Scottie Scheffler op eenzame hoogte, maar is hij het zo goed als Tiger Woods?

Tour
Scottie Scheffler voor de tweede keer in drie jaar in het groene jasje met de trofee van de Masters. (Foto Golffile/Fran Caffrey)
Scottie Scheffler voor de tweede keer in drie jaar in het groene jasje met de trofee van de Masters. (Foto Golffile/Fran Caffrey)

Scottie Scheffler verzekerde zich op Augusta van zijn tweede zege in de Masters. Niet alleen daarmee maakte hij nog eens duidelijk dat hij momenteel op eenzame hoogte staat. De golfer uit Dallas heerst momenteel met een ijzeren vuist die doet denken aan de manier waarop Tiger Woods in het eerste decennium van deze eeuw iedereen zijn wil oplegde.

Dat Scottie Scheffler als de grote favoriet naar Augusta kwam, is op zich niet opmerkelijk. De nummer één van de wereld is bezig aan een ijzersterk seizoen waarin hij in de weken voorafgaand aan de strijd om het groene jasje overwinningen boekte in de Arnold Pamer Invitation en het Players Championship plus nog eens een tweede plaats mocht bijschrijven in het Houston Open. Maar favorieten beantwoorden op Augusta zeer zelden aan de verwachtingen. Eigenlijk was Tiger Woods de laatste die als favoriet ook daadwerkelijk zegevierde. En dat was alweer negentien jaar geleden.

Dat Scottie Scheffler in de voetsporen van Tiger stapte, was evenmin opmerkelijk. Want het spel van de man die ter wereld kwam in Ridgewood, New Jersey is meedogenloos. Als je de overvloed aan statistieken uit de golfsport erbij pakt, dan zou de concurrentie al bij voorbaat de moed in de schoenen moeten zakken.

Dat zijn cijfers die je doen duizelen wanneer je die even op je laat inwerken. Vanaf de eerste januari in 2022 boekte Scheffler liefst negen overwinning, inclusief twee keer de Masters. In diezelfde periode won Scheffler bijna 575 slagen op het veld. De tweede in dat ranglijstje is Rory McIlroy, die ’slechts’ zo’n 475 slagen won. Dat betekent dat Scheffler de voorbije twee jaar liefst honderd slagen beter was dan de op één na beste speler van de wereld, en bijna tweehonderd slagen beter dan de op vier na beste speler: Patrick Cantlay.

Cijfertjes

Even wat korter bij huis: de cijfertjes van dit jaar. Scheffler speelde in 2024 tot en met de Masters 35 rondjes, waarin hij niet slechter scoorde dan 72 slagen. Laat dat even indalen: 35 rondes op soms de moeilijkste golfbanen van de wereld en dan één score slechter dan 71. Die 72 kwam bovendien nog eens in een ronde met barbaarse windsnelheden. Het gemiddelde van Scheffler over die 35 rondjes? Een indrukwekkende 67.6. Dat zijn cijfers die al lange tijd niet meer vertoond zijn, en die al snel de vergelijking met Tiger Woods opdringen.


Scheffler kan juichen nadat zijn tweede zege in de Masters binnen is. (Foto Rolex by Maddie Meyer/Getty Images) 

Maar hoe mooi dat ook klinkt, en hoe dominant Scheffler op dit moment ook is; hij komt niet eens in de buurt van de onwerkelijke cijfers die Tiger Woods in zijn beste jaren kon overleggen. Kijk alleen al eens naar de wereldranglijst. Scheffler is de onbetwiste nummer één van dit moment. Met 14.68 punten achter zijn naam, heeft hij meer dan het dubbele van Rory McIlroy, die volgt met 7.21 punten. Tiger Woods noteerde in zijn beste jaren een hoogste totaal op de ranglijst van 32.44 punten, ruim meer dan het dubbele dan Scheffler nu. Phil Mickelson was destijds de nummer twee met 12.93 punten, iets waarmee hij nu veel korter achter Scheffler zou staan dan McIlroy nu doet. En de voorsprong van Scheffler op Rory mag dan indrukwekkend zijn, Tiger heeft nog altijd het record van het grootste verschil in handen. Hij stond liefst 19.40 punten voor op Mickelson.

