Prima seizoen op de LPGA Tour voor rookie Anne van Dam

Algemeen
Anne van Dam in actie op de LPGA Tour. Ze leidt daar het klassement van de gemiddelde driving distance.
Anne van Dam in actie op de LPGA Tour. Ze leidt daar het klassement van de gemiddelde driving distance. (Foto: )

Het eerste seizoen van Anne van Dam op de Ladies European Tour zit erop, en de Arnhemse mag met trots terugkijken op haar 'rookie season'. Natuurlijk, topsporters willen altijd beter en het kan altijd beter, maar als je nuchter kijkt heeft Anne van Dam gewoon uitstekend gepresteerd.

Liefst had Anne van Dam ook deze weken nog gewoon gespeeld. De LPGA Tour is neergestreken in Azië, waar nog lucratieve evenementen worden afgewerkt in China, Korean, Taiwan en Japan. Daar valt nog een aardige prijzenpot te verdelen, maar om daarvoor in aanmerking te komen had Anne van Dam zich bij de eerste 62 speelsters van de ranking moeten nestelen. Met een goed resultaat in het laatste toernooi, de Volunteers of America Classic, had dat er misschien nog ingezeten. Maar Van Dam miste de cut en daarmee waren de kansen verkeken.

Maar nu Van Dam, zoals ze het zelf zei op haar social media, naar haar off-season wandelt, is dat misschien een goed moment om haar seizoen eens in vogelvlucht door te nemen.

21 toernooien

Anne van Dam speelde precies 21 toernooien in dit seizoen op de LPGA Tour. Haar eerste was het ISPS Handa Vic Open, in februari. Daar haalde ze het weekend niet. Ze sloot af in de Volunteers of America Classic, en ook daar miste Van Dam de cut. Maar geen nood, tussen die toernooien in speelde ze de grote meerderheid in het weekeinde. Van Dam reikte veertien keer tot een klassering, en miste zeven keer de cut. Voor een rookie is 66 procent gehaalde cuts zeker niet slecht.

175.691 dollar

Dat zijn de verdiensten van Anne van Dam in haar eerste seizoen op de LPGA Tour. Dat bedrag komt dus uit de veertien toernooien waarin ze de cut haalde. Ter vergelijking: vorig seizoen op de Ladies European Tour speelde Van Dam tien toernooien waarin ze zo'n 170.000 euro verdiende. Maar daar zaten wel twee overwinningen bij en twee klasseringen in de top vijf.

Noot: Van Dam speelde ook dit seizoen nog zeven toernooien op de Ladies European Tour. Daarin was ze goed voor een zege, drie keer top tien en een bedrag van grofweg een ton.

39.035 dollar

De vetste cheque van Anne van Dam dit seizoen op de LPGA Tour. Die hield ze over aan haar zesde plaats in het Aberdeen Standard Investments Ladies Scottish Open. Dat was tevens haar hoogste klassering in dit seizoen.

Race to CME Globe: 79

In de ranking van de LPGA Tour, met de bijzondere naam Race to CME Globe, eindigde Anne van Dam op plaats 79. Dat is prima voor een rookie, want het betekent in ieder geval dat ze haar kaart voor volgend seizoen heeft veiliggesteld.

Sensatie

Ging het debuut van Anne van Dam onopvallend voorbij? Nee, absoluut niet. Sterker, Anne van Dam werd beschouwd als één van de sensaties op de LPGA Tour. Dat had alles te maken met de lengte van haar slagen. Want als het gaat om lengte van haar drives was Anne van Dam nu al de beste van allemaal. Gemiddelde afstand? Liefst 283.843 yards.

art cover
Korver & Korver
10 apr, 11:16
art cover
Column Leo: Andere koek
10 apr, 10:59
art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47
art cover
Voor alle golfers: investeer in breinkennis
10 apr, 10:45
art cover
De Pin High Zomertoppers zijn er weer! De beste golfdeals voor deze zomer
8 apr, 15:30
art cover
Reset je spierstelsel met MAT®, het geheime wapen van Bryson DeChambeau!
8 apr, 15:27