Miljoenen dollars voor spelers die trouw zijn gebleven aan PGA Tour

Nieuws
Tiger Woods weerstond een aanbieding van LIV ter waarde van 900 miljoen dollar, en werd door de PGA Tour beloond voor zijn loyaliteit met 100 miljoen dollar. (Foto Golffile/Fran Caffrey)
Tiger Woods weerstond een aanbieding van LIV ter waarde van 900 miljoen dollar, en werd door de PGA Tour beloond voor zijn loyaliteit met 100 miljoen dollar. (Foto Golffile/Fran Caffrey)

Terwijl er achter de schermen nog altijd lijkt te worden gesproken over een mogelijk fusie tussen de PGA Tour en het rivaliserende LIV Golf, heeft de PGA Tour een flink statement gemaakt dat in een andere richting wijst. Recent werd bekend dat de PGA Tour bijna een miljard dollar heeft uitgetrokken om spelers die trouw zijn aan de Tour te belonen.

Duizend miljoen dollar. Het zijn duizelingwekkende bedragen die tegenwoordig om gaan in de absolute top van de golfsport. Die duizend miljoen – een miljard dus – kwam beschikbaar door tussenkomst van een groep investeerders, aangevoerd door Fenway Sports met onder andere Steve Cohen, eigenaar van de legendarische honkbalploeg New York Mets. Die groep heeft in januari anderhalf miljard dollar ingebracht bij PGA Tour Enterprises.

Tweederde van dat bedrag gaat dus nu naar golfers die de PGA Tour trouw zijn gebleven en de verleidingen van LIV Golf hebben weerstaan. Grootverdiener is Tiger Woods, aan wie liefst honderd miljoen wordt uitgekeerd. Rory McIlroy, die lang LIV te vuur en te zwaard bestreed, is een goede tweede met vijftig miljoen. Daarna volgens nog Jordan Spieth en Justin Thomas, die ieder dertig miljoen ontvangen.

Overigens is het niet zo dat er zomaar even honderd miljoen is overgemaakt op de toch al goed gevulde bankrekening van Tiger. Het bedrag bestaat uit aandelen in de PGA Tour, en wordt bovendien gefaseerd uitgekeerd. Dan moet de speler bovendien ook nog voldoen aan de condities die zijn opgesteld. Die hebben alles te maken met – alweer – trouw aan de PGA. Wie nog acht jaar loyaal is aan het circuit, ontvangt na vier jaar de helft van het bedrag. Twee jaar later volgt nog een kwart en na het achtste jaar wordt het laatste kwart uitgekeerd.

Maar dan nog is het wel een signaal dat de PGA Tour afgeeft. In totaal is er geld te verdelen door 193 spelers, waarbij uiteraard niet iedereen sommen als Woods en McIlroy in het vooruitzicht wordt gesteld. De verdeling heeft plaats via een formule met diverse componenten. Die hebben alles te maken met de jaren waarin een speler al uitkomt op de PGA Tour, hoe succesvol hij is geweest, het aantal zeges en het aantal deelnames aan het Tour Championship. Dan ga je inderdaad Tiger bovenaan het lijstje terugvinden.

Verdelen

De eerste 36 spelers op de lijst verdelen samen ongeveer 750 miljoen dollar. De resterende 64 golfers uit de top honderd delen 75 miljoen en vervolgens gaat er nog 30 miljoen naar de volgende 57 spelers op de lijst. Dan resteert er nog 75 miljoen dollar, en die mag worden verdeeld door 36 al gestopte spelers die worden beschouwd als legendes van de PGA Tour.

Het is niet verrassend dat de PGA Tour en de invloedrijke commissioner Jay Monahan zich in alle bochten heeft gewrongen om dit alles onder de pet te houden. Monahan beseft heel goed dat de verdeling weleens voor ergernis kan zorgen bij de spelers die veel minder ontvangen dan de absolute toppers. Het gaat echter om de boodschap, stelt Jason Gore, die twee jaar geleden als Senior Vice President toetrad tot de PGA Tour. ,,We willen dat onze spelers weten dat de PGA Tour echt de beste plek is om te concurreren en om duidelijk te maken dat de Tour hun loyaliteit waardeert.’’


LIV Golf in het Australische Adelaide, waar voor het eerst veel toerschouwers waren. Maar een echte gelukkige indruk maken de spelers van LIV nauwelijks. (Foto Chris Trotman/LIV Golf) 

Natuurlijk vallen de bedragen in het niet bij wat LIV heeft gespendeerd en nog kán spenderen. Tiger kreeg naar verluidt 900 miljoen dollar aangeboden, en overstappers als Phil Mickelson, Cameron Smith, Brooks Koepka en Bryson DeChambeau incasseerden elk honderden miljoenen. En hoewel er al lang en breed gesproken werd over een fusie, dacht LIV eind vorig jaar een fatale tik uit te delen door Jon Rahm voor 600 miljoen dollar te verleiden tot een overstap. Dat moest het kantelpunt worden en meer spelers tot de gang naar LIV brengen. Maar dat is niet gebeurd. Sterker, spelers van LIV – Jon Rahm voorop – blinken vooralsnog enkel uit in klagen. Over het gebrek aan erkenning voor LIV Golf, over het uitblijven van punten voor de wereldranglijst. Ondertussen roepen ze vooral hoe mooi het is in teamverband te spelen, hoe geweldig 54 holes zijn en hoe hoog het niveau is. Maar het heeft er alle schijn van dat met name Rahm inmiddels beseft de verkeerde keuze te hebben gemaakt.

En bij een eventuele fusie, zo maakte onder andere Scottie Scheffler al eerder duidelijk, is er geen sprake van een liefdevol welkom voor de spijtoptanten. Géén honderden miljoenen incasseren en dan weer vrolijk terugkeren.

Het gerucht dat Rory McIlroy zou overstappen voor 850 miljoen dollar, blijkt ook een fabel. De Noord-Ier was daar zelf heel helder over. ,,Ik weet niet waar die verhalen vandaan komen, maar LIV heeft mij nooit een aanbod gedaan en ik heb er nooit over gedacht naar LIV te gaan. Mijn toekomst ligt bij de PGA Tour.’’

LIV Golf in het Australische Adelaide, waar voor het eerst veel toerschouwers waren. Maar een echte gelukkige indruk maken de spelers van LIV nauwelijks. (Foto Chris Trotman/LIV Golf)
art cover
Leo van de Ruit (1947-2024): Liefhebber tot in elke vezel
6 mei, 21:25
art cover
Routines: geheim van consistent golfen
30 apr, 11:08
art cover
Zakelijke netwerken samen de grootste
19 apr, 09:00
art cover
Column: Martijn & Jan Kees
19 apr, 09:00
art cover
De mooie comeback van Matteo Manassero
15 apr, 09:00
art cover
Links Valley al voor vijfde keer op rij de beste 9-holes golfbaan van Nederland
13 apr, 09:00
art cover
Aydan Verdonk: verstand boven kracht
10 apr, 11:19
art cover
Vince van Veen maakt volwassen keuzes
10 apr, 11:17