Martijn & Jan Kees: ‘Dat was dan 2020’
Logo nationaalgolfmagazine.nl

Martijn & Jan Kees: ‘Dat was dan 2020’

Hi Jan Kees,

Nou, dat was het dan... het jaar 2020. Het was, om tal van redenen, een jaar zoals nooit tevoren. Natuurlijk hopen we allemaal dat het in 2021 allemaal anders (lees: beter) gaat, maar ook de komende maanden zullen we met de gevolgen van de pandemie te kampen hebben. Maatschappelijk, economisch en ook in de golfwereld.

Hoe kijk jij terug op het voorbije jaar? Wat zal je – op golfgebied dan toch – het meeste bijblijven? Het niet doorgaan van toernooien als The Open en het KLM Open? Of juist het hoopvolle van tal van wél gespeelde toernooien, tot een Masters in november toe? En natuurlijk de drukte op de Nederlandse golfbanen na de golflockdown van het voorjaar. Zelfs deze maand is het niet eenvoudig een starttijd te krijgen.

En ja, dan 2021, hoe moeten we dat inschatten? Blijven we meer golfen? In hoeverre gaat de samenwerking met de PGA Tour de Europese Tour helpen door deze zware tijd te komen? Is het een zegen of juist het begin van het einde? En de Nederlandse toernooien, hoe zal het daarmee gaan? Spelen we in september nog een KLM Open? Komen de LET en Challenge Tour alsnog naar Nederland? Zoveel vragen!

Op een gezond 2021!

Martijn

Dag Martijn,

De toenmalige popcriticus John Landau schreef in 1974: ‘I've seen the future of Rock'n'Roll and it's name is Bruce Springsteen’. Een jaar later zag ik Springsteen – toen nog niet The Boss – in het RAI Congrescentrum en ik geloofde helemaal wat Landau zei.

Maar wat moet ik nu als ‘the future of golf’ aanduiden? Op langere termijn dan. De pandemie heeft alles op zijn kop gezet, maar soms is een crisis het moment om veel dingen anders te doen.

De Europese Tour heeft een toch verrassend volle kalender gepubliceerd, inclusief een KLM Open. De PGA Tour is al in september met het nieuwe seizoen begonnen.?Dat de twee circuits een vorm van samenwerking hebben gekozen, bevreemdt mij niet. Covid-19 en de dreigende concurrent in de vorm van de Premier League Golf maakte het voor de Europese Tour noodzakelijk om te gaan schuilen bij de grote broer aan de andere kant van de oceaan.

Dat is goed nieuws voor de topspelers, maar mogelijk niet voor mannen als Besseling en Luiten. Stel dat een aantal grote Europese toernooien ook punten gaan opleveren voor de FedEx Cup, dan zouden zij die wedstrijden wel eens kunnen gaan missen.

De toekomst voor Nederlandse golfers? Nog harder oefenen, nog meer in jezelf investeren.

Geniet van de winterzon,

Jan Kees

Meer berichten