Logo nationaalgolfmagazine.nl
Robbie van West plaatste zich na een spannend slot voor de finale van de Qualifying School. (Foto Golfsupport)
Robbie van West plaatste zich na een spannend slot voor de finale van de Qualifying School. (Foto Golfsupport) ((Foto: ))

Alleen Robbie van West overleeft voorrondes Qualifying School

Slechts Robbie van West heeft de slopende voorronden voor de finale van de Qualifying School overleefd. Van de vier Nederlanders die de tweede fase haalden, was hij de enige die zich wist te plaatsen. In de finale stromen nog wel Wil Besseling en Lars van Meijel in. Daan Huizing ontbreekt.

Robbie van West speelde zijn tweede stage op de golfclub van Bontmont. De baan bij Tarragona ligt tegen de bergen aan in een best ruig landschap. Maar Van West voelde zich daar goed, en dat bleek ook. Niet meteen in de eerste ronde overigens, want daarin kwam de golfer van The Dutch tot een score van 73. Het herstel kwam in de dagen daarna. Met een ronde 70 klom Van West al enigszins, en door de 72 en 71 daarna eindigde hij op een score van twee onder par.

Dat bleek een soort kritische score. Met een slag minder was Van West automatisch door geweest, maar met min twee zat hij op het randje. Uiteindelijk moest de Nederlander samen met de Fransman Gary Stal en de Australiër Ben Eccles in aan play-off uitmaken wie het laatste ticket zou bemachtigen. Dat werd dus uiteindelijk Van West zelf. Hij mag zich daardoor voorbereiden op de finale, waarin de startkaarten voor de European Tour worden verdeeld.

Schade

Max Albertus was op datzelfde Bonmont minder fortuinlijk. De Brabander strandde daar. Na zijn eerste ronde in 80 slagen wist Albertus eigenlijk al genoeg. Die schade valt simpelweg niet meer te repareren in zo'n toernooi. Met nog rondjes 76 en 75 stond Albertus op plus vijftien, waarna hij zelf de stekker eruit trok en zich terugtrok.

Op de baan van Desert Springs was een score van plus twee nog voldoende geweest voor plaatsing, maar daar kwam Lars Keunen niet aan. De enige Nederlander die op deze baan in actie kwam, was na rondjes 74 en 78 eigenlijk al kansloos. Keunen liet er nog 74 en 77 op volgen voor een totaal van plus vijftien.

Op Las Colinas verscheen alleen Maarten Lafeber op de twee, maar de bondscoach hield het na twee ronden voor gezien. Met 73 en 78 op de kaart, goed voor plus acht, wist de ervaren Lafeber al genoeg. Hij trok zich terug.

Alenda

Philip Bootsma speelde tot slot als enige op Alenda, bij Alicante. De golfer van Houtrak opende goed met een ronde level par. In de laatste ronde zette hij dezelfde score neer, maar de pijn zat in de resultaten daartussen. Ronde twee en drie gingen in 78 en 74 en daar verspeelde Bootsma acht slagen. Dat was te veel.

In de finale, die half november wordt gespeeld op de baan van Lumine Golf bij Tarragona, verschijnen uiteindelijk dus drie Nederlanders. Robbie van West plaatste zich door de hele reeks van de Qualifying School te doorlopen. Wil Besseling en Lars van Meijel stromen in de finale in door hun resultaten op de Challenge Tour. Daan Huizing had dat recht ook, maar de man uit Soest zag daarvan af. Huizing had het gevoel opgebrand te zijn na een lang en zwaar seizoen en niet meer in staat te zijn het vereiste niveau te halen in die finale.

Blijven dus drie kansen over om meer Nederlanders dan Joost Luiten en Darius van Driel op de European Tour te krijgen.

Meer berichten