Logo nationaalgolfmagazine.nl
(Foto: )

Martijn & Jan Kees

Beste Martijn,

Alle speelrechten op de grote Tours zijn bevroren. Voor de een is dat een voordeel, voor anderen betekent dit dat de carrière in feite een jaar stilstand kent. Ik denk dat het de enige oplossing was, hoezeer ook het tegen je sportieve gevoel ingaat. Er zijn echter spelers die niet durven of kunnen reizen en je wilt ook geen competitievervalsing.

Maar tourspelers (m/v) maken slechts een minuscuul gedeelte van de golfbevolking uit.

Hoe zit het met de gewone amateurs? Er zijn zeker oudere mensen die liever niet te veel en te vaak in aanraking met anderen komen. Zij zullen misschien niet met regelmaat spelen en ook niet aan clubwedstrijden meedoen. Komen ze wel aan voldoende kaarten? Heeft dat gevolgen voor de handicaps? Het moet toch mogelijk zijn om daar een oplossing voor te vinden – als het nodig is. Heb jij daar al iets over gehoord? Wordt er in clubhuizen over gesproken? Is het een probleem dat in feite niet bestaat? Dat zou ook best kunnen.

Groet, Jan Kees

Hi Jan Kees,

Het bevriezen van de rankings heeft zoals je terecht vaststelt voor- en nadelen. In zekere zin kunnen de jongens die dit jaar voor het eerst een kaart op het hoogste niveau hebben 'gratis' ervaring opdoen, zonder dat de druk van het 'moeten' een sta-in-de-weg vormt voor vrijuit spelen. Dat gezegd hebbende word je dus ook niet beloond als je je draai wél snel gevonden hebt, om over de spelers die promotie af willen dwingen nog maar te zwijgen. Je zal maar net in 2019 gedegradeerd zijn naar de Challenge Tour of je promotie naar het hoogste niveau net mis hebben gelopen...

Wat dat betreft voorzie ik veel minder problemen op clubniveau. Om een officiële score te noteren hoef je immers niet mee te doen aan een wedstrijd, zelfs voor lage handicappers verdwijnt die eis. Zelfs als je elk rondje met dezelfde spelpartner speelt – een veel kleinere bubbel is nauwelijks denkbaar – kan je een actuele handicap onderhouden.

Nee, het echte probleem bij het aanstaande world handicap system zit hem veel meer in de vraag hoelang het duurt voor de gemiddelde golfer de genoemde twintig scores achter zijn naam heeft op basis waarvan het gemiddelde van de beste acht scores wordt berekend. Dat heeft echter niets met Covid-19, lockdown of welke bubbel dan ook te maken. Meer rondjes met een scorekaart op zak, dát is wat we nodig hebben.

Groet, Martijn

Meer berichten