Logo nationaalgolfmagazine.nl
De meest traditionele winnaarsfoto in golf, met dit keer Victor Perez in de hoofdrol met de Swilcan Bridge.
De meest traditionele winnaarsfoto in golf, met dit keer Victor Perez in de hoofdrol met de Swilcan Bridge. ((Foto: ))

Perez wint op 'heilige' grond

Victor Perez is een rookie op de European Tour, maar in zijn eerste jaar mocht de Fransman meteen zijn eerste overwinning bijschrijven. En daarbij was het meteen goed raak ook. Perez zegevierde op de 'heilige' grond van St. Andrews in het Alfred Dunhill Links Championship. Daarmee is hij ook meteen de eerste Franse winnaar op de Old Course.

De 27-jarige Fransman raakte op de Old Course verwikkeld in een prachtig gevecht met de Engelsman Matthew Southgate, die óók al streed voor zijn eerste zege op de European Tour. Southgate had lang de beste papieren, was drie onder voor de dag na de eerste negen, maar kende een fatale tweede negen. Op de veertiende hole produceerde hij zelf een bogey, waar Perez tot een birdie kwam. Daarmee waren de twee kemphanen exact in evenwicht. De bogey die Southgate vervolgens maakte op de fameuze Road Hole, de zeventiende, kostte hem zijn winstkansen.

Victor Perez haalde met een par op de achttiende met een totaal van 22 onder par de winst binnen, waarna de Fransman dol van vreugde de champagnedouche van onder andere landgenoot Raphaël Jacquelin onderging. Leuke bijkomstigheid: Perez is dan de eerste Frans winnaar op de Old Course, maar dat is als professional. Als amateur won hij op dezelfde plek negen jaar geleden al eens de St. Andrews Links Trophy.

Dat was een mooie overwinning, maar deze zege heeft nog veel betere gevolgen voor Perez, die vorig jaar als nummer drie van de Challenge Tour promoveerde. Niet alleen verdiende de Fransman dik zeven ton, hij steeg ook nog eens naar de top zeventig van de wereld en de top twintig van de Race to Dubai.

Perez opende het traditionele toernooi – gespeeld op drie courses in teams met amateurspelers – opok al op St. Andrews, maar wel met een ronde 64. Na 68 op Carnoustie en opnieuw 64 op Kingsbarns volstond dus zijn magerste score van de week (70) om de winst binnen te halen. ,,De emoties waren er de hele dag al'', bekende Perez. ,,Het was echt koud en winderig, we stonden lang in de baan, maar ik voelde dat ik kon strijden. Dat was nodig ook tegen Southgate, die sterk speelde. Maar toen het een soort één tegen één werd, kwam het toch mijn kant op. Geweldig. Er is niets mooier dan winnen. En dat dit in mijn eerste seizoen lukt, is echt fantastisch.''

Meer berichten