Nog een leuke. Scottie Scheffler heeft indrukwekkende cijfers als het gaat om overwinningen. In zijn laatste vijftig starts boekte Scheffler tien zeges: vier in 2022, twee in 2023 en alweer vier dit jaar. Geweldig. Maar Woods zal er zijn neus voor hebben opgehaald. Hij telde van 1997 tot 2004 honderd officiële starts in toernooien, waarvan hij er liefst 33 won. Daarbij ook nog eens zeven Majors. Met andere woorden: wil Scheffler die statistiek van Woods evenaren, dan zal hij in zijn volgende vijftig toernooien nog eens 23 overwinningen moeten boeken, inclusief vijf Majors. Natuurlijk, dat kan. Maar de absolute heerschappij van Scheffler nu afgezet tegen die van Tiger, bevestigt alleen maar de waanzinnige grootsheid van Tiger, die waarschijnlijk nooit meer geëvenaard gaat worden.

Succesverhaal

Dat hoeft natuurlijk ook helemaal niet. Scottie Scheffler – je ziet het niet direct aan hem af, maar nog altijd maar 27 jaar – schrijft gewoon zijn eigen verhaal. En dat is een behoorlijke successtory, zoveel mag duidelijk zijn. Na de Masters schreef hij een week later ook nog het RBC Heritage op zijn naam, waarmee hij op vier zeges en een tweede plaats in zijn laatste vijf toernooien kwam.

Scheffler is, hoe gek het misschien ook klinkt, pas bezig aan zijn vijfde seizoen op de PGA Tour, na zijn promotie van 2019 op de Korn Ferry Tour. In die vijf jaar blonk hij uit in consistentie. Om hem heen gebeurde van alles, zeker met alle ruis op de lijn door de controverse tussen PGA Tour en LIV Golf. Maar Scheffler liet zich door niets en niemand afleiden, en sloeg in vijf jaar tijd gewoon het astronomische bedrag van ruim 60 miljoen dollar bij elkaar. Let wel: dat is enkel prijzengeld.


Scheffler viert het feestje met zijn caddie Ted Scott, die dit jaar ook al een kleine twee miljoen dollar verdiende. (Foto Rolex by David Paul Morris/Getty Images)

De stoïcijnse manier waarop Scheffler door de baan gaat, alsof niets en niemand hem uit zijn evenwicht kan brengen, verbaast soms ook zijn rivalen. Rory McIlroy legde dat nog eens uit op de vraag wat er in het hoofd van Scheffler zou omgaan op het moment dat hij de concurrenten vermorzelde. ,,Niets’’, was McIlroy kort. ,,Niet veel rommel in ieder geval. Het spel voelt vrij gemakkelijk als je in zulke periodes zit. Dat is het moeilijke als je niet helemaal in vorm bent. Je bent zoekende en je denkt er zoveel over na, maar als je in vorm bent, denk je er helemaal niet over na.’’

Anders dan de meeste

Maar Scheffler is ook niet als de meeste andere golfers. Een leven online heeft hij nauwelijks en hij heeft zich amper uitgesproken of bemoeid met een mogelijke overeenkomst tussen de PGA Tour en het Public Investment Fund van de Saudi’s achter LIV Golf. Hij lijkt nergens anders in geïnteresseerd te zijn dan het spelen van zijn beste golf ooit, tussen het zorgen voor zijn familie en vrienden door. 

