Komend weekeinde barst de competitie in de hoofdklasse weer los

Nieuws
De dames van Houtrak verdedigen dit seizoen de titel die ze vorig jaar veroverden.
De dames van Houtrak verdedigen dit seizoen de titel die ze vorig jaar veroverden.

Het voorjaar is bijna officieel aangebroken, maar officieus is het natuurlijk al zover als de competitie weer losbarst. En dat is half maart al het geval als de teams uit de hoofdklasse voor het eerst in actie komen. Als de indeling niet bedriegt, kan dat weleens een heel interessant seizoen worden.

Houtrak is de titelverdediger bij de dames. De club uit Halfweg legde vorig jaar voor het eerst in de historie beslag op het landskampioenschap bij de dames, nadat de mannen dat eerder al vele malen hadden gedaan. Houtrak rekende in de finale af met de Haagsche, en volgens de goede traditie van competitieleider Abe-Jan ter Beek van de NGF worden die partijen dan bij de nieuwe indeling gescheiden. Dat is ook gebeurd.

De Haagsche zit in de eerste poule, waar op het oog het aantal kandidaten voor een plaats in de kruisfinales uitkomt op drie. Naast Haagsche zijn dat de twee andere grote namen in de poule: De Pan en Noordwijkse. Alle drie weten ze heel goed hoe het is de landstitel te pakken. Nieuwkomer op het hoogste niveau is hier Hoenshuis, en de Limburgse vrouwen kunnen absoluut aan de bak bij hun debuut.

In de andere poule van de dames is het misschien iets lastiger inschatten hoe de verhoudingen liggen. Houtrak is daar natuurlijk in ieder geval één van de favorieten, samen met de ook altijd sterke Eindhovensche, dat vorig jaar ook in de kruisfinales stond. De Noord Nederlandse is ook altijd een club om rekening mee te houden, maar verder is het even afwachten wat bij voorbeeld de Hilversumsche en de Kennemer te bieden hebben. Haarlemmermeersche is hier de nieuwkomer op het hoogste niveau, en dat team lijkt vol de strijd aan te moeten gaan voor lijfsbehoud.

Heren

Bij de heren was het vorig seizoen de Haagsche die voor het eerst in vijftien jaar weer met de titel aan de haal ging, nadat de club een paar jaar daarvoor zelfs nog was gedegradeerd. In de finale werd de Eindhovensche verslagen, en die club is nu één van de favorieten in de eerste herenpoule. De Brabanders hebben sowieso altijd een sterk team, maar de laatste jaren zijn er veel goede spelers voortgebracht aan de Eindhovenseweg. Geluk voor de Eindhovensche: die zijn allemaal nog amateur gebleven en dus inzetbaar. Vraag is alleen in hoeverre de competitie past met hun toernooikalender.

In die poule ook de Goyer, De Pan en Houtrak. Dat zijn teams die normaal gesproken meedoen voor de kruisfinales. De vraag is alleen wat er voor die clubs aan spelers is overgebleven. Houtrak had het bijvoorbeeld vorig seizoen al moeilijk en miste voor het eerst sinds vele jaren de kruisfinales. Ook de Hilversumsche moet je hier niet uitvlakken. Nieuwkomer is Sybrook, en die club lijkt een moeilijk karwei te wachten.

De Haagsche is dus de blikvanger in de tweede herenpoule. De club uit de Residentie is er zonder twijfel veel aan gelegen de titel te prolongeren, maar daarbij is de vraag vooral in hoeverre de samenstelling van het team is gewijzigd. Is de ploeg hetzelfde gebleven, dan lijkt de Haagsche een zekere klant voor de kruisfinales, hoewel de concurrentie niet mals is.

Verder in deze poule namelijk ook de Rosendaelsche, Hoge Kleij en de Noordwijkse. Allemaal clubs die weten hoe het is om de kruisfinales te staan, in de finale en in het geval van de Rosendaelsche en de Noordwijkse zelfs om de landstitel te veroveren. The Duke is daarbij een dark horse. Vorig jaar stonden de Brabanders ook verrassend in de kruisfinales.

De competitie in de hoofdklasse begint op zaterdag 16 maart. Op 4 mei worden de laatste poulewedstrijden afgewerkt.

Indelingen hoofdklasse

Dames poule 1:

Amelisweerd

De Pan

Hoenshuis

Wouwse Plantage

Noordwijkse

Kon. Haagsche

Hilversumsche 2

Dames poule 2:

Noord Nederlandse

Haarlemmermeersche

Eindhovensche

Houtrak

Hilversumsche

Broekpolder

Kennemer

Heren poule 1:

Hilversumsche

Sybrook

Goyer

Eindhovensche

Houtrak

De Pan

Princenbosch

Heren poule 2:

Kon. Haagsche

Amelisweerd

The Duke

Rosendaelsche

Hoge Kleij

Noordwijkse

Broekpolder

art cover
Korver & Korver
10 apr, 11:16
art cover
Column Leo: Andere koek
10 apr, 10:59
art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47
art cover
Voor alle golfers: investeer in breinkennis
10 apr, 10:45
art cover
De Pin High Zomertoppers zijn er weer! De beste golfdeals voor deze zomer
8 apr, 15:30
art cover
Reset je spierstelsel met MAT®, het geheime wapen van Bryson DeChambeau!
8 apr, 15:27