Op weg naar KLM Open 2023: Alles klopt weer bij Joost Luiten

Nieuws
Joost Luiten kan weer vier dagen goed zijn. ,,En als je dat kan, gaat het vanzelf weer een keer jouw kant op vallen.’’ (Foto Golfsupport.nl)
Joost Luiten kan weer vier dagen goed zijn. ,,En als je dat kan, gaat het vanzelf weer een keer jouw kant op vallen.’’ (Foto Golfsupport.nl)

Precies een jaar geleden meldden we op deze plaats dat Joost Luiten zoekende was naar de juiste vorm. Nou, we hebben nieuws: die heeft hij gevonden. Dat was wel een lange en zware weg, die eigenlijk werd ingezet na het KLM Open van vorig jaar. Maar dat loonde. De Joost Luiten die we nu zien is misschien wel de beste Joost Luiten in jaren.

Vrijwel alle Nederlandse golfliefhebbers kennen inmiddels wel het verhaal van Joost Luiten in het afgelopen jaar. De tegenvallende prestaties waren uiteindelijk te herleiden naar mentale problemen, die Luiten uiteindelijk tackelde met hulp van buitenaf. Een psycholoog hielp hem weer de juiste kant op na zijn, zoals hij het zelf noemde, golf-burnout.

En dat het diep zet, vertelde Luiten onlangs nog eens. Vooral zijn probleem met chippen hakte er flink in bij de beste Nederlandse golfer aller tijden. ,,Het nam mijn hele leven over’’, bekende Luiten. Het ging zó in zijn hoofd zitten dat hij regelmatig midden in de nacht wakker werd en vervolgens op de hotelkamer stond te chippen. ,,Op het bed, op het kleed, tegen de gordijnen, of weet ik veel hoe. Bizar. En ik bleef maar spelen, waardoor ik in een patroon belandde dat zich enkel nog maar versterkte. Vorig jaar speelde ik hier het KLM Open, ging na de eerste dag aan de leiding en verklootte het weer. Ja, dat vreet aan je. Dat kon echt niet langer zo doorgaan, anders was ik van het dak gesprongen.’’

Gelukkig is dat niet gebeurd, en net zo fijn is het dit jaar weer een Joost Luiten te zien die we kennen. Met een lach, met bravoure én met prestaties. De vorig jaar augustus met zijn Melanie getrouwde Bleiswijker noteerde dit seizoen al drie keer een derde plaats: in Thailand, India en laatst nog in Korea. Azië lijkt Luiten goed gezind, maar die vorm mag hij natuurlijk meenemen naar Bernardus.

Los van die derde plaatsen draait Luiten natuurlijk over de hele linie een topseizoen. Op de ranking van de Race to Dubai staat hij op een geweldige achttiende plek, en over zijn kaart voor volgend seizoen hoeft hij zich helemáál geen zorgen meer te maken. Die is al binnen. ,,De druk om mijn kaart te moeten behouden, is nu al weg. Ik kan weer omhoog kijken. Natuurlijk geeft dat ontspanning en vertrouwen’’, stelt Luiten.

En de tweevoudig winnaar van het KLM Open durft ook meteen weer ambitieus te zijn. Begrijpelijk, want als je drie keer derde wordt, dan kan het ook zomaar een keer wél je week zijn. De laatste jaren was hij niet zo constant, weet Luiten. ,,Vaak een dag top en dan wegzakken of twee dagen goed en dan weer een slechte dag waardoor je niet in die top tien eindigde. Nu kan ik er weer vier dagen lang bij zitten en bij blijven. Als je dat kan, gaat het vanzelf ook weer een keer jouw kant op vallen.’’

Joost Luiten

Leeftijd:                                  37

Toernooien 2023:                 12*

Missed cut:                                 1

Verdiensten DPWT 2023:        € 498,969

Race to Dubai:                  18

OWGR:                                  242

Zeges DP World Tour:          6

* Na Italian Open

art cover
De droomreis van Matthieu Pavon
8 feb, 20:30
art cover
Groeiend verzet bij spelers PGA Tour tegen genadige terugkeer LIV-gangers
8 feb, 17:38
art cover
Golfen met aanvaarding: omarm de onvoorspelbaarheid op de golfbaan
6 feb, 12:53
art cover
Costa Navarino zet Griekenland op de kaart als golfbestemming: een paradijs vo..
18 jan, 09:13
art cover
De échte parels van Mallorca? Zonder twijfel Alcanada en Pula Golf.
18 jan, 09:08
art cover
Quinta do Lago heeft álles wat je kan wensen: een blauwdruk voor perfectie
18 jan, 09:06
art cover
CEO Sean Moriarty wil altijd nóg beter: 'Quinta do Lago is nooit klaar'
18 jan, 08:58
art cover
Samanah Golf in Marokko: met recht een oase in de woestijn
18 jan, 08:50