Logo nationaalgolfmagazine.nl
De achttiende van de New Course op Gloria: een plaatje.
De achttiende van de New Course op Gloria: een plaatje. (Foto: Kevin Murray)

Goddelijk golf, koninklijk eten: Belek blijft ideaal

Turkije ligt in de Middellandse Zee en verbindt de continenten Azië en Europa die worden gescheiden door de Bosporus. Een uniek land dat buiten coronatijd jaarlijks meer dan vijftig miljoen toeristen welkom heet. Wat maakt deze bestemming zo bijzonder? Naast fantastische golfbanen, mooie hotels met luxe all-inclusive arrangementen, inspireert Turkije met zijn geschiedenis, natuur en gastronomie, die een eeuwenlange diversiteit aan beschaving weerspiegelen.

door Sonja van de Rhoer

In een straal van dertien kilometer rond Belek liggen zestien golfbanen. Keuze genoeg voor de verwende golfer. Als we weer mogen en kunnen reizen is de vijfsterren locatie Gloria Hotels & Resorts, onderdeel van het gerenommeerde Turkse bedrijf Özaltin Holding (gevestigd in Ankara) een perfecte plek om te verblijven. Slechts dertig kilometer van Antalya International Airport ligt het resort waar de Middellandse Zee en de Taurus elkaar ontmoeten op een totale oppervlakte van 212 hectare. Het resort beschikt over drie hotels - Gloria Golf Resort (geopend in 1997), Gloria Verde Resort (2001) en als meest recente het in 2007 geopende Gloria Serenity Resort - evenals de Gloria Villas en Gloria Golf Club. Het hotel beschikt, naast het grote restaurant over een aantal kleinere à la carte specialiteiten restaurants (Japans, Italiaans), een gezellige bar, een groot binnenbad en meerdere buitenzwembaden en een heerlijke hammam en spa.

Vorig jaar speelde ik mee met de Sebahat Özaltin International Ladies Golf Trophy, georganiseerd door de vrouw van de eigenaar van Gloria Hotels, een toernooi waar elke vrouw uit elk land ter wereld aan kan meedoen. Een week lang all inclusive met vijf dagen golf, waarvan drie dagen wedstrijden op de verschillende banen met aantrekkelijke prijzen. Gastvrouw was de captain van de Solheim Cup en voormalig British Open kampioen Catriona Matthew. Tijdens het toernooi werd er een Beat the Pro tegen Matthew gespeeld. Hopelijk kan dit toernooi rond Internationale Vrouwendag in maart 2022 weer plaatsvinden, maar dat is op dit moment hoogst twijfelachtig. Hoe dan ook is het een aanrader voor (competitie) teams of golfvriendinnen.

45 holes

Ook buiten een toernooi kunnen zowel golfers met een lage als met een hoge(re) handicap uitstekend uit de voeten op de Gloria Golf Club. Het is het grootste golfcomplex in Turkije met 45 holes: twee 18-holes kampioenschapsbanen en een negen-holes academiebaan, ontworpen door de Franse golfbaanarchitect Michel Gayon.

De Gloria Old Course wordt gezien als één van de mooiste banen in de regio. Aan de voet van het imposante Taurusgebergte slingert de baan zich een weg door het bos met een lieflijke omgeving. De holes zijn op verschillende manieren te spelen, de lagere handicapper kan de doglegs afsnijden en de speler die liever voor safe gaat gunt zichzelf een slag extra naar de green. De fairways zijn goed onderhouden en de greens geonduleerd en snel. De Old Course behoort tot de oudste golfbanen in het land.

De New Course oogt gemakkelijker dan de Old Course. Er is meer ruimte, de fairways zijn breder, maar het addertje zit in de overvloed aan water en de verraderlijk geplaatste bunkers. Uitdaging genoeg dus.

Een snelle extra ronde spelen kan op de lastige, negen-holes Verde Course. Ook leuk om nog even een rondje te lopen na een ochtend cultuur of shoppen.

Vanaf het hotel rijden de shuttlebusjes bijna af en aan naar de verschillende golfbanen.

Gastronomie

In een hotel kan ik me altijd het meest verheugen op het ontbijt. De dag goed beginnen voor een sportieve (golf)dag. Het ontbijt is niet zomaar een maaltijd in Turkije, het is een feest voor alle zintuigen en smaakpapillen. De Anatolische keuken in Turkije is door de eeuwen heen beïnvloed door tal van beschavingen, en dat proef je in de rijke smaken en grote variatie in gerechten.

