Landstitels hoofdklasse naar dames Houtrak en heren Haagsche

Amateurs
De kampioensploeg van Houtrak, die die club de eerste landstitel bij de dames bezorgde.
De kampioensploeg van Houtrak, die die club de eerste landstitel bij de dames bezorgde.

De landstitels in de hoofdklasse zijn beland bij Houtrak en de Haagsche. Voor de dames van Houtrak was dat een primeur. Zij werden nooit eerder landskampioen. De mannen van de Haagsche wel, maar ook dat was alweer vijftien jaar geleden. In beide gevallen betekende de titel wel een flinke verrassing.

De finales bij de vrouwen waren dit keer veruit de spannendste. Op de altijd mooie baan van De Hooge Graven nabij het rustieke Ommen. Dat begon meteen al in de kruisfinales, waarin De Pan en de Haagsche na drie foursomes en zes singles keurig in evenwicht waren. Daardoor moesten er play-offs aan te pas komen. In een echte thriller pakte de Haagsche de plek in de finale.

Houtrak voltooide in de andere partij een waren Houdini-act tegen de Eindhovensche. De Brabantse vrouwen kwamen met een soevereine 5-1 voorsprong uit de foursomes en leken fluitend op weg naar de finale. Houtrak – uitgerekend dit seizoen zonder kopvrouw Anne-Sterre den Dunnen – herpakte zich echter op miraculeuze wijze. De eerste twee singles werden nog gedeeld, waardoor Eindhovensche aan nog drie puntjes voldoende had, maar die kwamen er niet. Sterker, er kwam geen enkel punt meer bij. Deborah Ruurs, Roos Nijenhuis, Irisa Kasirin en Eva Nijenhuis wonnen alle vier hun singles, waardoor het Houtrak was dat zich kon voorbereiden op de finale.

Blessure

Ook die finale tegen de Haagsche ging aanvankelijk gelijk op. Na de foursomes was er geen licht tussen beide teams. De kracht van Houtrak bleek echter opnieuw in de singles te liggen. Noelle Beijer verloor nog wel van Claudia Lara Miravitlles, maar daarna rolden de punten binnen voor Houtrak. Eva Nijenhuis bracht tegen Fleur van Eijndhoven de beslissende winst binnen. Opvallend, want Houtrak moest het doen al doen zonder Irisa Kasirin, die met een polsblessure was uitgevallen, waardoor ook automatisch haar partij verloren ging.

De vreugde bij de dames van coach Floris Vos was groot. Waar de mannen van de club uit Halfweg al grossierden in landstitels, slaagden de dames daar nooit eerder in. Nu dus wel. ,,En dat hebben we even flink gevierd, samen met onze fans’’, vertelde captain Deborah Ruurs. Fans hebben ze bij Houtrak altijd in ruime mate, en dat was op de Hooge Graven niet anders.

De titel betekent ook dat Houtrak een team mag afvaardigen naar de European Club Cup, ook al een trofee die de mannen al eens veroverden. Dat toernooi wordt gehouden in Bulgarije. ,,Daar mogen drie speelsters aan meedoen. De invulling van dat team gaan we in de komende tijd bepalen.’’

Hakblok

Bij de mannen, waar juist Houtrak voor het eerst sinds tijden de opmerkelijke afwezige was in de kruisfinales, was het toch allemaal een stuk minder sensationeel. Debutant The Duke leidde na de foursomes nog wel met 2-4 tegen de Haagsche, maar werd vervolgens in de singles op het hakblok gelegd. Haagsche zegevierde uiteindelijk met 12-6 en stond weer eens in de finale.

Daarin was de Eindhovensche de tegenstander. De titelverdediger keek na de foursomes tegen een 4-2 achterstand aan in de partij tegen de Goyer, waarna Seve Prins in de eerste single ook nog Lars van der Vight klopte. Maar de Brabanders kwamen sterk terug en wonnen uiteindelijk met 8-10.

In de finale was het allemaal opvallend snel bekeken. De Eindhovensche, op voorhand toch de favoriet om de titel te prolongeren, had weinig in te brengen tegen de Haagse opponent. Die kwam al met een 4-2 voorsprong uit de foursomes. In de singles werd de klus in rap tempo geklaard. Tim van der Steen, Abel Derksen en Aron Joustra haalden redelijk eenvoudig de winst binnen, en daarmee was de cruciale tien punten al bereikt. Nicki Nolte, Thijmen Batens en Jonathan Scholten konden vervolgens hun partijen al opgeven.

Voor de Haagsche toch een bijzondere titel. Niet alleen omdat het laatste landskampioenschap bij de heren alweer dateerde van 2008, maar vooral ook omdat de club in 2018 zelfs nog voor het eerst in het bestaan degradeerde uit de hoofdklasse. Gelukkig kon de Haagsche – met absolute topspelers als Dario Antonisse, Maarten Slootmaekers, Aron Joustra, Nick Nolte en de broers Tim en Martijn van der Steen – daarna snel terugkeren op het hoogste niveau. Nu mocht Joustra, lang captain van de Noord Nederlandse en met een enorme staat van dienst in de hoofdklasse, dan eindelijk de trofee van de landskampioen in ontvangst nemen.

art cover
Korver & Korver
10 apr, 11:16
art cover
Column Leo: Andere koek
10 apr, 10:59
art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47
art cover
Voor alle golfers: investeer in breinkennis
10 apr, 10:45
art cover
De Pin High Zomertoppers zijn er weer! De beste golfdeals voor deze zomer
8 apr, 15:30
art cover
Reset je spierstelsel met MAT®, het geheime wapen van Bryson DeChambeau!
8 apr, 15:27