Episch Espiche

Algemeen
De prachtige golfcourse van Espiche met het clubhuis waarvandaan je een fraai uitzicht hebt over de Algarve.
De prachtige golfcourse van Espiche met het clubhuis waarvandaan je een fraai uitzicht hebt over de Algarve.

In de warme zomerzon van de Portugese Algarve is nauwelijks meer iets te bespeuren van de pandemie die bijna twee jaar het golftoerisme heeft lamgelegd. Sterker, het is gezellig druk in het pittoreske dorpje Lagos aan de westelijke kant van de Algarve, waar toeristen flaneren op de boulevard langs het water met al z’n leuke kraampjes. Onder hen veel golfers, die ook de weg naar de courses rond Lagos weer hebben gevonden.

En die golfcourses, dat zijn er nogal wat. In de directe omgeving van Lagos tref je banen aan als Palmares, Boavista en de fraaie nieuwkomer Espiche Golf. Die werd in mei 2014 geopend, maar pas na een flinke strijd. De grond van de course ligt midden in een natuurgebied boven een oude watervoerende laag. De waterhuishouding was – zoals vrijwel gebruikelijk in het droge Zuid-Europa – een heikel punt. Het management van de nieuwe baan wilde bovendien een duurzame oplossing daarvoor. Die werd gevonden in de introductie van een nieuwe grassoort: Paspalum, die werd gecombineerd met het bekende Bermuda-gras. Zo werd een course aangelegd die een derde minder water gebruikt dan andere banen in de regio.

Dat geeft al aan dat er alles aan gelegen was een uitstekende baan neer te leggen, niet alleen als het gaat om het visuele aspect, maar ook om het economische en landschappelijke aspecten. Met al die ingrediënten is er toch een golfcourse uitgerold die een nieuwe parel vormt in de kroon van de Algarve.

Indrukwekkend

Espiche Golf kan – nog – niet wedijveren met de reputatie van Vale do Lobo of Quinta do Lago, maar de baan heeft alles om in de toekomst wel uit te groeien tot een epische course, maar dan aan de westelijke kant van de Algarve. Het glooiende land is indrukwekkend, net als de holes die zich daar doorheen slingeren. Je moet op Espiche altijd even nadenken wat je gaat doen. Voor blind beuken is geen ruimte – letterlijk. Je shortgame moet bovendien ook op orde zijn, want op en rond de greens zijn voldoende valkuilen om je score alsnog te laten duikelen.

Indrukwekkend is meteen al de openingshole, een par 5. Die stort zich vanaf de tee zo’n dertig meter naar beneden, om vervolgens naar de green toe dat hoogteverschil weer terug te winnen. Omstandigheden die wij in eigen land natuurlijk helemaal niet gewend zijn. Twee holes later krijg je trouwens meteen de lastigste hole voor je kiezen: een par 4 die zich 409 meter lang omhoog slingert. Ga er maar aan staan.

Palmares

Aan de andere zijde van het stadje Lagos tref je ook nog een interessante course, namelijk Palmares. Die telt liefst 27 holes, waarvan negen holes langs de zee zijn neergelegd, waardoor je meer het idee krijgt van een linkscourse. Dat uitzicht op zee is er ook bij de holes die iets verder van het water liggen, en dat levert soms prachtige vergezichten op. De afwisseling van bijvoorbeeld Espiche en Palmares biedt een perfect gevarieerde golfvakantie.

En dan is er ook nog Boavista Golf, de baan die feitelijk het dichtst bij het dorpje ligt en zich door het landschap richting zee slingert. Een prima course, die het aanbod voor golfers rond Lagos helemaal compleet maakt.

3D Golfvakanties biedt hier onder andere het Tivoli Lagos Algarve Resort aan, een heerlijk stadshotel met vier sterren aan de gevel. Het resort ligt dicht bij de gezellige jachthaven, terwijl je te voet ook zo het centrum van het dorpje inloopt. Het resort biedt een gratis shuttle aan naar de alleen in de zomermaanden geopende Duna Beach Club aan het lange witte zandstrand van Meia Praia. Vanuit het Tivoli Lagos kun je nog van het echte Portugese leven proeven. Want Lagos is leuk. Het oude, traditionele karakter is grotendeels bewaard gebleven, net als het oude haventje waar de vissers nog dagelijks hun netten legen. Het is voor golfers weer tijd om lekker te genieten aan de Algarve, en dat doe je in Lagos zeker.

Het Tivoli Lagos Algarve Resort, dat midden in het gezellige en levendige Lagos ligt.
Afbeelding
art cover
Hoge nummers nekken Mike Toorop
21 nov., 09:47
art cover
Dutch Golf Company: je eigen golfsimulator thuis
21 nov., 09:44
art cover
De ProTee VX launchmonitor: indrukwekkend
21 nov., 09:42
art cover
Martijn & Jan Kees: geen garanties
8 nov., 18:01
art cover
SR Golf, de custom fitting specialist
8 nov., 17:59
art cover
Door de Fundamentele Routines van Liesbeth Pauwels: Hier. Stopt. Rugpijn.
31 okt., 19:30
art cover
iGolf MIX, de serieuze en gezellige gemengde competitie
31 okt., 15:45
art cover
Pin High verbindt zich tot en met 2026 als partner aan de Holland Golf Show
31 okt., 15:41