Logo nationaalgolfmagazine.nl
Wil Besseling in actie op de fraaie course van Alcanada. Zijn elfde plaats was niet voldoende voor promotie. (Foto Golfsupport)
Wil Besseling in actie op de fraaie course van Alcanada. Zijn elfde plaats was niet voldoende voor promotie. (Foto Golfsupport) ((Foto: ))

Besseling, Van Meijel en Huizing vallen net buiten top vijftien Challenge Tour

Ze bleven op Golf de Alcanada ogenschijnlijk met lege handen achter. Wil Besseling, Lars van Meijel en Daan Huizing droomden van een plek in de top vijftien van de Challenge Tour en daarmee promotie naar de European Tour. Die kaart kwam er niet, wel de kleine troost dat ze zich komend seizoen meer op het hoogste niveau mogen laten zien.

Zelden was de finale van de Challenge Tour voor Nederland zo interessant als de editie van dit jaar. Op Mallorca was de topbaan van Alcanada het theater waar dromen werkelijkheid moesten worden, maar dat gebeurde uiteindelijk slechts voor één man: Darius van Driel. Achter de Hagenaar waren Wil Besseling, Lars van Meijel en Daan Huizing kansrijk, maar na vier dagen golfen ook niet meer dan dat.

In het veld van 45 spelers die zich plaatsten voor de finale van de Challenge Tour dienden de drie minimaal in de top vijf te eindigen om een kans te maken op die promotie. Voor de winnaar lag er zelfs 72.000 euro klaar, en daarmee zou je bijna ineens naar de eerste plaats kunnen springen. Maar daar kwamen de drie Nederlanders nooit bij in de buurt.

Lars van Meijel had het niet op Alcanada. De Brabander zag geen ronde kans onder par te duiken, en dan tikt alles boven par meteen hard aan. Met een totaal van plus vijf eindigde Van Meijel op plaats 25, altijd nog wel goed voor ruim vier mille, maar in de ranking schoot hij daar niets mee op. Van Meijel zakte zelfs drie plaatsen naar de negentiende plek.

Iets beter

Daan Huizing deed het iets beter. De man uit Soest speelde vooral een uitstekende derde ronde en ging de laatste dag in op level par. Een superronde had hem nog ergens kunnen brengen, maar de 75 die hij noteerde zorgde voor een totaal van plus vier, plaats 21 en iets minder dan 4500 euro. Huizing zakte drie plaatsen in de ranking, van 21 naar 24.

Wil Besseling kwam nog het dichtst in de buurt, maar ook de West-Fries kreeg het op Alcanada niet echt voor elkaar. Zijn eerste ronde was een slag boven par, de andere drie allemaal level par, met veel birdies, maar ook veel bogeys. Besseling eindigde als elfde, verdiende precies elf mille en bleef in de ranking staan op plaats achttien. Het gat met nummer vijftien: tienduizend euro. En dat is misschien wel beter dan promotie op een paar euro missen.

Voor zowel Besseling als Van Meijel en Huizing geldt echter dat ze nog de nodige startplaatsen tegemoet kunnen zien in toernooien van de European Tour. Niet in de topevenementen weliswaar, maar het biedt altijd kansen. Zie hoe Lars van Meijel dit seizoen zijn kaart op de Challenge Tour veiligstelde: via invites.

Meer berichten