Zweren bij de authentieke links in Aberdeenshire

Algemeen
Indrukwekkend en zeker authentiek: de fantastische linkscourse van Cruden Bay. Deze baan is echt een must.
Indrukwekkend en zeker authentiek: de fantastische linkscourse van Cruden Bay. Deze baan is echt een must.

Moet een golfer tenminste één keer in z’n leven een Schotse linksbaan hebben gespeeld? Jazeker! In het Schotse Aberdeenshire weten ze daar alles van. Daar ligt een keur aan linkscourses, Cruden Bay en Royal Aberdeen voorop.

Nederlandse golfers met een handicap tussen, pakweg, 12 en 22 hebben wellicht in doorsnee af en toe de neiging te denken dat ze het een beetje kunnen, golfen. En dat is ook zo. Als je tenminste je rondjes doorgaans ergens in het land loopt op een vriendelijke parkbaan, of voor de vijftigste keer op je eigen, vertrouwde holes. Een geheel ander kopje thee is natuurlijk het bespelen van een authentieke linkscourse, aan de ruige Britse kust: negen holes met wind mee, negen holes met wind tegen, geen bomen, maar wel bijna altijd een ligging met de bal onder of boven je voet en glooiingen die je bal de raarste bokkensprongen laten maken. Daar komt dan vaak schier ondoordringbare rough bij en – bij de zwaarst gemanicuurde banen, zoals de nieuwe Trump International – greens die zo sadistisch zijn aangelegd dat je trots een gat in de lucht springt bij een drie-putt.

Schotland – en het Verenigd Koninkrijk in z’n geheel – is een plek van traditie. Hier kwam veel op stoom, dankzij James Watt. Hier komt het golf vandaan. En het voetballen. 

Drie rondjes

Alles kan wachten in Schotland, niets gaat voorbij. Dat voel je op de golfbanen in Aberdeenshire. Binnen een uur vind je er 55. Op de Royal Aberdeen zie je meteen twee clubhuizen staan. Eentje is er speciaal voor de vrouwen. Die mengen zich tegenwoordig ook wel brutaalweg tussen de mannen, maar verder is het hier old style: mannen worden verzocht bij het nuttigen van een diner een das en stropdas te dragen, hoewel er ook een ‘Old Bar’ is waar je zonder stropdas een snack kunt bestellen. Maar: geen petjes in het clubhuis, geen telefoons, niet eens achterin op de baan. En je dient een handicap te kunnen overleggen van maximaal 24 om überhaupt je greenfee te mogen betalen. 

Is de course van de Royal Aberdeen, een extra financiële inspanning waard? Absoluut! We hebben het hier over de op zes na oudste baan ter wereld, van 1815, als resultaat van de oprichting van even exclusieve als elitaire ‘The Society of Golfers at Aberdeen’, in 1780, waar in de reglementen werd vastgelegd dat niet meer dan 25 mensen lid zouden mogen zijn. 

Dracula

Echte liefhebbers onder de golfers zweren bij een authentieke linksbaan. Dan is Cruden Bay een must. De huidige baan werd in 1899 aangelegd. In dat jaar werd er ook een treinverbinding met het dorp tot stand gebracht – en een hotel gebouwd. Zo ontstond het ‘Brighton van het Noorden’, waar de captains of industry en andere bofkonten hun vrije dagen doorbrachten. Na de tweede Wereldoorlog werd de spoorlijn ontmanteld, het hotel afgebroken en zonk Cruden Bay terug in de dorpssfeer van voor die tijd. De baan is nog hetzelfde, een sensationele, traditionele linkscourse, waar precisie en kracht net zo hard tellen als course-management en subtiel kort spel. De beloning bestaat deels uit onvergetelijke vergezichten, naar en over zee. Er is een punt waarvandaan je het vervallen hotel, Slains Castle, ziet staan waar Bram Stoker logeerde en zijn inspiratie vond voor zijn Dracula. Volgens velen is dit hier een van de mooiste banen ter wereld.

Robert-Jan Derksen adviseerde eens een caddie te nemen als je in Schotland een linkscourse speelt. Waarom? Om de juiste lijn te bepalen. Onze tip: niet doen, laat Robert-Jan kletsen, zoek het lekker zelf uit. Spelen op een linksbaan is een unieke ervaring die je niet alleen heel veel plezier bezorgt, maar die je ook veel leert – vooral dat je misschien toch niet zo goed kunt golfen als je soms denkt.

Geld besparen

Neem geen caddie en bespaar meteen vijftig pond. Het is al duur genoeg, golfen in Schotland. Daar is trouwens nog wel wat aan te doen, zeker op Cruden Bay. Een baan als deze moet je meer dan één keer spelen, bij voorkeur vier keer in een week tijd. En dan twee keer per jaar. Je bent er zo, in Aberdeenshire, en de gouden tip is dan misschien het lidmaatschap van de club voor golfers die aan de andere kan van de zee wonen. Dat kost 345 pond per jaar – en eenmalig nog eens 345 pond als entreegeld. Reken maar uit wat een ronde kost als je het een beetje slim aanpakt. Je kunt zelfs zo veel besparen dat je het alsnog ook eens een keer kunt proberen mét een caddie!

De zeventiende van de Royal Aberdeen, met fraai uitzicht op de Noordzee.
art cover
KLM Open 2023: Rowin Caron beste Nederlander
2 jun., 19:33
art cover
KLM Open 2023: Joost Luiten baalt na vier dagen
2 jun., 19:30
art cover
kLM Open 2023: Niets dan respect voor Daan Huizing
2 jun., 19:29
art cover
KLM Open 2023: Knappe notering Lars van Meijel
2 jun., 19:28
art cover
Zie het herstel van een pitchmark als beloning
1 jun., 09:30
art cover
Korver & Korver
31 mei, 19:00
art cover
Performance training voor junior golfers
31 mei, 09:30
art cover
Succesvolle overname Kingcaddy door Buijzer en Bakker
30 mei, 19:00