Quinta do Lago heeft álles wat je kan wensen: een blauwdruk voor perfectie

Golfreizen
De zeventiende hole van de South Course. Op deze baan maken met name de bomen je vaak het leven zuur.
De zeventiende hole van de South Course. Op deze baan maken met name de bomen je vaak het leven zuur.

door Eric Korver

Als er een blauwdruk bestaat voor perfecte van een golfresort, dan moet Quinta do Lago inmiddels behoorlijk dicht in de buurt komen. Na de grootscheepse renovatie van de North Course liggen er nu op de locatie twee fantastische golfbanen. Iets verderop vinden we de derde, die je zeker niet mag vergeten: Laranjal.

De volledig nieuwe North Course op Quinta do Lago werd ruim acht jaar geleden heropend. Daarmee werd een flinke ambitie vervuld. De South Course was al van een bijzonder hoog gehalte, terwijl Laranjal eveneens een heel geliefde baan was. De North Course bleef wat achter, maar die tijd is geweest. De Amerikaanse ontwerper Beau Welling maakte er samen met de Ierse Ryder Cup captain Paul McGinley, die al op Quinta do Lago actief was met zijn academy, een kunststukje van.

Zo was het eerste doel voor het mooiste golfresort aan de Algarve bereikt: er lagen nu drie topbanen, waarbij stuk voor stuk de hoogste standaard wordt aangetikt. Wie het genoegen smaakt alle drie de banen te mogen spelen, kan niet anders doen dan dat onderschrijven. De North Course speelt geweldig, is in de basis niet de allermoeilijkste van het stel, maar je moet natuurlijk wel de goede ballen slaan. Visueel steekt het allemaal geweldig in elkaar. Het plaatje van de ene hole is vaak nog fraaier dan dat van de vorige.

Ballen

Op de South Course moet je een beetje meer ballen hebben. Letterlijk en figuurlijk, want deze course is een stuk smaller. De pijnbomen staan allemaal net even wat dichter op de fairway, en als je even de verkeerde lijn hebt gespeeld, heb je subiet een probleem. Maar dat mag de pret niet drukken. Overal op deze baan voel je – net als op de North Course – dat je het voorrecht hebt een absolute topbaan te mogen spelen. Alles straalt kwaliteit uit, van het gras tot de faciliteiten op en rond de tee.

Blikvanger is natuurlijk de zestiende hole, die zeker vanuit de lucht bijzonder fotogeniek is. De fairway leidt je naar een green die aan de achterkant wordt geraakt door het meer dat is aangelegd bij Quinta do Lago. Het is een prachtige hole, die zeker in je herinnering blijft hangen.


Laranjal. Ander karakter dan z’n twee broers, maar zeker de moeite waard. - Credit

Op een paar minuten rijden ligt dan nog Laranjal. Dat is zeker niet het lelijke broertje van de North en de Sourt Course, maar wel een totaal andere baan. Behoorlijk open, veel water, maar uiteraard ook de nodige bomen. Die zijn hier echter niet je grootste tegenstander, het water wel. Zeker op de negende, een hole die eigenlijk zo curieus is, dat je hem zeker zult herinneren. Een par 5 van slechts 405 meter vanaf de gele tee, maar alleen in twee te halen als je echt álles perfect doet. En die perfectie is daar bijna niet te doen. Sterker, aangezien de hole zich echt tussen twee waterpartijen doorslingert mag je al blij zijn met een derde schot op de green.

Laranjal doet verder zijn naam eer aan. Laranjal is immers Portugees voor sinaasappel, en daarvan groeien er duizenden in de boomgaarden langs de baan. Zelfs langs de rand van de fairways ziet het af en toe oranje.

Quinta do Lago heeft tijdens Covid zelfs nog een inhaalslag gepleegd. Dat plan was er al, maar toen de banen dicht moesten vanwege de pandemie, is dat groot onderhoud een beetje naar voren gehaald. ,,We hebben veel oude boomwortels weggehaald, autopaden gerepareerd en vervolgens besloten we al het gras te vervangen en de irrigatie te repareren.

We legden gras aan dat idealiter minder waterafhankelijk was, een nieuw type Bermuda. Dat werkt heel goed voor ons’’, vertelt Sean Moriarty, CEO van Quinta do Lago. ,,Zo hebben we van een moeilijke periode toch nog gebruik kunnen maken om ons te verbeteren.’’

En dat laatste is iets waarvan je bijna denkt dat het nog onmogelijk is op Quinta do Lago.

Laranjal. Ander karakter dan z’n twee broers, maar zeker de moeite waard.
art cover
De droomreis van Matthieu Pavon
8 feb, 20:30
art cover
Groeiend verzet bij spelers PGA Tour tegen genadige terugkeer LIV-gangers
8 feb, 17:38
art cover
Golfen met aanvaarding: omarm de onvoorspelbaarheid op de golfbaan
6 feb, 12:53
art cover
Costa Navarino zet Griekenland op de kaart als golfbestemming: een paradijs vo..
18 jan, 09:13
art cover
De échte parels van Mallorca? Zonder twijfel Alcanada en Pula Golf.
18 jan, 09:08
art cover
Quinta do Lago heeft álles wat je kan wensen: een blauwdruk voor perfectie
18 jan, 09:06
art cover
CEO Sean Moriarty wil altijd nóg beter: 'Quinta do Lago is nooit klaar'
18 jan, 08:58
art cover
Samanah Golf in Marokko: met recht een oase in de woestijn
18 jan, 08:50