Reken af met stress op de golfbaan: tips om ontspannen te spelen

Golftips
Bal in de bunker, en wat nu? Voor veel golfers een moment van stress.
Bal in de bunker, en wat nu? Voor veel golfers een moment van stress.

Ben jij iemand die zijn cool behoudt op de golfbaan, of heb je al snel de neiging om nerveus te worden? Als golfpsychologiecoach word ik vaak geraadpleegd door amateurgolfers, zowel junioren als volwassenen, die zich zenuwachtig voelen tijdens een baanronde en dan vooral bij wedstrijden. Stress is een onvermijdelijk onderdeel van golf, maar hoe ga je er mee om?

Stel jezelf alvast de vraag welke rol stress speelt in jouw golfspel.

De invloed van stress op je golfspel

Naast het feit dat stress en nervositeit fysiek heel lastig kunnen aanvoelen, kunnen ze tevens een serieuze spelbreker zijn en jouw prestaties echt in de weg staan. In het ergste geval zorgen ze er zelfs voor dat de lichamelijke klachten zoals een verhoogde hartslag, zweten, misselijkheid, beven, je lichaam helemaal lijken over te nemen en dat je brein blokkeert. Je krijgt dan geen toegang meer tot jouw gekende golfskills en het lijkt alsof je geen idee hebt waar je mee bezig bent. Maar geen paniek, je bent niet alleen. Je kunt leren je zenuwen onder controle te houden en/of in je voordeel te gebruiken. Start alvast met accepteren dat het er is en probeer het gevoel niet krampachtig weg te werken. Het stressgevoel weerstaan maakt het enkel erger. 

Stress begint in je hoofd 

Stress op de golfbaan wordt veroorzaakt door verschillende factoren van sociale, emotionele of psychologische aard: angst om te falen, angst om een opportuniteit te missen, angst voor wat anderen over je denken. Vaak ontstaat het op een moment dat je het gevoel hebt beoordeeld te worden. Stress wordt ook erger naarmate we meer belang hechten aan een resultaat. Stress komt dus van binnenuit en is simpelweg een reactie op iets wat we als een bedreiging ervaren.

Het begint allemaal bij hoe we een situatie interpreteren. Het brein stuurt signalen naar het lichaam dat het zich moet voorbereiden op actie, en het lichaam maakt zich klaar voor een vecht- of vluchtreactie. Maar laten we eerlijk zijn, op de golfbaan zijn er geen roofdieren die ons willen oppeuzelen. De uitdagingen zijn eerder van emotionele en sociale aard en vechten of vluchten zou een nogal ongepaste reactie zijn. 

Jouw relatie met stress

Zie jij stress als iets negatiefs dat je helemaal uit balans brengt en je prestaties ondermijnt, of beschouw je die zenuwen aan de eerste tee als de drijvende kracht die je kan helpen beter te presteren? Hack je brein door jezelf te vertellen dat je enthousiast bent, in plaats van zenuwachtig. Hoe jij stress en de bijbehorende lichamelijke klachten interpreteert, beïnvloedt ook je mate van stress.

Leer je spanningsniveau te beheersen

Wil jij jezelf kunnen beheersen op de golfbaan? Dan is het cruciaal om te leren hoe je stress onder controle kunt houden. Je hebt echter een zekere mate van spanning nodig om goed te kunnen presteren. Op een schaal van 0 tot 10, waarbij 0 staat voor totale ontspanning en 10 voor extreme spanning, presteren we het beste wanneer we ons op een spanningsniveau van 4 tot 6 bevinden. Te veel stress leidt tot mentale blokkades en te veel spierspanning, wat een negatief effect heeft op de uitvoering van je swing. Misschien herken je het wel: je swing lijkt perfect te zijn op de driving range, maar zodra je op de golfbaan staat, verdwijnt die soepelheid als sneeuw voor de zon. Dat kan dus een teken zijn dat stress jou parten speelt. 

Wanneer je op zoek gaat naar tools om je stress op de golfbaan te managen, is het belangrijk dat je deze tools goed onder de knie krijgt en dat deze tijdens het golfspel vrij snel kunnen werken, zodat je volgende shot niet in het gedrang komt. 

Tips voor het managen van je golfstress: 

  1. Jouw stressmanagement start thuis: Zorg er voor dat je zo stressvrij als mogelijk aan de eerste tee verschijnt. Probeer je hoofd leeg te maken en jezelf te ontspannen vooraleer je begint. 
  2. Visualiseer jezelf regelmatig als zijnde een kalme golfer: Bedenk van tevoren hoe je kalm, beheerst en rustig kan reageren op uitdagingen en slechte shots. Visualiseer jezelf als kalm en gefocust. 
  3. Leer jezelf ontspannen: Doe regelmatig ontspanningsoefeningen zodat je je mentaal en lichamelijk leert ontspannen. Doe een ontspanningsoefening voordat je naar de golfclub vertrekt, of op de parkeerplaats voordat je uit de auto stapt.
  4. Ademhalingsoefeningen: De beste manier om stress instant te verminderen is door je ademhaling te controleren. Een rustige ademhaling vertelt je brein dat je ok bent en dat er geen gevaar is. Je lichaam zal onmiddellijk ontspannen.
  5. Ontspan je grip: Let vooral op je grip als je te gespannen bent. Ontspan even je spieren en je handen voor je volgende shot. 
  6. Kauw of eet iets: Wanneer je eet en kauwt, denkt je brein dat je veilig bent.
  7. Praat met je flightgenoten: Houd de sfeer luchtig door te praten met je flightgenoten. Het delen van fijne ervaringen kan helpen om spanning te verminderen.
  8. Vertraag je tempo: Wanneer je stress hebt ga je sneller. Vertraag bewust je tempo als je merkt dat stress je sneller laat gaan. 

Stress hoeft je golfspel niet te beheersen 

Dankzij de juiste attitude en technieken kan je met vertrouwen de baan op, zelfs onder druk! Dus onthoud: adem in, adem uit, en geniet van elke slag! 

Wiebeke Seymortier

Psycholoog & golf psychology coach

Auteur boek ‘Fit je mentale golfswing’

Wil jij aan de slag met je mentale golfswing?

Meer info op www.encuentro.coach of contact via info@encuentro.coach

art cover
Korver & Korver
10 apr, 11:16
art cover
Column Leo: Andere koek
10 apr, 10:59
art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47
art cover
Voor alle golfers: investeer in breinkennis
10 apr, 10:45
art cover
De Pin High Zomertoppers zijn er weer! De beste golfdeals voor deze zomer
8 apr, 15:30
art cover
Reset je spierstelsel met MAT®, het geheime wapen van Bryson DeChambeau!
8 apr, 15:27