Van der Weele zijn suprematie nog eens met een ronde 65. Zijn totaal over drie dagen kwam daarmee op een duizelingwekkende negentien onder par. De tweede plaats werd gedeeld door de Spanjaard Asier Aguirre Izcue en de Italiaan Niccolo Agugiaro. Het verschil? Maar liefst negen slagen. Ook opvallend: Van der Weele noteerde in drie ronden slechts één enkele bogey: in de tweede ronde op hole vijftien.

Tweede keer

Het is al de tweede keer dat Van der Weele in zijn debuutseizoen op de Alps Tour met flink verschil wint. Eerder was hij al met drie slagen voorsprong de sterkste in Spanje, in de Alps de Las Castillas. En voor de tweede keer mocht hij dus een cheque in ontvangst nemen voor ruim vijfduizend euro. Het zal geen verbazing wekken dat Van der Weele ook ruimschoots de ranking aanvoert van de Alps Tour en nu al een goed vooruitzicht heeft op promotie naar de Challenge Tour, al is het zover natuurlijk nog niet.

Zelfvertrouwen

Kiet van der Weele was uiteraard zeer tevreden met zijn optreden aan de boorden van het Comomeer. ,,Het betekent echt veel voor om voor de tweede keer te winnen. Dat betekent dat ik goed bezig ben. De laatste ronde was opnieuw heel solide, zonder bogeys, zonder echte fouten. En met mijn zelfvertrouwen zit het natuurlijk ook wel goed.’’ Met een lach: ,,Ik kijk ook uit naar wat er nog komen gaat, want de vorm is op dit moment echt goed. In ieder geval ga ik vandaag zeker lekker genieten van deze overwinning.’’

Die winst draagt hij overigens op aan zijn coaches. ,,Dit is echt voor hen. Dat is mijn manier om ze te bedanken. En natuurlijk is een deel ook wel voor mezelf. Maar we hebben samen echt ontzettend hard gewerkt, en dat betaalt zich nu terug.’’

Voor het tweede deel van het seizoen heeft Van der Weele zijn plannen al klaar. In juni speelt hij nog in de toernooien van de Alps Tour. ,,Daarna heb ik voor later in het seizoen zeven starts op de Challenge Tour. Dat is ook waarom ik de komende maand nog op de Alps Tour wil spelen, zodat ik nog wat punten kan scoren en daardoor met een gerust hart op de Challenge Tour gaan spelen.’’

En het KLM Open? De kans dat Van der Weele in 2024 op The International wéér wordt overgeslagen lijkt heel klein.

Een glunderende Kiet van der Weele met de trofee van de Memorial Giorgio Bordoni. (Foto Federazione Italiano Golf)
art cover
Thaise surprise Trichat Cheenglab wint Big Green Egg Open
10 sep., 17:40
art cover
Captain Luke Donald komt met surprises in Team Europe voor Ryder Cup
5 sep., 14:57
art cover
Driver Anne van Dam breekt in play-off van Iers Open
4 sep., 18:54
art cover
Voor Mike Toorop telt op Pro Golf Tour alleen promotie
29 aug., 22:12
art cover
Zan Luka Stirn sterk op Stippelberg, Stan Kraai beste Nederlander
29 aug., 22:02
art cover
Encuentro onthult rol van golfmotivatie
29 aug., 21:49
art cover
Captain Suzann Pettersen heeft Europees team voor Solheim Cup rond
23 aug., 13:24
art cover
Nieuwe data voor het KLM Open: 20-23 juni
21 aug., 17:48