Logo nationaalgolfmagazine.nl
Hickory-golfers, in dit geval op Domburg, gaan met hun beleving van het golfspel wel honderd jaar terug in de tijd.
Hickory-golfers, in dit geval op Domburg, gaan met hun beleving van het golfspel wel honderd jaar terug in de tijd. ((Foto: Ruud TAAL))

Golfhistorici brengen bezoek aan Bleijenbeek

Je waande je zomaar een eeuw terug in de tijd op Landgoed Bleijenbeek. Niet heel vreemd, want de EAGHC, een internationaal gezelschap van golfhistorici en verzamelaars van golfmemorabilia, bezocht de golfbaan in Limburg. Op het programma stonden een rondleiding door het Nederlands Golfmuseum en een minisymposium, gevolgd door een traditionele hickorywedstrijd.   

 

Natuurlijk brengen de moderne golfclubs, gemaakt van hoogwaardige materialen, de bal een stuk verder dan de houten stokken waarmee het spel in vroegere tijden werd beoefend. Maar er zijn golfliefhebbers die dat absoluut niet belangrijk vinden en met even veel plezier een ronde hickory spelen, het authentieke golfspel uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Het liefst uitgedost in de kleding van toen. De heren in knickerbockers met bijpassende colberts en petten, de dames in lange rokken en fraaie hoedjes.

Traditionele golfspel

Sinds de opening van het Nederlands Golfmuseum op Landgoed Bleijenbeek in het jaar 2016 hebben steeds meer Nederlandse golfliefhebbers de charme van het klassieke golfspel ontdekt, naast hickory ook wel aangeduid als 'early golf.'

Nederland is overigens niet het enige land waar hickory voet aan de grond heeft gekregen. Ook in veel andere landen wordt deze tak van sport enthousiast beoefend. Veel liefhebbers van dit traditionele golfspel zijn lid van de EAGHC: The European Association of Golf Historians & Collectors. Deze organisatie regelt ieder jaar een bijeenkomst in een van de deelnemende landen. Dit jaar was Nederland het gastland en was de EAGHC voor haar jaarlijkse meeting te gast op de Rosendaelsche Golfclub. Daarnaast werd Landgoed Bleijenbeek aangedaan voor een bezoek aan het Nederlands Golfmuseum en een lezing door golfhistoricus Robin Bargmann, auteur van het boek 'Serendipity of Early Golf.' Na de middag werd er een hickorywedstrijd gespeeld.

Bijeenkomst

,,De EAGHC is grensoverstijgend en gericht op het Europese continent'', lichtte Bargmann toe. Als boardmember van deze organisatie vertegenwoordigt hij de Nederlandse leden en trok hij de kar van de bijeenkomst in Nederland. ,,Tijdens dit evenement wisselden we vooral kennis uit en had er tevens een ruilbeurs van golfmemorabilia plaats.''

Pieter van Afferden

Op uitnodiging van het Nederlands Golfmuseum, gesitueerd op Landgoed Bleijenbeek, werd er een extra dag aan het tweedaagse evenement vastgeplakt. De lezing die Bargmann op deze derde dag gaf stond in het teken van Pieter van Afferden, de schoolleermeester Latijn die in het in 1552 gepubliceerde lesboek 'Tyrocineum linguae Latinae' het golfspel beschreef als thema voor een conversatieoefening. Het museum bezit een prachtige replica van dit werk.

Als liefhebber van 'early golf' liet Bargmann de hickorywedstrijd na afloop van het programma zeker niet aan zich voorbijgaan. ,,Ik vind hickory veel spannender dan het moderne golf. Het raakpunt van hickorystokken, de zogenaamde 'sweet spot', is kleiner en dat dwingt je heel nauwkeurig te spelen. Je moet de bal zuiver raken en met de juiste slag heb je een prachtige balvlucht. Het komt niet op kracht aan, maar puur op techniek.''

Meer berichten