Logo nationaalgolfmagazine.nl
De fraaie zestiende van St Enodoc, met uitzicht terug naar Brea Hill.
De fraaie zestiende van St Enodoc, met uitzicht terug naar Brea Hill. ((Foto: Stuart Morley))

Als het weer mag, ga lekker op op ontdekkingstocht door Cornwall

Ná Corona

De Corona-crisis komt vroeg of laat tot een einde. En dan is het tijd om erop uit te gaan. Reizen. Golfen. Genieten. Nationaal Golfmagazine tipt een aantal resorts en golfcourses waar je heerlijk alle ellende van Corona kunt vergeten én waar je weergaloos kunt genieten van een prachtige golfcourse.

door Eric Korver

Als reizen straks weer is toegestaan, is de auto misschien wel het beste alternatief. En daarmee kun je zonder veel moeite op pad naar Cornwall, het zuidwestelijke puntje van Engeland. Niet bekend om z’n golfcourses, maar voor de echte liefhebbers zeker een mooie ontdekkingstocht waard.

Cornwall staat vooral nog te boek als een interessant deel van Engeland voor wandelaars, hikers en natuurliefhebbers. Land’s End, St. Michael’s Mount en het ruige moerasgebied Bodmin Moor zijn de meest bekende trekpleisters, net als het authentieke havenstadje Charlestown. Allemaal redenen om naar het uiterste zuidwesten van Engeland te reizen, uiteraard gekoppeld aan het haast subtropische klimaat waar de zuidkust om bekend staat.

Maar golf? Nee, dat is dan niet het eerste waar je aan denkt. En eigenlijk is dat best een naïeve gedachte, want heb je niet overal in Engeland geweldige golfcourses liggen? Ja, en dus ook in dit ruige en oude graafschap, dat in de geschiedenisboeken voorkomt onder de naam Cornwallis.

Voor ons was de eerste echte stop Carlyon Bay, aan de zuidkust van Cornwall. Een typisch Engels badplaatsje met het mooie Carlyon Bay Hotel, dat beschikt over een spa, een eigen strand en – belangrijker voor ons – een eigen golfcourse.

Spoorbaan

Die loopt volledig langs de kust, in een traditionele layout van ‘uit en thuis’. Opvallend is wel dat de baan gesplitst wordt door een spoorbaan. Opvallend is ook dat Carlyon Bay ondanks de ligging geen echt linkscourse is, maar meer doet denken aan een parkbaan op de kliffen. Plezierig om te spelen, dat zeker.

Met die laatste kwalificatie doe je een andere baan in Cornwall te kort. Vrijwel niemand in Nederland die ooit heeft gehoord van Perranporth Golfclub, maar wij denken met heel veel plezier aan deze course terug. De club ligt bij het gelijknamige plaatsje aan de noordkant van Cornwall, maar die oversteek van zuid naar noord is zo gemaakt.

Pete, de assistent van shopmanager Chris Llewellyn, maakt het bezoek vast warm met mooie verhalen over de baan die overduidelijk wél een linkscourse is. Hij loopt al bijna zijn hele leven op Perranporth, kent ieder hoekje en elk sprietje. ,,En geloof me’’, zegt hij ernstig. ,,Deze baan is niet heel lang, maar hij is gewoon wreed.’’

Maar iedereen beleeft wel uitermate veel plezier aan deze baan. Al vanaf de eerste hole, met een straffe crosswind, is deze baan een heerlijke test. ,,Het is een avontuur’’, zegt general manager Sue McDevitt later. ,,Maar wel een heel mooi avontuur.’’ Hoogtepunten? De geweldige derde hole met de prachtige naam Cowan Nuggies eindigt bij een hooggelegen green van waar je de hele baai overziet. De elfde, de enige par 5 op de back nine, maar wát een hole.

Fameuze course

Maar een andere baan is het absolute hoogtepunt van deze trip. De naam van St Enodoc doet misschien weinig belletjes rinkelen, maar in Engeland is dit een fameuze course. Niet zomaar staat de uit 1890 stammende St Enodoc op de elfde plaats in de top 100 van beste banen in Engeland. Een fantastische linkscourse, die in de lovende reviews zelfs wordt omschreven als ’een stukje golfhemel op aarde’.

Dat is het zeker. St Enodoc daagt meteen uit met een heerlijke par 5, waar het gevoel van een linkscourse tot in elke vezel doordringt. Dit is golf zoals golf bedoeld is. De ene mooie hole wordt gevolgd door de andere. De Himalaya Bunker op de zesde, de green direct naast het kerkhof van St Enodoc Church op de tiende. Het houdt niet op. Ja, helaas na de achttiende.

Pro Adrian Halling hoort dat lachend aan. ,,St Enodoc is inderdaad een geweldige baan’’, bevestigt hij onze conclusie. ,,Er komen niet voor niets veel golfers hierheen, en die komen echt overal vandaan. Dit is gewoon een echte, klassieke linkscourse, met veel uitdagingen en ook prachtige uitzichten. Hebben jullie vanaf de tee van de tweede nog dolfijnen gespot in de baai? Volgende keer opletten, ze zijn er vaak.’’

Meer berichten