Logo nationaalgolfmagazine.nl
De promovendi van de Challenge Tour. Zesde van rechts Darius van Driel.
De promovendi van de Challenge Tour. Zesde van rechts Darius van Driel. ((Foto: golfsupport.nl/Richard Martin-Roberts))

Darius van Driel promoveert naar de European Tour

Darius van Driel bekroonde een droomseizoen met de prijs waar hij misschien wel het meest naar op zoek was: promotie naar de European Tour. Op het Spaanse vakantie-eiland Mallorca moest Van Driel er tot de laatste bal voor knokken, maar volgend seizoen is hij naast Joost Luiten de tweede Nederlander op het hoogste niveau.

Welgeteld vijf jaar heeft Darius van Driel erover gedaan om de European Tour te bereiken. En wie de prestaties van de Hagenaar bekijkt, kan alleen maar concluderen dat het terecht is dat hij een kans krijgt op het hoogste niveau. In 2015 - zijn eerste seizoen als professional - eindigde Van Driel al als eindwinnaar van de Alps Tour. Een jaar later pakte hij in zijn eerste seizoen op de Challenge Tour al zes noteringen in de top tien mee. Vorig jaar won Van Driel zijn eerste toernooi op het één na hoogste niveau: het Euram Bank Open.

Maar als Van Driel terugkijkt op dit seizoen, kan de conclusie alleen maar zijn dat hij een droomjaar heeft gehad. Daarin was hij zelfs al eerder heel dicht bij directe promotie. Dat was in de Belgian Knock Out, een toernooi van de European Tour in strokeplay en matchplay format. Van Driel drong op Rinkven door tot de finale, waarin winst niet alleen een zege op de European Tour betekende, maar meteen ook speelrecht voor de eerste twee seizoenen. Zover kwam het niet. Van Driel verloor, maar incasseerde wel een cheque voor een dikke ton.

Kroon

Op de Challenge Tour hield hij die goede lijn vol en dat leidde uiteindelijk tot een overwinning, in de Rolex Trophy deze keer. Daarmee sprong Van Driel meteen naar de plaatsen die aan het einde van het seizoen recht gaven op promotie. Onfortuinlijk was dat het juist daarna echter wat minder liep. De echt topvorm raakte de Hagenaar kwijt, en het werd knokken voor elke euro om binnen die top vijftien te blijven. Van Driel viel er even buiten, vocht zich weer terug, en zette op Mallorca de kroon op het werk.

Hard nodig, want in de twee Chinese toernooien met écht groot geld in het vooruitzicht was Van Driel uit beeld gebleven. Nog niet eens twee mille mocht hij bijschrijven, waar de concurrentie ruim cashte. Op de geweldige, maar lastige baan van Alcanada kwam het aan op de laatste ronde, die in barre omstandigheden werd gespeeld. Maar Van Driel hield – soms bijna letterlijk – het hoofd boven water. Zijn derde ronde in vier onder par bleek uiteindelijk goud waard. Met een slotronde level par eindigde Van Driel op de negende plaats, en de dertien mille die dat opleverde was voldoende om op de ranking zelfs nog een plaatsje te stijgen: van veertien naar dertien.

,,Een dag vol emoties'', vertelde Van Driel na zijn ronde. ,,Ik was net weg op de eerste hole toen het spel werd stilgelegd en het verhaal ging dat er helemaal niet meer zou worden gespeeld. Dan was mijn kaart zeker. Maar uiteindelijk moesten we toch weer de baan in, en moest ik echt knokken om mijn plek in de top vijftien veilig te stellen. Dat het lukt, is echt fantastisch.''

Meer berichten