Logo nationaalgolfmagazine.nl

Topgolfers geven met video een verkeerd signaal af

Hoewel golffitness populairder lijkt dan ooit, zijn er ook nadelen. Ja, die bestaan echt. De nadelen komen voort uit het trainen van golfswings in de sportschool.

Er is een interessante discussie gaande tussen golfbewegingsdeskundigen over een bericht dat een aantal weken geleden op social media is geplaatst. Het ging over een video van PGA Tour-speler Justin Thomas in de sportschool waarin hij op zijn knieën op een bosu ball swings maakte. De video werd op Instagram en Facebook gedeeld door Golf Digest.

Oké vraag je je af, wat is daar nou mis mee? Als golfer moet je toch de swing versterken, ook in de sportschool. En dat het dan gedeeld wordt door een grote toonaangevende organisatie die sinds 2019 zelfs de 'TOP 100 Golf Fitness Professionals' in het leven heeft geroepen, is toch alleen maar positief. Dat is correct, alleen levert deze virale video weerstand en vooral risico's op.

Naar mijn mening was ik een beetje geschokt om zoiets van een zeer gerenommeerde trainer in onze branche te zien, omdat trainen op onstabiele oppervlakken het vermogen om kracht te leveren niet verbetert. Dat wil zeggen dat wanneer we een krachtoefening doen zoals een squat op een oppervlak waarin we ook moeten balanceren (een bosu of swiss ball), er wetenschappelijk bewezen is dat dit niet ten voordele komt van de kracht die er moet worden gebruikt.

Niet juiste manier

Het is ook zeker niet de juiste manier om de lage diepe heupbuigers en buikspieren te versterken (core-training). Oefeningen die op zulke oppervlakken worden gedaan, kunnen wel voor meer balans zorgen wanneer deze niet worden gecombineerd met een andere beweging. Golf wordt op een stabiel oppervlak gespeeld, dus tenzij deze mannen gewoon 'plezier hadden' en elkaar ertoe aanzetten domme dingen te doen (ja, daar is ook een plaats voor in de sportschool als er namelijk geen risico is om je nek te breken en je inkomen te verliezen), zou ik graag willen weten wat de redenering is achter het doen van deze superriskante oefening voor een multi-dollar atleet zoals Justin Thomas. Het had ook een ander verhaal geweest als zijn coach op was gaan staan en verhaal deed over deze actie zodat we zijn perspectief kunnen horen. Hadden ze misschien een minder risicovolle 'uitdaging' kunnen kiezen en deze niet online kunnen plaatsen?

Kopiëren

Maar bovenal voel ik me gefrustreerd. Recreatieve golfspelers kopiëren vaak alles wat de pro's doen. Want waarom niet de beste van de beste kopiëren, want als zij het doen dan zal het wel goed zijn. En dat is volkomen legitiem. Wanneer golfers echter dergelijke oefeningen doen, zal dit de swing en het lichaam vernietigen. Het zal blessures opleveren, rugpijn of zelfs botbreuken veroorzaken. Vooral voor veel amateurgolfers die gepassioneerd zijn over het spel, maar de kennis van training missen, of niet omringd zijn door een team van experts die hen helpen hun trainingsplan te definiëren.

Het is verbluffend te zien hoe golffitness tegenwoordig super populair is geworden en het geeft echt zoveel waarde aan het spel en het leven van de golfer. Als het goed wordt gedaan. Het is niet voor niets dat Phil Mickelson recent een week op training retraite is geweest. Bijna alle clubs, pro's, organisaties en golfers hebben het erover: golfspecifieke training voor het lichaam. Men moet natuurlijk wel weten wat je hiervoor kunt inzetten en wat je juist moet laten.

Fout

Toen ik als 14-jarige met golffitness voor mezelf begon heb ik het ook fout gedaan. Daardoor heb ik tijd verloren, daardoor ging ik achterruit met mijn spel en kracht en kreeg ik klachten die ik nooit eerder had gehad, ik trainde mijn lichaam én swing de vernieling in. En dat gun ik niemand! Totdat ik meer kennis kreeg over het lichaam en trainen, totdat ik mezelf nog meer ging verdiepen in de swingbeweging en biomechnica.

Creatief worden met oefeningen betekent voor mij niet altijd dat het 'cool' moet zijn of 'circusachtig'. Creativiteit in programmeren kan komen van het omschakelen van sets, het toevoegen van een nieuw component, of met dezelfde oefeningen zorgen voor meer variatie door een tijd- of extra gewichtselement toe te voegen, de training buiten te doen, zich te concentreren op neus in-uit ademen enzovoort.

Ga deze winter aan de slag met jouw fysieke ontwikkeling, het is fantastisch. Maar vergeet niet: golffitness voor recreatieve golfers betekent niet dat de golfswing op onstabiele oppervlakken zoals een bosu of swiss bal wordt nagebootst, noch miljoenen zwaarbelaste swings met gewichten of medicijnballen gemaakt moet worden.

Ps. Geef jezelf toestemming om in een inspirerende omgeving met een kleine groep gemotiveerde golfers en professionele coaching aan je golfspel en gezondheid te werken. Aankomende Golf Yoga Retraite in Spanje is de kans om je winterseizoen krachtig te starten. Er zijn nog enkele plekjes. Aanmelden en vragen kan via info@lpgolfperformance.nl

www.lpgolfperformance.nl

Niets mis met het trainen van je golfswing. Maar wel op een stabiele ondergrond.

Meer berichten