Je golfspel heeft baat bij het werken met doelstellingen: forewaarts naar succes

Golftips
Afbeelding
(Foto: Wiebeke Seymortier)

Golfers benaderen mij vaak met de frustratie over hun gebrek aan vooruitgang in het golfspel. Een opvallend patroon is dat velen van hen geen duidelijk plan hebben. Hoewel ze veel tijd en energie investeren in het oefenen op de driving range en het nemen van lessen, ontbreekt vaak een doelgerichte aanpak, wat resulteert in inefficiënte inspanningen. Het werken met doelstellingen is van onschatbare waarde bij de ontwikkeling en verfijning van je golfskills.

Korte termijn, middellange termijn en lange termijn doelstellingen, evenals resultaatgerichte en procesgerichte doelstellingen, vormen samen een krachtig instrument om je golfprestaties naar een hoger niveau te tillen. Met andere woorden, een gerichte aanpak is van cruciaal belang om je golfspel en daarmee je resultaten te optimaliseren. 

Dit artikel zal dieper ingaan op de essentie van doelgericht werken in de context van golf. Bovendien geven we je enkele praktische richtlijnen om doelstellingen effectief te formuleren. 

Stel jezelf voor als een GPS-systeem. Doelen zijn je eindbestemmingen. Het GPS-systeem helpt je bij het uitstippelen van de route van je huidige positie naar je einddoel. Bepaal eerst je einddoel, dit geeft de richting van je inspanningen aan. Vervolgens plan je de weg terug naar je huidige positie en identificeer je de tussenstops – je tussendoelen – om je bestemming te bereiken. Met doelen verkrijg je richting en focus. Het wordt duidelijk waar je naartoe werkt en wat je wilt bereiken, waardoor je de juiste keuzes kunt maken. Het vooruitzicht van naderende succeservaringen bewerkstelligt een positieve mindset en dient als een grote bron van motivatie. Je wordt uitgedaagd om het beste uit jezelf te halen en je voelt voldoening wanneer je je doel behaalt. Doelen zorgen er voor dat je je kostbare energie op de juiste manier kan inzetten. 

In kaart brengen

Een ander voordeel van het werken met concrete doelen, is dat je hiermee je vooruitgang in kaart kan brengen en meten. Zo zie je hoe ver je al gekomen bent en welke stappen er nog nodig zijn om je einddoel te bereiken. Het stelt je in staat om op een systematische manier aan je golfvaardigheden te werken en het vergroot je mentale kracht en zelfvertrouwen. 

Laten we nu inzoomen op de verschillende types doelstellingen: procesgerichte doelen en resultaatgerichte doelen. Elke van deze kunnen korte termijn, middellange termijn en lange termijn doelen omvatten. Korte termijn doelstellingen zijn essentieel omdat ze onmiddellijke vooruitgang laten zien. Ze vormen de opstap naar het behalen van middellange en lange termijn doelen.

Bovendien is het belangrijk te benadrukken dat elk van deze doelstellingen een specifieke focus heeft. Procesgerichte doelen richten zich op het verbeteren van de manier waarop jouw golfskills worden uitgevoerd, terwijl resultaatgerichte doelen focussen op het eindresultaat zelf, zonder aandacht voor het proces. Het is van belang om deze verschillen in focus in gedachten te houden bij het formuleren van doelstellingen, zodat deze nauwkeurig aansluiten bij de gewenste uitkomst. 

Hoe kan jij nu concreet aan de slag gaan met het uittekenen van doelstellingen in het kader van jouw golfpsel? 

  1. 1.        Zorg er voor dat alle doelen die je in de volgende stappen formuleert, voldoen aan de criteria van specifiek, meetbaar, aanvaardbaar, realistisch en tijdsgebonden (SMART):

-Specifiek en meetbaar: Wees zo specifiek en concreet mogelijk in de beschrijving van je doelstelling en zorg ervoor dat de doelstelling meetbaar is. 

Bijvoorbeeld, verander ’Ik wil beter kunnen putten’ naar ’Ik wil het aantal gemiddelde putts per ronde verlagen van 36 naar 32’.

