Jesse van Dooren laat teleurstelling niet zien: ‘Ik ben een tactische golfer’
Logo nationaalgolfmagazine.nl
Jesse van Dooren. ,Ik ga niet stoer doen. Aan stoer zijn heb je niks.''
Jesse van Dooren. ,Ik ga niet stoer doen. Aan stoer zijn heb je niks.'' (Foto: )

Jesse van Dooren laat teleurstelling niet zien: ‘Ik ben een tactische golfer’

Jesse van Dooren is acht jaar en wil later graag een geziene speler worden op de European Tour. Hij heeft twee homecourses, golfclub de Haarlemmermeersche en Houtrak. Hij eet het liefst lasagne, is goed in rekenen en drinkt karnemelk. De mooiste golfbaan die hij kent is de Texelse. Jesse droomt van een golfcarrière, maar ook van een ontmoeting met Tiger Woods. Afgelopen weken heeft Jesse in en om het huis gegolfd door corona. Maar eind april mocht voor het eerst sinds weken de baan in.

Hoe was het om na zoveel tijd op de baan te spelen? Leuk. We waren met z’n drieën, Dean, Riemer en ik. We werden eerst gebracht naar Houtrak. Op het parkeerterrein moesten we onze karren klaarmaken. Daarna gingen de ouders weg. We mochten niet op de driving range of chipping green. Wij waren de laatste flight. Eigenlijk was het heel gewoon toen we weer in de baan liepen. We hebben niet zo goed gespeeld maar wel veel lol gehad.

Hoe was de baan? Een beetje zanderig, ook op de fairway. Op hole zeven gebeurde er iets heel geks. Ik stond op de tee en sloeg mijn teeshot. De bal belandde in een rioolbuis die op de grond lag. Omdat de buis zo smal was, kreeg ik mijn bal er niet meer uit. Het was heel grappig. We speelden geen officiële wedstrijd. Ik heb gewoon een nieuwe bal geslagen.

Je wil Tiger Woods graag ontmoeten, wat ga je hem vragen? Ik wil weten met welke club hij het liefst speelt. Ik denk dat hij een ijzer 7 zegt. Of misschien een ijzer 6. Tiger kan alles goed, maar hij slaat heel mooi zijn ijzers en hij heeft een hele goede swing.

Wat is jouw lievelingsclub? Mijn driver. Ik kan er goed mee slaan. Het is een lekkere club waar ik hard mee sla. Meestal sla ik mijn drive tussen de honderdvijftig en honderdzestig meter.

Is ver slaan belangrijk? Het is natuurlijk wel handig als je ver kan slaan. Maar het belangrijkste is dat een golfer slim is. Een golfer zoals ik speelt slim en tactisch. Ik ben heel rustig en kijk goed hoe de situatie is. Ik neem niet te veel risico. Als er water voor de vlag ligt, speel ik niet op de vlag.

Wat doe je als je een birdie maakt? Ik juich niet, ik blijf rustig. Aan de buitenkant zie je weinig aan mij. Ik ga niet stoer doen. Aan stoer zijn heb je niks. Ook niet als ik boos ben of teleurgesteld over een hole als het niet goed gaat. Ik laat zo weinig mogelijk merken, ik verberg mijn boosheid en teleurstelling, dat is voor mijn spel het beste.

‘Toen ik een

hole in one sloeg,

                 ging ik niet juichen’

Blijf je ook rustig met een hole in one? Ik heb een keer op les een hole in one geslagen op een par drie op de Haarlemmermeersche. Voor mij is dat de mooiste hole van de par 3 baan. Ik was natuurlijk heel blij dat ik een hole in one had geslagen, maar juichen doe ik niet. Van mijn golfleraar Sven Kitseroo kreeg ik snoepjes en een supergrote lolly.

Hoe word je een goede professional? Heel veel trainen, doorzetten, naar je coach luisteren en dingen steeds opnieuw oefenen.

Zoals? Vooral putten moet beter. Als ik train op putten zeggen mijn trainers dat mijn armen stil moeten hangen en niet mogen bewegen. De swing hoort van binnen naar buiten, daar moet ik op letten.

Zijn er veel pro’s met een mooie swing? Mijn golfmaatje Dean Janssens heeft een goede swing. Hij is nog geen pro, maar we willen wel allebei pro worden. Dean swingt echt van binnen naar buiten en doet dat heel vloeiend. Dean heeft niet alleen een mooie swing, hij maakt ook de meeste grapjes.

Wat is er mooi aan pro zijn? Dat je op verschillende mooie banen in de wereld mag spelen. En dat je veel geld verdient op de European of de PGA Tour. Misschien koop ik van mijn verdiende geld wel een nieuw huis in Hoofddorp waar ik nu woon. Of ik ga trouwen? Nee hoor, ik heb niks met trouwen. Een vriendin zou ik best leuk vinden, dat wel.

Welke golfbaan vind jij het mooist? De Texelse. Dat is een supermooie baan met veel leuke holes. En er is een hele grote bunker. Met US Kids heb ik er veel wedstrijden gespeeld. De omgeving is prachtig en ik heb met vriendjes op de hoogste top van de golfbaan gestaan.

Wat vinden kinderen op school van golf? Ze vinden het gaaf. Ik zit op basisschool Twickel en ik ben de enige van de hele school die golft. School is soms saai. Rekenen is mijn lievelingsvak, ik drink het liefst karnemelk en hou van lasagne.

Maken je ouders dat? Nee, dat maakt mijn opa. Zijn lasagne smaakt zacht, echt Italiaans. En als opa bezig is met koken, ruikt het al heerlijk.

Heb je nog een sponsor in je hoofd als je op de Tour gaat spelen? Ja, Nike, dat vind ik een mooi merk.

Heb je er spullen van? Nee, ik heb er niet veel spullen van, maar ik draag wel Nike sokken. Die zijn eigenlijk van mijn vader omdat ze hem te klein zijn.

Meer berichten