Ontbijt heet in het Turks ’kahvalti’, dit betekent letterlijk ’vóór de koffie’. Het is dan ook belangrijk om geen koffie te drinken op een lege maag, maar met het ontbijt de dag te starten. Waar een groot deel van de wereld het ontbijt als een noodzaak beschouwt, is het voor de Turken een moment dat mensen samenbrengt. Wat is dan fijner om tijdens de vakantie met familie of met vrienden rustig aan de dag te beginnen met een heerlijk ontbijt en een goed gesprek.

Wat vinden we op de ontbijtbuffetten in het restaurant?

Dankzij de ongekende opties van de Turkse keuken zijn de buffetten rijkelijk voorzien van allerlei producten en smaken. Van verschillende kazen en een variatie aan zwarte en groene olijven tot groenten als tomaten, paprika’s en komkommers en vers en gedroogd fruit. Maar ook honing en jam van regionale vruchten ontbreken niet, evenmin als de Turkse smeersels voor het platbrood als Turkse room en sesamboter en natuurlijk de Turkse hartige en zoete gebakjes. Vele traditionele en regionale delicatessen komen op tafel naast natuurlijk een goede kop thee.

Kaas heeft een speciale rol in het geheel, er staat nooit maar één soort op tafel. Een minimum van drie tot vier soorten kaas, verschillend per regio, is een must op de ontbijttafel. Elke streek heeft zijn eigen kaas, zoals de kruidenkaas uit Van, de gruyère uit Kars, ’çeçil’ uit Erzurum, ’mihaliç’ uit Bursa en de meest voorkomende witte kaas uit Ezine-Çanakkale.

Olijven

Ook olijven ontbreken nooit. Ze worden op vele manieren bereid; gebroken, gesneden, geperst of gewoon zoals ze van de boom afkomen. Olijfolie wordt voornamelijk in de rijkere westelijke regio’s van Turkije gebruikt. Om er groenten of kruiden mee in te smeren, of als smeersel op brood. Ook eieren zijn belangrijk, het meest gebruikelijke eiergerecht is ’menemen’.

De lunch en het diner worden geserveerd in de verschillende restaurants. Het is het leukste om zoveel mogelijk gerechten uit de traditionele Turkse keuken te proberen. Niet voor niets wordt deze tot de meest gevarieerde keukens ter wereld gerekend. Talrijke groenten, granen, kruiden en oliën spelen al eeuwenlang een prominente rol in de maaltijden. Salades, gegrilde groenten en stoofgerechten maken deel uit van het dagelijkse menu. Waar in andere eetculturen vegetarische of vegan recepten moeten worden ‘gecreëerd’, heeft de Turkse keuken talrijke heerlijke gerechten die zonder enige aanpassing in ieder vegan menu passen.

Mezze

Een populair begin van de maaltijd zijn mezze, een keur van voorgerechtjes. Dit zijn allemaal kleine gerechtjes die gelijktijdig worden geserveerd. In het restaurant staan ze vaak in een koelvitrine uitgestald en geef je aan wat je wilt hebben. De meeste zijn groentegerechtjes, soms met yoghurt geserveerd en soms met kaas gecombineerd. Ook Turks brood met verschillende dips zoals humus en tomatensalsa hoort erbij.

Elke streek heeft zijn eigen specialiteiten en bereidingswijze van hun gerechten. In de Turkse cultuur zijn er geen vaste etenstijden: je eet wanneer je trek hebt. Er staat altijd iets klaar en op sommige dagen wordt de tafel wel vier of vijf keer gedekt. Vaak wordt een stoofschotel - met of zonder vlees - gegeten samen met een ’droog gerecht’ zoals pasta, rijst, bulgur of andere graansoorten, en een tursu (ingemaakte groenten) of cacik (yoghurt met komkommer en kruiden) of hosaf (ingemaakt fruit) met pide of somun (Turks brood).

Keuze is er genoeg en vind je het moeilijk om te kiezen? Laat je adviseren door het bedienend personeel. Ze vinden het leuk dat je geïnteresseerd bent in hun culinaire cultuur.

Meer berichten