-Aanvaardbaar: Vind je deze doelstelling nuttig? Ga je voldoening ervaren eens het doel behaald werd? Zo niet is dit geen aanvaardbare doelstelling. 

-Realistisch: Zorg er voor dat er enige uitdaging in de doelstelling zit, maar dat deze wel haalbaar is. Check even met je golfprofessional wat voor jou realistische doelen zijn. Doelstellingen die te hoog en moeilijk zijn leiden naar frustratie, stress en angst. Realistische doelen leiden naar optimale levels van zelfvertrouwen en motivatie. 

-Tijdsgebonden: Vermeld wat de deadline is, wanneer je je doel bereikt wil hebben.

  1. 2.        Bepaal eerst en vooral je doel voor het komende golfseizoen: Wat wil jij bereiken? Wil je clubkampioen worden, je handicap met vijf slagen laten zakken, of deelnemen aan een specifiek toernooi? 
  2. 3.        Identificeer vier aspecten van je spel waarin je wilt verbeteren om je doel te bereiken. Dit zijn je procesdoelen en kunnen betrekking hebben op techniek, jouw mental game of je fysieke conditie. Moet je je bijvoorbeeld verder bekwamen in het chippen of je drives, je fysieke kracht of stabiliteit, een positieve mindset of je lichaam beter onder controle kunnen houden tijdens stressmomenten? 
  3. 4.        Formuleer op basis hiervan je middellange en korte termijn doelen. 
  4. 5.        Denk na over wie je kan helpen en ondersteunen bij het bereiken van je doelen. Denk aan je golfpro, personal trainer, een golf psychology coach (voor meer info contacteer ons via info@encuentro.coach), of jouw golfbuddies? 
  5. 6.        Vergeet niet om wekelijks je doelen te evalueren en bij te stellen indien nodig. 
  6. 7.        Doel behaald? Vergeet niet jezelf te belonen!

Op deze manier stippel je een concreet plan uit. Ontwikkel met je golfpro een persoonlijk trainingsplan op basis van deze doelen, rekening houdend met de tijd, energie en middelen die jij kunt investeren. Onthoud dat flexibiliteit en aanpassingsvermogen belangrijk zijn bij het nastreven van je doelen. Soms zullen je doelen moeten worden bijgesteld op basis van nieuwe inzichten en veranderende omstandigheden. 

Ben jij een golfprofessional? Hou er dan ook rekening mee dat individuen vaak anders reageren op het stellen en gebruiken van doelstellingen. Er zijn golfers die houden van structuur en voorspelbaarheid. Deze hebben waarschijnlijk een voorkeur voor een strak en duidelijk plan dat op een consequente en bijna rigide manier moet worden toegepast. Deze golfers kunnen zelfs enige onzekerheid ervaren wanneer een plan te vaag is opgesteld. Anderen kunnen vagere instructies net ervaren als een welkome vrijheid en flexibiliteit. 

Kortom, het stellen van doelen in je golfspel is als het programmeren van je eigen GPS naar succes. Het geeft richting aan je inspanningen en biedt een duidelijk pad naar verbetering. Omarm deze strategie en grijp je kans om je potentieel te maximaliseren. Vertrouw op het proces en onthoud dat elke kleine stap je dichter brengt bij je eindbestemming!

Wiebeke Seymortier

Psycholoog & golf psychology coach

Auteur boek ’Fit je mentale golfswing’

www.encuentro.coach

art cover
Hoge nummers nekken Mike Toorop
21 nov., 09:47
art cover
Dutch Golf Company: je eigen golfsimulator thuis
21 nov., 09:44
art cover
De ProTee VX launchmonitor: indrukwekkend
21 nov., 09:42
art cover
Martijn & Jan Kees: geen garanties
8 nov., 18:01
art cover
SR Golf, de custom fitting specialist
8 nov., 17:59
art cover
Door de Fundamentele Routines van Liesbeth Pauwels: Hier. Stopt. Rugpijn.
31 okt., 19:30
art cover
iGolf MIX, de serieuze en gezellige gemengde competitie
31 okt., 15:45
art cover
Pin High verbindt zich tot en met 2026 als partner aan de Holland Golf Show
31 okt., 15:41