Logo nationaalgolfmagazine.nl
Drukte bij het KLM Open op The International. Bernardus Golf komt nu dus pas volgend jaar aan bod.
Drukte bij het KLM Open op The International. Bernardus Golf komt nu dus pas volgend jaar aan bod. (Foto: golfsupport.nl)

Nederlandse golffans moeten jaartje wachten op volgende KLM Open

De Nederlandse golfliefhebbers waren er al bang voor dat het KLM Open het volgende grote evenement zou worden dat van de kalender zou verdwijnen door de impact van het coronavirus. Ondanks dat het er enige tijd hoopvol uitzag, besloot de organisatie in juli toch het toernooi te schrappen.

Dat betekent dat de Europese topgolfers ook ons land dit jaar overslaan, en da’s een hard gelag voor de fans, maar zeker ook voor de organisatie. Ook die stak immers heel lang in op het laten doorgaan van het KLM Open, maar moest uiteindelijk z’n meerdere erkennen in de bizarre omstandigheden.

Dat had alles te maken met de manier waarop het toernooi kon worden gespeeld. Zonder publiek was het allemaal best mogelijk geweest, maar da’s natuurlijk niet wat iedereen wil en hoe het evenement financieel haalbaar kan worden gemaakt. De ruimere richtlijnen boden uiteindelijk ook geen soelaas. ,,Die sluiten niet voldoende aan bij de specifieke eigenschappen en publieksbewegingen van een golftoernooi zoals het KLM Open’’, stelt de organisatie. ,,Om die reden kan de overheid geen vergunning verstrekken op basis van het door de organisatie gepresenteerde aangepaste plan.’’

Toernooidirecteur Daan Slooter is eveneens stellig: ,,Ondanks de versoepelde maatregelen moesten er zoveel aanpassingen worden gedaan om aan de RIVM-richtlijnen te kunnen voldoen, dat het binnen de nog beschikbare tijd en de gewenste ambitie, een onmogelijke opgave was om een aangepast KLM Open te organiseren.’’

Niet allerbelangrijkste

Slooter betreurt als geen ander het annuleren van het toernooi waarvan hij al zo lang directeur is, maar probeert de zaken wel in het juiste perspectief te zetten. ,,Het is spijtig dat we de Nederlandse golfliefhebbers het sportieve hoogtepunt van de golfkalender dit jaar niet kunnen bieden, maar in het licht van wat er nu wereldwijd speelt, is het KLM Open ook niet het allerbelangrijkste.’’

Daarnaast spelen mogelijk ook de financiële problemen bij hoofdsponsor KLM mee. Het concern heeft zoals bekend staatssteun ter grootte van twee tot vier miljard euro aangevraagd, en dan is het moeilijk te verkopen als aan de andere kant wel veel geld wordt uitgegeven aan een golfevenement.

Het KLM Open zou dit jaar voor het eerst worden gespeeld op de vrijwel nieuwe baan van Bernardus in het Brabantse Cromvoirt. Die maakt nu dus volgend jaar z’n debuut als venue voor de European Tour. Overigens is het niet voor het eerst dat het KLM Open – of Dutch Open zoals het evenement vroeger gewoon heette – wordt geschrapt. Dat gebeurde eerder echter enkel door oorlog. Zowel in 1913 en 1914 werd er niet gespeeld, en ook in de jaren van 1940 tot en met 1945 werd er niet gegolfd. Daar komt nu dus een annulering wegens een virus bij.

Meer berichten