Performance training voor junior golfers

Golftips
Outfit: Lululemon / Foto: Ralph Reniers
Outfit: Lululemon / Foto: Ralph Reniers

Topsport is een bijzonder pad. Het pad naar topsport in golf begint steeds vroeger, en dat is intensief. De topsportreis is ook voor iedereen anders. Tijdens deze reis zijn het de moeilijke momenten waar we uiteindelijk door groeien. De reactie op winnen evenals de reactie op het verliezen definieert wereldklasse golfers.

Het hoogste niveau bereiken en veerkrachtigheid ontwikkelen, daar begin je liefst zo vroeg mogelijk mee. De druk en risico’s als professioneel speler nemen alleen maar toe. Daarom is het op jonge leeftijd inschakelen van fijne gespecialiseerde coaching een minimale investering. De fysieke en mentale aspecten pas ontwikkelen wanneer men playing professional is, is gewoon een decennium te laat.

Ik zie dat ambitieuze junioren twee opties hebben in hun carrière: eindigen met een zware fysieke en mentale hypotheek, óf starten met een radicale en slimme investering. De topsportreis van kinderen en jongvolwassenen zit vol met moedige keuzes, momenten van zelfontdekking, fouten, overwinningen en al het leren daartussenin. 

Eerst atleten, dan golfers 

Ik deel met je de vijf fundamenten van mijn eigen junior strength en conditioning curriculum. Deze methodiek is gebaseerd op het wetenschappelijk onderbouwde Long Term Athletic Development model. Je leest ook mijn praktische ondersteunende tips voor ouders en leraren. En toch verlangde ik om daarnaast transparantie en eerlijkheid te brengen. Daarom mijn lessen op het gebied van topsport voor jeugdgolfers.

1. Motorische ontwikkeling is de basis. Spelenderwijs oefenen zorgt voor plezier, en dat is het allerbelangrijkste.

2. Ik focus altijd eerst op het ontwikkelen van de atleet, daarna om competitieve golfers te creëren. Dat willen zeggen: atletische vaardigheden voor specifieke golftraining.

3. Kinderen kunnen qua fysieke en mentale ontwikkeling tot vier jaar uit elkaar liggen en toch in hetzelfde team of in dezelfde klas zitten. De belastbaarheid (intensiteit, volume, type oefeningen en duur van training) is onder andere afhankelijk van de biologische leeftijd, geslacht, eerdere ervaring en het wedstrijdniveau (lengte banen en aantal dagen van wedstrijd).

4. Vanaf 4 tot en met 18 jaar bestaan er kritieke momenten waarin atletische vaardigheden zoals kracht, snelheid, conditie en souplesse exponentieel en versneld kunnen worden ontwikkelen. Deze momenten zijn verschillend voor jongens en meisjes.

5. Golf performance coaching en trainingprogramma’s ondersteunen dat de technische swing aanpassingen sneller en makkelijker kunnen worden bereikt.

Voor ouders:

1. Te snel te zware clubs is een veelvoorkomende fout. Het resultaat is het tegenovergestelde van wat fysieke coaching doet: pijn, overbelasting, korter slaan, minder snelheid, weinig plezier en achteruitgang.

2. Wanneer je zegt ’Ik vind het fantastisch je te zien spelen!’, zal het zelfvertrouwen van je kind bloeien.

Voor professionals:

1. Link te allen tijde fysieke oefeningen aan positieve facetten zoals gezondheid, zelfvertrouwen en prestaties van het leven/golf. Link fysieke oefeningen nooit aan verliezen of fouten maken. Vermijd dus dat ’de verliezers’ bijvoorbeeld moeten opdrukken.

2. Wees het voorbeeld dat je graag zou zien bij jouw studenten: practice what you preach. Inzicht van coach Liesbeth: blessures kunnen worden voorkomen maar zijn niet onvermijdelijk in topsport. Mentale uitdagingen zijn absoluut niet te vermijden. Ze zijn allemaal wel te managen. Het zijn stuk voor stuk enorme groeikansen.

Team High Performance

Ondanks ik hier nog veel meer over zou willen delen, hoop ik je met deze basiselementen te hebben geïnformeerd over de fysieke ondersteuning voor golfers tussen de 7 en 21 jaar. Daarnaast wens ik dat het je mag inspireren. Dat het je heeft mogen aanzetten tot actie. Om voor focus, kracht en zelfvertrouwen te gaan. Zoals mijn studenten ook hebben ervaren. Tot mijn negentiende heb ik zelf competitief gespeeld en ben daarna in het coachingvak gestapt. Inmiddels richt ik mij met mijn individuele coaching enkel nog op gevestigde of aspirant college of tour-spelers die door hun huidige wedstrijdgrens willen breken. Dat doe ik vanuit het High Performance Program. Mijn studenten zijn fanatieke atleten met een enorme willpower. Dat zijn juniors met WAGR rankings. Maar ik coach(te) bijvoorbeeld ook nationale coaches, selectiespelers, Tour professionals, olympische golfers en senior tour professionals. Je bent welkom, bij Team High Performance. Ik coach je, met oefeningen en op de integratie. Ik ben er voor je, ook tijdens de storm.

art cover
Thaise surprise Trichat Cheenglab wint Big Green Egg Open
10 sep., 17:40
art cover
Captain Luke Donald komt met surprises in Team Europe voor Ryder Cup
5 sep., 14:57
art cover
Driver Anne van Dam breekt in play-off van Iers Open
4 sep., 18:54
art cover
Voor Mike Toorop telt op Pro Golf Tour alleen promotie
29 aug., 22:12
art cover
Zan Luka Stirn sterk op Stippelberg, Stan Kraai beste Nederlander
29 aug., 22:02
art cover
Encuentro onthult rol van golfmotivatie
29 aug., 21:49
art cover
Captain Suzann Pettersen heeft Europees team voor Solheim Cup rond
23 aug., 13:24
art cover
Nieuwe data voor het KLM Open: 20-23 juni
21 aug., 17:48