Logo nationaalgolfmagazine.nl
Mica en Yente op de Heemskerkse. ,,Superblij dat we eindelijk weer mogen.''
Mica en Yente op de Heemskerkse. ,,Superblij dat we eindelijk weer mogen.'' (Foto: )

De jeugd mag weer!

Het is in ieder geval een gedeeltelijke verlossing van de knellende verboden die Nederland en ook de golfwereld in z’n greep houden. Niet iedereen mag weer spelen en trainen, maar de jeugd tot en met achttien jaar weer wel. En dat moeten we gewoon maar zien als een begin. En de kinderen? Die genoten meteen volop.

Neem Golfbaan Sluispolder. Daar hadden ze de boodschap dat de kinderen weer mochten beginnen goed in hun oren geknoopt. De baan bij Alkmaar voert de laatste jaren een uitstekend beleid als het gaat om jeugdgolf, en aan kinderen dan ook doorgaans geen gebrek.

Dat bleek op het moment dat de poorten weer open mochten. Sluispolder hield het niet bij een lesje, of een paar groepjes in de baan. Nee, er werd meteen een echt kinderkamp georganiseerd. Meteen op die laatste woensdag in april stroomden de kinderen al toe om zich de hele dag te vermaken op en rond de golfbaan. En dat gebeurt op Sluispolder zelfs elke werkdag tot en met vrijdag 8 mei. Het enthousiasme van de kinderen was in ieder geval groot.

Dat was ook het geval op de Heemskerkse, al bleven daar de aantallen beperkt. Maar in de baan meteen al wat kleine groepjes kinderen, die in heerlijke omstandigheden de eerste negen holes mochten afwerken. Daarop moesten ze wel een dagje langer wachten dan op veel andere banen, omdat de gemeente Heemskerk nog niet eerder toestemming gaf.

Superblij

,,En dat wachten duurde al best wel een tijdje’’, zegt Yente Blaauw (17), die met haar broertje Mica (14) negen holes speelt. ,,Een paar weken niet kunnen spelen en niet kunnen trainen is niet leuk. Ik ben echt superblij dat we nu weer kunnen spelen. Eigenlijk wilden we gisteren al gaan, maar toen kregen we het nieuws dat dat nog niet kon. Vandaag werden we dan gebeld dat het wel mocht. We zijn meteen gegaan. En het is ook nog eens prachtig weer.’’

De afgelopen weken probeerden ze wel wat aan golf te doen, maar veel was dat niet. ,,We hebben een beetje gechipt in de tuin’’, vertelt Mica. ,,Een emmer neerzetten en dan proberen daar de bal in te slaan. Veel meer konden we ook niet. Dan is het echt fijn als je weer echt de baan in mag en straks ook weer mag trainen.’’

Yente en Mica begonnen ooit bij de Zaanse, maar nu ze in Heemskerk wonen, zijn ze al drie jaar lid bij de Heemskerkse. Ze lessen daar bij Bob ter Punt. ,,Die lessen beginnen ook weer’’, zegt Yente stralend. ,,Daar heb ik echt superveel zin in, want dan zie ik mijn golfvrienden eindelijk ook weer. Nou ja, eentje niet dan, want die is twintig. Die mag nog niet.’’

Bijzondere dag

Ook in de baan is de kleine Gijs met zijn vader Siets Klees. Die trekt de kleine trolley achter zich aan, Gijs slaat de ballen. ,,Hij is nu voor het tweede jaar lid van de Heemskerkse en vindt het hartstikke leuk’’, vertelt Siets. Het is een bijzondere dag voor de 9-jarige Gijs. ,,Hij heeft tot nu toe altijd op de kleine baan gespeeld en dit is voor het eerst dat we echt op de grote baan kunnen spelen. Hij vindt het geweldig.’’

En zo was het op veel meer banen door heel Nederland. Bij Het Woold genoten de kinderen weer volop van het trainen en spelen met elkaar. Daar kwam een flinke groep bijeen om de herstart van hun golfseizoen te vieren. Op Almeerderhout was de jeugd weer lekker aan het slaan, net als op de Oosterhoutse, en ook op Houtrak kwamen de kinderen naar de baan om eindelijk weer met elkaar te kunnen trainen.

Ging dat allemaal onopgemerkt voorbij? Nee. Zelfs de NOS besteedde aandacht aan het feit dat de kinderen weer mochten golfen. Verslaggever Ragnar Niemeijer bezocht Sluispolder om daar de kinderen te vragen wat ze ervan vonden dat er weer mocht worden gegolfd. Op gepaste afstand natuurlijk, dat wel. En daarom zat de microfoon vast op een stok. Van anderhalve meter uiteraard.

Meer berichten