De tips van Wiebeke Seymortier voor een goede wedstrijdvoorbereiding

Golftips
Afbeelding

Het KLM Open brengt de beste internationale spelers samen. Tijdens internationale toernooien staan de technische vaardigheden van de golfers in de schijnwerpers. Er wordt echter vaak over het hoofd gezien hoeveel tijd en energie deze topgolfers besteden aan de mentale voorbereiding op een toernooi. Ook dat onderdeel van de wedstrijdvoorbereiding heeft namelijk een aanzienlijke invloed op hun prestaties op de golfbaan.

Wat je wel en niet doet ter voorbereiding van een golfwedstrijd zal zich ongetwijfeld weerspiegelen in je resultaat. 

Hierbij alvast enkele tips om je goed voor te bereiden op jouw volgende wedstrijd! 

  1. Ken de golfregels.

Heb je een grondige en gedetailleerde kennis van de golfregels? Goed geïnformeerd zijn kan onnodige discussies met je flightgenoten voorkomen. Dat kan belangrijk zijn wanneer je onnodige spanningen en verlies van energie wilt voorkomen. Daarnaast helpt het je de juiste beslissingen te nemen. Kennis van de golfregels is ook belangrijk, omdat dit je zal helpen de juiste beslissingen te maken en je resultaten op die manier positief beïnvloed worden. 

  1. Controleer je golfclubs.

Het is belangrijk om enige tijd voor een belangrijke wedstrijd je clubs te bekijken en te controleren of deze nog in goede staat zijn. Inspecteer de grip, de shaft en het clubhoofd en kijk of deze al dan niet moeten vervangen worden. 

  1. Speel een oefenronde.

Ken je de golfbaan waar de wedstrijd zal plaatsvinden niet, of niet zo goed? Doe zeker een (of indien mogelijk meerdere) oefenronde(s) en kom te weten wat je te wachten staat! Gebruik deze om de verschillende holes goed in je op te nemen. Kijk hoe de golfbaan erbij ligt, neem ze visueel in je op en geef ook aandacht aan de greens. Deze info kan later van pas komen bij het opstellen van een spelplan. 

  1. Maak een spelplan.

Een uitgekiend spelplan zorgt voor focus en houvast. Het zal je helpen rustig en helder te blijven denken op cruciale momenten. Creëer een plan gebaseerd op de informatie die je hebt verkregen uit je oefenronde en je sterktepunten. Bedenk dus van tevoren hoe je elke hole wilt aanpakken en spelen en welke clubs je hierbij zal gebruiken. 

  1. Train en oefen in aanloop naar de wedstrijd.

Op basis van je spelplan kun zie je welke vaardigheden je nodig zal hebben om een goed resultaat te kunnen neerzetten. Om je hierin verder te ontwikkelen, kan je nog een aantal lessen nemen bij een golfprofessional. Doe dit ruim op tijd, zodat je voldoende tijd hebt om te oefenen en te trainen. Denk ook aan je mentale vaardigheden. Roep hiervoor eventueel de hulp in van een mentale golfcoach/golf psychology coach.

  1. Doe een extra oefenronde met je spelplan.

Test je spelplan tijdens een extra oefenronde. Pas het indien nodig nog aan. 

  1. Visualiseer voor succes.

Neem de tijd om van tevoren te visualiseren hoe je elke hole speelt: 1. volgens je spelplan en 2. op een succesvolle manier. Deze mentale oefening verhoogt je betrokkenheid om te spelen volgens je plan. De kans dat je dus afwijkt van je plan tijdens de wedstrijd wordt kleiner. Dit stelt je in staat om betere beslissingen te nemen tijdens de wedstrijd op een rustiger manier. Een andere manier om je brein voor succes te programmeren, is door te visualiseren dat je je beste resultaat hebt behaald en je voor te stellen hoe je dit aan anderen vertelt en viert na de golfronde!

