De golfspieren: 10 bepalende factoren

Golftips
Outfit: Lululemon / Foto: Ralph Reniers
Outfit: Lululemon / Foto: Ralph Reniers

Het is tijd om de antwoorden met je te delen. Antwoorden op de vragen die ik vaak heb gekregen van studenten in de afgelopen decennia. Voor nu heb ik maar één antwoord: het hangt ervan af! Er zijn zeer belangrijke en onderschatte nuances om op te letten. De factoren die de antwoorden beïnvloeden zijn persoons- en situatiegebonden. Denk aan: leeftijd, handicap, (eerdere) blessures, tijd en seizoen van spelen, competitie- en golfniveau, (gewenste en huidige) mentale en emotionele staat, temperatuur, huidige levensstijl.

Golf Fysiologie

Ongenuanceerd. Geen variabelen. Zwart wit. De grote lijnen, beknopte fysiologie en wetenschap achter het vraagstuk. Dit is wat ik voor je heb opgeschreven. Ik begeleid mijn High Performance-studenten hier persoonlijk bij omdat het allesbepalend is voor een wedstrijdgolfer.

Krachttraining vóór golfen?

Wanneer we een spier trainen met gewichten, treedt er een samentrekking van de weefsels op. Dat neem het bewegingsbereik af. Dat is niet ideaal voor grote rotaties in combinatie met ruime souplesse in de heupen en bovenrug. Dus doe je aan spierversterkende training voor het golfen? Dan is het slim om de spieren die zijn getraind eerst te stretchen. 

Yoga vóór golfen?

Na lange statische houdingen (hatha yoga) komt er stress op de weefsels, waardoor het lichaam langer maar ook kwetsbaarder wordt. Het is slim om het lichaam en specifieker de bil, core en bovenrugspieren opnieuw te activeren voordat er veel dynamische kracht zal optreden door de golfswing.

Wat zijn de golfspieren? 

Backswing: scapulaire stabilisatoren, erector spinae, obliques en hamstrings.

Downswing naar impact: de scapulaire stabilisatoren, pectoralis major, gluteus maximus, gluteus medius, vastus lateralis, biceps femoris, adductor magnus en abdominale obliques.

Doorzwaai: vastus lateralis, gluteus medius, abdominale obliques, adductor magnus, rotator cuff en hamstrings.

Golfen met spierpijn 

Wanneer men golft met spierpijn bestaat er een conflict tussen: de noodzaak en tijd van het lichaam om te herstellen, en onze mentale overtuiging om (door) te trainen. En tenzij we besluiten volledig te stoppen met trainen, kunnen we dit conflict niet wegnemen.

Praktische toepassingen: 

  • Plan golf vóór, niet na, een intensieve golffitnesstraining.
  • Golfen direct na zware golffitness: focus op de grote bewegingspatronen in plaats van kleine technische details. 
  • Golffitness vóór 18 holes: vul je lichaam aan met voldoende mineralen, hydratatie en hoogwaardige eiwitbronnen. 
  • Ik wil je eraan herinneren dat hersteltraining vaak meer oplevert dan doorgaan met spierpijn. 
  • Wanneer je altijd golft met spierpijn dan is er een ander probleem: jouw trainingsschema past je niet! 
  • Golf je weleens met spierpijn dan is dat absoluut niet het moment om te gaan voor een personal best score. Focus je in plaats daarvan op het trainen van belangrijke golf performance elementen zoals course management, ademhaling, lichaamshouding, pre-shot routine, omgaan met afleidingen en mindset.

Early bird tee time: go or no go? 

De spanning op de ligamenten is in de ochtend tachtig procent hoger dan in de avond. Dit fysiologische verschijnsel is ook de reden waarom je je in de ochtend stijver voelt. De ligamenten zijn dan zwakker en minder goed in staat om de wervelkolom te beschermen, wat het risico op beschadiging van de gewrichten vergroot. Als men een golftas van 9-16 kilo draagt (en de meeste early bird golfers dragen de tas verkeerd) en wel 80 keer optilt en neerzet, vergroot dat de belasting enorm. Als je daar de normale swing drukkrachten (acht keer lichaamsgewicht op lumbale wervels) aan toevoegt, is dat een kant en klaar recept voor rugpijn. De magische zonsopgang rondjes kunnen dan wel de meest memorabele zijn, ze vereisen een full body warm-up. 

Ga ervoor

Ik ben hier om te pleiten de typische inefficiënte gewoontes de golfwereld uit te helpen. Want ze hebben allemaal een extreem hoog risico voor blessures, wat tegenstrijdig werkt met onze missie van een sterke fitte golfgemeenschap. En ik wil ook dat jullie weten dat er doorlopend hulp en begeleiding om je heen is. Reik bijvoorbeeld uit naar expert coaches of professionals. Start gisteren met Fundamental Routines en Full Body Freedom via lpgolfperformance.nl.

Bedankt voor het lezen. Ik wens dat het heeft mogen bijdragen aan de kwaliteit en performance van jouw golf(leven)! Als mijn artikelen je hebben geholpen om je spel of leven in welke vorm dan ook te veranderen, dan hoor ik graag jouw verhaal. Dat kan je makkelijk delen naar info@lpgolfperformance.nl of @lp.golf.performance via Instagram DM. 

art cover
Links Valley al voor vijfde keer op rij de beste 9-holes golfbaan van Nederland
13 apr, 09:00
art cover
Aydan Verdonk: verstand boven kracht
10 apr, 11:19
art cover
Vince van Veen maakt volwassen keuzes
10 apr, 11:17
art cover
Korver & Korver
10 apr, 11:16
art cover
Column Leo: Andere koek
10 apr, 10:59
art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47