Logo nationaalgolfmagazine.nl
Ook de golfcourse van Olgiata is een bezoek meer dan waard.
Ook de golfcourse van Olgiata is een bezoek meer dan waard. ((Foto: ))

Plag slaan uit het pauselijke gras op Marco Simone

door Adrienne van der Smagt

Rome, de stad waar gelovigen uit alle hoeken van de wereld komen om de paus te zien, te ontmoeten en zijn aura te vangen. Rome, de stad waar in 2022 de Ryder Cup wordt gehouden waar golf gelovigen uit de hele wereld naar toe zullen stromen om de strijd mee te maken tussen Amerika en Europa op Marco Simone Golf & Country Club. Maar eerst moet golfbaan Marco Simone op orde zijn die op dit moment gedeeltelijk op de schop ligt. ,,Hole zestien wordt de belangrijkste hole'', zegt golfbaan directeur Riccardo Tirotti.

Op golfbaan Marco Simone hangt de zon laag en laat oranje strepen achter in de lucht boven hole achttien. Vanaf het grote bordes van het clubhuis kijk je uit over de championship course, het middeleeuwse torentje van het kasteel en het landgoed van de familie Laura Biagiotti, tevens sponsor van de baan. Als het helder is kan je ook Rome zien. Mannen met graafwerkmachines grijpen woelen de aarde om. Golfbaan Marco Simone wordt Ryder Cup proef gemaakt. Holes worden verlegd en verplaatst, er komt een nieuwe lay out. Riccardo Tirotto, manager van Golf Marco Simone, is blij met de veranderingen.

,,Het wordt een prachtige speciale baan voor de Ryder Cup. De tweede negen is dit jaar klaar. Vanaf mei kan iedereen de nieuwe negen spelen. Het is goed als de baan wordt ingespeeld voordat de Ryder Cup begint,'' lacht Tiretto. ,,Golfliefhebbers zijn van harte welkom. We verwachten dat de eerste negen in juni klaar zijn.''

Tophole

De Italiaanse manager laat trots een film zien op een groot scherm in het clubhuis hoe de nieuwe holes eruit komen te zien, hoe de loop van het publiek wordt en waar auto's geparkeerd kunnen worden. De film is een indrukwekkende weergave van championship holes onder de rook van het Romeinse Colosseum.
Bij de zestiende hole zet Tirotto het beeld stil: ,,Veel golfbaanarchitecten richten zich in hun ontwerp op de achttiende hole. De laatste hole is natuurlijk belangrijk voor een club, zeker als je vanaf het clubhuis uitzicht hebt op de achttiende hole. Maar meestal wordt de strijd van de Ryder Cup niet beslecht op de achttiende hole. Daarom hebben wij de aandacht verlegd naar de zestiende hole. Dat is echt een tophole.''

De zestiende hole is een korte par vier met een waterhindernis. ,,Het is een spannende hole. Hij lijkt makkelijk, maar dat is hij niet. We verwachten op deze hole spannende situaties voor de pro's en het publiek. Hier worden de meeste tribunes gebouwd.''

De Ryder Cup is een uniek golfduel omdat er in teams wordt gespeeld tussen de Verenigde Staten en Europa. De spelvorm is matchplay en het gaat, dit keer niet om geld, maar om de eer. Het publiek speelt een belangrijke rol en mag juichen, aanmoedigen en lawaai maken. Het is de sfeer die deze golfhappening speciaal maakt.

Costantino Rocca

De Italiaanse pro Costantino Rocca kan er over meepraten. Hij deed als eerste Italiaan mee aan de Ryder Cup in 1993 en 1997. ,,De Ryder Cup is een sensatie. Zoveel mensen bij elkaar, zoveel druk en spanning'', zegt de vrolijke Rocca, die vooral bekend werd om zijn monster putt op St Andrews in de play-off tegen John Daley waarmee hij het British Open op St. Andrews won.

In 1997 wint Europa de Ryder Cup. Rocca wint van Tiger Woods met 4-2 op de zestiende hole en daarmee gaat de cup naar Europa. Rocca is de enige Europeaan die Woods versloeg tijdens de Ryder Cup.

Golfliefhebbers kunnen zelf een plag slaan uit het pauselijke gras op de golfbaan van de Ryder Cup. De tweede negen zijn in april klaar voor publiek. Goed te combineren met een rondje op golfcourse Olgiata en een bezoek aan de stad.

Vrouwelijke referee
Gaia Zonchello is lid op Olgiata en ook referee op de PGA tour. Zij zal haar vak als scheidrechter uitoefenen bij de Ryder Cup in 2022. De Italiaanse vrouwelijke PGA scheidrechter raadt iedereen aan zowel Olgiatta te spelen als Marco Simone: ,,Kom naar Rome, één van de meest prachtige steden van de wereld. Bij ons kan je 365 dagen per jaar spelen. Olgiata is nummer 68 van Golf Digest, de honderd beste golfbanen van de wereld. Een bezoek aan het Colosseum is uniek, Rome heeft fantastisch eten en het Sint Pieters plein in Vaticaanstad heb je nergens in de wereld'', zegt de enthousiaste Zonchello.

Hoe het team van de Ryder Cup er in 2020 uit komt te zien, weten we pas vlak voor het unieke duel. De gebroeders Molinari, Mattheo Manessero, Renato Paratore zijn Italianen die een plaatsje zouden kunnen veroveren. Maar uiteraard hoopt golfend Nederland op Joost Luiten. Hem zien we graag een plag slaan uit het pauselijke gras.


Voor meer over de speciale lezersaanbieding, mail of bel met Bert van den Heuvel: bert@time4golf.nl of 023-8200030.

Meer berichten