Apes Hill, nieuwste Caribisch meesterwerk op paradijselijk Barbados

Algemeen
De prachtige zestiende, met de indrukwekkende koraalrotsen achter de green en water aan de rechterzijde. Een pronkstuk. (Foto Azalea)
De prachtige zestiende, met de indrukwekkende koraalrotsen achter de green en water aan de rechterzijde. Een pronkstuk. (Foto Azalea) (Foto: )

Natúúrlijk is het fijn golfen in het Caribisch gebied, dat hoeven we niemand meer te vertellen. Maar soms zijn er golfcourses die even net iets meer de moeite waard zijn dan andere. Neem Barbados, tropisch paradijs en het thuis van wereldster Rihanna. Maar met een beetje mazzel hebben ze nu een tweede ster in huis. Architect Ron Kirby voltooide daar zijn Caribisch meesterwerk Apes Hill.

Barbados heeft veel, zo niet álles. Natuurlijk de altijd schijnende zon, die de gemiddelde temperatuur het hele jaar door zo rond de dertig graden houdt. Paradijselijke stranden, waar de azuurblauwe zee het witte zand ontmoet, met wuivende palmen als stille getuige. Het eiland meet iets meer dan vierhonderd vierkante kilometer en dat is niet eens heel erg veel voor de nog geen 300.000 gelukkige inwoners, van wie het grootste deel in de hoofdstad Bridgetown leeft. Niet voor niets is toerisme inmiddels de voornaamste bron van inkomsten.

En ook als golfer is het zeker de moeite af te reizen naar het eiland, dat in de Caribische archipel het meest oostelijk ligt, globaal net iets hoger dan Curaçao. Barbados telt namelijk inmiddels zes golfcourses en is daarmee een belangrijke speler geworden op de Caribische golfmarkt.

Ron Kirby heeft in zijn lange leven de wereld verrijkt met veel bijzondere golfbanen. Denk alleen maar eens aan Old Head of Kinsale, de spectaculaire course op de kliffen van een Iers schiereiland. Vermaard bij golfers in de hele wereld. Maar met zijn handtekening onder de volledig nieuwe aanleg van de in 2009 geopende en vorig najaar heropende Apes Hill heeft Kirby ook iets bijzonders gerealiseerd. Daar is hij zelf ook van overtuigd. ,,Het is moeilijk waar dan ook een golfcourse te vinden die alles heeft wat we hier hebben op Apes Hill’’, liet hij zich al ontvallen.

Uitzichten

De ervaren Kirby zag meteen de mogelijkheden toen hij werd geconfronteerd met het terrein waar de golfcourse lag. ,,De eerste keer dat ik Apes Hill bezocht, zag ik dat er geweldige heuvels en uitzichten waren. Je kunt op veel plekken zowel de Caribische Zee als de Atlantische Oceaan zien. De hoogteverschillen waren er al, dus alles wat ik hoefde te doen was ervoor zorgen dat de gasten ook konden genieten van die uitzichten. Daarvoor moesten de holes wel aangelegd worden met de uitzichten op de juiste positie.’’

Kirby zag ook een parallel met zijn werk op Old Head. ,,Het leuke van Old Head en het leuke van Apes Hill zijn de uitzichten. Je hebt het gevoel dat je naar buiten wilt, de baan op en genieten van een course met views van wereldklasse. Dat zou ik ook graag wensen van iedereen die Apes Hill gaat spelen, dat ze weglopen en zeggen dat dit echt een leuke golfbaan was.’’

En het moet gek gaan als niet elke golfer op Apes Hill dat gevoel krijgt. Als je hier met een zuur gezicht van de achttiende stapt, dan heb je dat echt helemaal zelf gedaan. Maar die kans is niet groot, want Kirby heeft er wel voor gezorgd dat spelers van elk niveau zich vermaken op zijn baan. Daarom nam hij ook op elke hole vier teeboxen op in zijn ontwerp, waarbij de verste teebox uitkomt op een baanlengte van 6400 meter en de kortste op 4600 meter. ,,Vier verschillende tee’s is een keuze om spelers van elk niveau te kunnen bedienen’’, legt Kirby uit. ,,Van de golfers die echt een goeie bal kunnen slaan tot de gemiddelde speler en de beginners. Op die manier kan iedereen plezier hebben in de baan.’’

Genieten

Een rustige opening hoort ook tot het plan van Kirby om de spelers snel op hun gemak in de baan te krijgen. De tweede hole biedt de betere speler meteen al birdiekansen, met ongeveer 230 meter vanaf de tee. Dan is er nog wel steeds een goede drive nodig, want de green wordt beschermd door bunkers, koraalrotsen en een watervalletje. Op de eerste negen holes valt er genoeg te genieten, zeker op de vierde hole, waarvan de teebox op zo ongeveer het hoogste punt van de baan ligt. En dat is pakweg 300 meter boven zeeniveau. Het echte spektakel komt echter op de tweede negen, waarbij de holes twaalf tot en met vijftien het meest in het oog springen. Dat zijn de populairste en meest indrukwekkende holes. Ze vormen de inleiding naar een waardig slot.

Hole zestien is de signature hole van Kirby, een geweldige par 3 met de veelzeggende naam ‘the Cave’. Enorme koraalrotsen liggen kort achter de green, terwijl water dreigt aan de rechterzijde. Eigenlijk heeft Kirby in deze alles gevangen wat Barbados ’genetisch’ zo beroemd maakt. Na weer een korte par 4 volgt dan een monsterlijke par 5, die downhill loopt en aan de linkerkant een geul loopt, die doorgaat naar de achterkant van de green. Het is een prachtige finish van een golfronde op topniveau.

Spelen op Apes Hill is voor golfers van elk niveau een plezier. (Foto Kristopher Streek/Azalea)
art cover
KLM Open 2023: Rowin Caron beste Nederlander
2 jun., 19:33
art cover
KLM Open 2023: Joost Luiten baalt na vier dagen
2 jun., 19:30
art cover
kLM Open 2023: Niets dan respect voor Daan Huizing
2 jun., 19:29
art cover
KLM Open 2023: Knappe notering Lars van Meijel
2 jun., 19:28
art cover
Zie het herstel van een pitchmark als beloning
1 jun., 09:30
art cover
Korver & Korver
31 mei, 19:00
art cover
Performance training voor junior golfers
31 mei, 09:30
art cover
Succesvolle overname Kingcaddy door Buijzer en Bakker
30 mei, 19:00