Daarbij laat Scheffler zich grotendeels leiden door zijn christelijk geloof, waarover hij steeds meer is gaan praten. Hij sprak erover voordat de Masters begon. Over hoe hij niet gedefinieerd wordt door zijn golfscores of zijn succes, maar eerder door zijn geloof. In tegenstelling tot de controle die hij uitoefent over zijn spel en emoties tijdens toernooien, lijkt hij de controle over al het andere in zijn leven uit handen te hebben gegeven, zowel op als naast de baan.

,,Ik geloof dat de plannen voor vandaag al vele jaren geleden zijn gemaakt en dat ik niets kon doen om die plannen in de war te sturen’’, zei Scheffler na zijn tweede zege in de Masters in drie jaar tijd. ,,Ik heb de gave van dit talent gekregen en ik gebruik het voor Gods glorie. Dat is het wel zo’n beetje.’’

Met andere woorden; Scheffler kan zich zo goed mogelijk voorbereiden op toernooien, maar wat er in de baan daadwerkelijk gebeurt, is niet aan hem, maar aan God. Dat verklaart meteen waarom hij zich zelden druk maakt in de baan. Birdie of bogey: het staat van tevoren allemaal al vast. Scheffler heeft als het ware de controle uit handen gegeven. Dat is verdomd lekker als je als golfer zo de baan door kunt gaan. Dan is er van enige vorm van druk eigenlijk nauwelijks sprake.

Vrijheid

De vrijheid die het geloof van Scheffler biedt - waardoor hij zeker kan zijn van zichzelf in de wetenschap dat het enige wat nodig is, is om elke week weer het beste uit zichzelf te halen - is een eigenschap die professionele golfers nastreven door middel van talloze psychologische trucjes, coaches en technieken. Maar bij de beste speler van de wereld is dat geloofssysteem als het ware ingebouwd. Dat is een enorm voordeel. Het is zelfs één van de redenen waarom hij de beste speler ter wereld is.

,,Ik hou van winnen. Ik haat verliezen. Echt waar’’, vertelde Scheffler na de Masters. ,,En als je hier bent op de grootste momenten, als ik daar aan de leiding ga op zondag, dan wil ik echt heel graag winnen. Maar mijn vrienden vertelden me deze ochtend al dat mijn overwinning veiliggesteld was aan het kruis. Het is een heel speciaal gevoel te weten dat ik voor altijd veilig ben en dat het niet uitmaakt of ik dit toernooi win of verlies. Mijn identiteit is voor altijd veilig. Dat kan ik niet genoeg benadrukken.’’Eigenlijk was er maar één iemand die Scottie Scheffler op Augusta van de zege kon afhouden, en dat was zijn vrouw Meredith. Hoogzwanger van hun eerste kindje bestond de kans dat de bevalling tijdens de Masters zou plaatsvinden. Scheffler was vanaf het begin duidelijk: als dat gebeurde, zou hij Augusta onmiddellijk verlaten. Het gebeurde niet. In de perceptie van Scheffler had God waarschijnlijk ook dát al bepaald.

Scheffler viert het feestje met zijn caddie Ted Scott, die dit jaar ook al een kleine twee miljoen dollar verdiende. (Foto Rolex David Paul Morris)
Scheffler kan juichen nadat zijn tweede zege in de Masters binnen is. (Foto Rolex by Maddie Meyer/Getty Images)
art cover
Leo van de Ruit (1947-2024): Liefhebber tot in elke vezel
6 mei, 21:25
art cover
Routines: geheim van consistent golfen
30 apr, 11:08
art cover
Zakelijke netwerken samen de grootste
19 apr, 09:00
art cover
Column: Martijn & Jan Kees
19 apr, 09:00
art cover
De mooie comeback van Matteo Manassero
15 apr, 09:00
art cover
Links Valley al voor vijfde keer op rij de beste 9-holes golfbaan van Nederland
13 apr, 09:00
art cover
Aydan Verdonk: verstand boven kracht
10 apr, 11:19
art cover
Vince van Veen maakt volwassen keuzes
10 apr, 11:17