Nieuwe juweeltjes aan Algarve in aantocht: Ombria en Monte Rei South

Algemeen
De vierde hole van Ombria ligt er in de ondergaande zon nu al schitterend bij.
De vierde hole van Ombria ligt er in de ondergaande zon nu al schitterend bij. )

door Mike Korver

De Algarve staat al bekend om zijn parels van golfbanen. Wie kent immers niet de fameuze courses als Vale do Lobo, San Lorenzo en Quinta do Lago. Al jaren trekken die banen veel golftoeristen. Maar ook in Portugal realiseren ze zich dat stilstand achteruitgang is. En dus zijn er nieuwe juweeltjes in aantocht. Ombria is een geheel nieuwe course, terwijl Monte Rei uitbreidt met een tweede achttien holes baan.

Het zijn nieuwe ontwikkelingen waar Bert Trommelen bovenop zit. De directeur van 3D Golfvakanties bezocht recent de beide courses in het gezelschap van enkele Nederlandse professionals om zelf te kunnen zien wat voor banen er worden gebouwd, en om natuurlijk de contacten op te bouwen om die banen straks ook te kunnen aanbieden aan de Nederlandse golfers.

Trommelen zag hoe er in ieder geval op Ombria aardig wordt doorgewerkt. Het project is het geesteskindje van een Finse groep investeerders, die onder de indruk was van de locatie en de grond aanschafte. Daar werd vervolgens een heel concept voor uitgedacht. ,,Het is de bedoeling hier een soort sportdorp te bouwen’’, vertelt Salvador Costa Macedo, Director of Golf bij Ombria. ,,Het resort moet straks van alle gemakken voorzien zijn, van een supermarkt tot een kapper, zodat je eigenlijk niet weg hoeft omdat alles wat je nodig hebt hier is.’’

Sport neemt daarbij zoals gezegd een belangrijke plek in. Misschien wel de belangrijkste. Er komt een fitnesscentrum, MTB-trails, routes voor hardlopers. En natuurlijk ook een golfcourse. Dat wordt niet zomaar een baan, want ook Ombria heeft kwaliteit en service bijzonder hoog in het vaandel staan en wil uiteindelijk een topbaan afleveren. ,,Het moet een baan worden waarop we zo af en toe ook een goede wedstrijd kunnen hosten’’, aldus Costa Macedo.

Exclusief voorproefje

Trommelen en zijn gasten kregen in ieder geval al een exclusief voorproefje van de baan, die al wel bespeelbaar is, maar zeker nog niet klaar. De layout is er, fairways en greens zijn ingezaaid en ’rijpen’ nu, maar verder is de baan nog zonder ’accessoires’ als teemarkers, teeborden, ballenwassers en afstandsmarkeringen. De baan moet ook nog worden ingemeten om een rating te krijgen.

Het ontwerp van Jorge Santana da Silva – ook de architect van bijvoorbeeld Laranjal en Quinta do Lago – staat zelfs nog niet eens helemaal vast. Als de baan er echt ligt zoals Santana da Silva wil, pas dan wordt er nog gewerkt aan de speelbaarheid. ,,Dan halen we struiken en bebossing weg en krijgt de uiteindelijke baan vorm’’, vertelt Costa Macedo. Wat dan resteert, is een bijzonder uitdagende baan in een typisch Portugees landschap met vooral veel pijnbomen. De baan slingert zich op een natuurlijke manier door het heuvelachtige landschap, waarbij ook de mogelijkheden tot hoogteverschillen zijn benut.

,,Dit wordt echt een fraai resort’’, stelt Trommelen. ,,De baan ligt prachtig vrij in de natuur, net als Monte Rei. Als mooie resortbaan wordt dit zeker een prima aanvulling op het aanbod in de Algarve, zeker voor mensen die eens iets anders willen spelen dan de geijkte banen van Vilamoura, Quinta do Lago en Vale do Lobo. Maar ik denk wel dat het prijsniveau hoog zal zijn, en misschien niet voor iedereen bereikbaar. Aan de andere kant zien we nu een trend waarbij alles wat vijf sterren is gewoon vol zit. Daar is echt veel vraag naar.’’

Als alles volgens schema loopt, gaat Ombria in april open. Het bijbehorende hotel moet dan volgen in juli, en aan het einde van het jaar worden de appartementen opgeleverd. Die gaan vanaf voorjaar 2024 in de verkoop.

South Course

Zover zijn ze op Monte Rei nog niet, maar zeker is wel dat daar een uitbreiding met achttien holes komt. Dat wordt de South Course, waarbij de huidige baan bijna vanzelfsprekend de benaming North Course krijgt. Die laatste baan heeft Monte Rei op de kaart gezet als absolute top. Niet alleen in Portugal, maar in Europa. Die standaard wil Monte Rei absoluut handhaven. Daarom ook worden er bijvoorbeeld geen toernooien gespeeld. ,,Wij willen niet alleen exclusief zijn en de beste service aan onze gasten bieden, maar ook de beste baan. En als we hier toernooien hosten doet dat te veel schade aan die baan’’, stelt salesmanager Manuel Bravo.

Dat exclusieve karakter is duidelijk. Monte Rei laat niet voor niets maximaal slechts honderd spelers per dag toe. Dat zal ook zo zijn op de nieuwe South Course, die opnieuw uit de koker komt van Jack Nicklaus. ,,De kwaliteit moet hetzelfde zijn, maar de baan moet heel anders. We willen graag dat mensen het idee hebben wel op hetzelfde resort te zijn, maar een compleet andere baan te spelen. Voor ons zou het geweldig zijn als aan het einde van de dag de ene helft van de spelers de North Course beter vindt en de andere helft de South Course.’’

Met de bouw van die South Course moet overigens nog worden begonnen. De nieuwe baan krijgt ook een nieuw clubhuis. Tevens worden er appartementen gebouwd.

Monte Rei, een Europese topbaan, krijgt een tweede achttien holes: de South Course.
Afbeelding
Afbeelding
Mooi debuut voor Lauren Holmey Algemeen 21 feb., 19:00
Afbeelding
Joost Luiten top in Bangkok Algemeen 20 feb., 21:12
Afbeelding
Het Thaise golfwalhalla Hua Hin stelt niemand teleur Algemeen 15 feb., 09:00
Afbeelding
Zweren bij de authentieke links in Aberdeenshire Algemeen 14 feb., 09:00
Afbeelding
Fairway Golftravel: mooie toernooien in Brabant en Drenthe Algemeen 13 feb., 17:00
Afbeelding
Trip naar Castro Marim staat garant voor golfplezier Algemeen 13 feb., 09:00
Afbeelding
Manoir Bonpassage, meer dan golf en culinair genieten Algemeen 12 feb., 09:00
Afbeelding
Apes Hill, nieuwste Caribisch meesterwerk op paradijselijk Barbados Algemeen 11 feb., 09:00
Afbeelding
Belek in Turkije nog altijd verwennerij voor fijnproevers Algemeen 10 feb., 09:00
Afbeelding
TUI: golftas gratis mee aan boord en nóg meer bestemmingen Algemeen 8 feb., 17:00
Afbeelding
In de Dominicaanse Republiek is een golfwereld te ontdekken Algemeen 8 feb., 09:00
Afbeelding
De Rheingolf Messe is terug, nu in Station Airport Algemeen 7 feb., 09:00
Afbeelding
Beleef een mooie week bij Jeroen Mars in Portugal Algemeen 6 feb., 13:11