Tovenarij

Tour
Afbeelding

Muthaiga is een schitterende golfbaan in Nairobi, Kenya. Apen jatten daar golfballen om ze even later vanuit de bomen op de green terug te gooien. Toverballen worden het dan, naar een birdie of een mooie par voor de blije doorsnee-amateurgolfer.

Muthaiga in Nairobi, Kenya is een golfbaan waar een zweem van tovenarij overheen hangt. Niet alleen voor de blije amateurgolfer, maar vooral voor geluk zoekende professionals. Vraag het maar aan Darius van Driel. Na 111 pogingen op de DP World Tour zegevierde de Hagenees onlangs in het Magical Kenya Open. De man die 100+ keer niet één keer won, leidde van start tot finish. Tovenarij! Het zal Van Driel overigens worst wezen, hij heeft immers zijn eerste grote zege op de erelijst staan.

De tovenarij van Muthaiga in Kenya hielp ook Van Driel’s runner-up, Joe Dean. De 29-jarige Engelsman was tien jaar professional golfer, won haast niks en werd maaltijd-bezorger bij een supermarkt voor een inkomen, zodat hij met zijn vrouw een huis kon kopen. Joe Dean doorliep vorig jaar met succes de drie stages van de Q-School en haalde zijn tourkaart voor de DP World met een birdie op de 108ste en laatste hole. Geld noch sponsor had hij om direct aan het nieuwe seizoen te beginnen. Pas in Qatar begon hij, miste de cut en ging weer naar huis om opnieuw maaltijden te gaan bezorgen. Hij kreeg daardoor geld genoeg om op Muthaiga de tovenarij te ondervinden. Vier ronden in de 60, tweede plaats en twee ton euro in de knip. Tovenarij!??? 

Ja. In 1997 was Maarten Lafeber amper een jaar professional golfer toen hij naar Muthaiga toog. Hij won. De eerste van zijn twee grote overwinningen als professioneel golfer.
Veel eerder onderging een andere Nederlander de tovenarij van Muthaiga. Jan Dorrestein, helaas is hij niet meer onder ons. Jan won daar twee keer het Kenya Open. In 1970 beëindigde ‘Onze Jan’ zijn toernee door Afrika, gefinancierd door leden van de Rosensdaelsche GC, in het Open van Kenya. Hij was overal voortijdig uitgeschakeld. Op Muthaiga triomfeerde hij met veertien slagen voorsprong. Veertien!! Zijn spel was ongelooflijk. Hij miste talloze faiways, maar wist de bal uit onmogelijke posities toch op de green te krijgen en meteen raak te putten. In 1973 won Dorrestein op dezelfde Muthaiga opnieuw. Zijn achterstand van zeven slagen na 36 holes boog hij om in een zege, vooral door één superslag. In de finale sloeg hij uit dicht struikgewas de bal rechtstreeks in de hole. Tovenarij!

Leo van de Ruit
MediaRuit voor Journalistieke Producties 

art cover
Korver & Korver
10 apr, 11:16
art cover
Column Leo: Andere koek
10 apr, 10:59
art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47
art cover
Voor alle golfers: investeer in breinkennis
10 apr, 10:45
art cover
De Pin High Zomertoppers zijn er weer! De beste golfdeals voor deze zomer
8 apr, 15:30
art cover
Reset je spierstelsel met MAT®, het geheime wapen van Bryson DeChambeau!
8 apr, 15:27