Logo nationaalgolfmagazine.nl
Porto Santo: een hooggelegen creatie van Seve Ballesteros, die zijn baan één van de beste in Europa noemde.
Porto Santo: een hooggelegen creatie van Seve Ballesteros, die zijn baan één van de beste in Europa noemde. (Foto: )

Bloemeneiland Madeira heeft met uitdagend 'supertrio' veel te bieden in heerlijk klimaat

Madeira is tegenwoordig vooral bekend als het eiland van Cristiano Ronaldo. De beste voetballer van de wereld werd geboren in de hoofdstad Funchal en maakte als klein voetballertje zijn eerste doelpunten voor de plaatselijke CF Andorinha. Maar het Bloemeneiland vierdient credits voor méér dan alleen de wieg van Ronaldo. Wat te denken van de drie prachtige golfbanen, die Madeira een prima golfbestemming maken?

door Leo van de Ruit


’Zonnig Madeira. Land van liefde en de zon. Ik wou dat ik daarheen met jou reizen kon.’ Eddy Christiani zong het op een plaat al in 1938. Ruim tachtig jaar later zijn die teksten nog geldig. Madeira heeft immers zóveel te bieden naast de zon en in het hele jaar een mild klimaat: de gezellige binnenstad van Funchal, adembenemende vergezichten, kilometers strand op het neven-eiland, hotels met alle sterren, 2000 kilometer wandelroutes, bergen, dalen, bloemenpracht, levensmiddelenmarkt, speciale eigen wijn, crossen, fietsen, vissen, zeilen en golfen. Madeira: godsgeschenk op vruchtbare vulkaangrond.
Als een god wordt ook Ronaldo hier gezien. Naast een reusachtig standbeeld heeft hij op Madeira een eigen museum, Museu CR7. Al zijn trofeeën en gewonnen prijzen staan er uitgestald. De 280.000 Madeirezen gaan ver in hun verering. Zo heeft de clubleiding van Andorinha besloten dat het rugnummer 7 door geen enkele speler meer mag worden gedragen tot de dag dat Ronaldo terugkeert op zijn geboorte-eiland. Naar verluidt zouden ook de drie golfcourses hem willen eren door alle zevende holes naar hem te vernoemen.

Grootheid

Een geweldige voetballer is nog geen geweldige golfer, en de pogingen van Cristiano Ronaldo de sport onder de knie te krijgen, eindigden roemloos. Een andere grootheid uit de sport heeft wel nog de clubs ter hand genomen; de betreurde Spanjaard Severiano Ballesteros, de ontwerper van Porto Santo. Seve staat groot op de gevel van het clubhuis. Hij zette ook zijn signatuur op een hole. Een heerlijke golfbaan, Porto Santo. De legendarische golfkunstenaar noemde deze creatie: ’Eén van de beste in Europa!’ De achttien holes, waar men aldus Andrew Oliveira – de pro van Porto Santo – altijd terecht kan om te spelen, mogen er zijn. Speciaal twaalf, dertien en veertien. Zij zijn gesitueerd aan de Atlantische Oceaan, waar woeste golfen tegen de rotsen beuken, honderd meter onder de fairways en greens. De verleiding is daar groot om van tee veertien een (oude) bal uit de tas te halen en die de oceaan in te slaan voor een zeemansgraf na een lange reis.

Vergezichten

Totaal anders is Palheiro Golf met fraaie vergezichten over Madeira's hoofdstad Funchal. Een heuvelachtige baan, die niet zo heel lang is, maar een groot tactisch vermogen vereist. Wie daar een goede score wil halen, moet vóór elke slag verdomd goed weten wat hij of zij doet. Elke nonchalance wordt genadeloos afgestraft. Wij ondervonden de genadeloosheid op de omhooglopende kortste par-4. Met twee lag onze bal op een bult 25 meter van de green. Na een slordige chip rolde de bal zijdelings van de green af naar het pad en dribbelde over het gesteente terug naar de fairway om op 110 meter van de vlag pas weer tot rust te komen. Daar hadden wij met onze afslag al voorbij gelegen!
Santo da Serra is weer een ander fenomeen. Op de berg liggen lange holes met drives over ravijnen, slagen door de wolken en putts op onberekenbare greens. De zogenaamde 'grain' maakt het afwerken ontzettend moeilijk. 'Grain' beïnvloedt de snelheid en break van putts door de richting waarin het gras groeit. Grain ontstaat door type gras, richting van zonsondergang en loop van waterstromen over de greens. Ga daar je handicap maar eens zien te spelen.

Conclusie: als golf ergens een uitdaging is, dan is het bij het supertrio van Madeira.

Meer berichten