  1. Train en oefen in de dagen voor de wedstrijd.

Het is geen goed idee om de week voor de wedstrijd nog veranderingen aan te brengen in je swing of andere vaardigheden. Dat kan voor verwarring zorgen en je heel onzeker maken. De week voor de wedstrijd kan je dus beter focussen op je sterke punten, dit geeft zelfvertrouwen en de juiste mindset om de wedstrijd te beginnen. 

  1. Maak de avond voor de wedstrijd je golftas klaar.

Maak je clubs schoon en zet je golftas en andere noodzakelijke golfbenodigdheden klaar, ready-to-go. Gebruik steeds dezelfde indeling in je golftas, ook bij gewone baanrondes, dit creëert routine.

  1. Geef je brein de avond voor de wedstrijd rust.

Ga de avond voor de wedstrijd niet golfen, maar doe iets totaal anders. Haal je gedachten weg van golf en zoek afleiding! 

  1. Ga op tijd slapen.

Vroeg naar bed gaan op de avond voor de wedstrijd zorgt ervoor dat je voldoende energie hebt op de dag van de wedstrijd, zowel fysiek als mentaal. Als je uitgeslapen bent, zal je ook beter kunnen focussen ervaren en betere beslissingen kunnen nemen. Een goede nachtrust zorgt bovendien voor een goede buffer tegen spanning en stress. 

  1. Zorg voor voldoende hydratatie en de juiste snacks.

Het is belangrijk om voldoende gehydrateerd te blijven en de juiste snacks te eten om zowel fysiek als mentaal op je best te zijn. Dit voorkomt energiedips, uitputting en draagt bij aan een optimale focus. Eet noten, rozijnen en bananen op de golfbaan, deze geven je de nodige energie. 

  1. Kom op tijd aan op de golfbaan.

Op tijd vertrekken naar de golfbaan is een must. Files en parkeerproblemen kunnen stress veroorzaken en je optimale spanningsniveau en focus uit balans brengen. Wanneer je een uur voor de wedstrijd aankomt op de golfclub, heb je genoeg tijd om goed op te warmen, te oefenen en jezelf nog even mentaal voor te bereiden. 

  1. Zorg voor een goede warming-up.

Doe een goede warming-up volgens jouw bekende routines. Wil je consistentere resultaten behalen en goed presteren op de golfbaan? Zorg er dan voor dat je spieren voldoende warm en soepel zijn vooraleer je afslaat van de eerste tee.

  1. Hou je zenuwen onder controle.

Een zenuwachtige start is normaal en komt vaak voor. Probeer je zenuwen onder controle te houden door diep adem te halen, te ontspannen en je te focussen op je spelplan en elke slag aan te gaan met je pre-shot routine. Herinner jezelf eraan dat het normaal is om zenuwachtig te zijn en dat deze gevoelens je kunnen helpen om alert en gefocust te blijven.

Met deze 15 tips ben je goed voorbereid op je volgende golfwedstrijd en leg je een stevige basis voor golfsucces. Ze laten je toe jezelf een voorsprong te geven voor een succesvolle prestatie op de golfbaan. Onthoud dat golf niet alleen draait om technische vaardigheden, maar ook om mentale kracht en mentale voorbereiding. Ga erop uit, speel je beste spel en geniet van elke golfwedstrijd! Veel succes en veel plezier!

Wiebeke Seymortier

Psycholoog & golf psychology coach

Auteur boek ‘Fit je mentale golfswing’

www.encuentro.coach

art cover
Links Valley al voor vijfde keer op rij de beste 9-holes golfbaan van Nederland
13 apr, 09:00
art cover
Aydan Verdonk: verstand boven kracht
10 apr, 11:19
art cover
Vince van Veen maakt volwassen keuzes
10 apr, 11:17
art cover
Korver & Korver
10 apr, 11:16
art cover
Column Leo: Andere koek
10 apr, 10:59
art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47