Logo nationaalgolfmagazine.nl

Martijn & Jan Kees

Beste Jan Kees,

Dat golf meer en meer een powergame aan het worden is, is al vaak aan de orde gekomen. In Golfers Magazine, in dit tijdschrift, en misschien zelfs wel in deze kolom. Toch wil ik het er nog een keertje over hebben. Als ik kijk naar de beelden van iemand als Bryson DeChambeau op de driving range, dan kan ik alleen maar denken 'hoe lang houdt zijn lichaam dat vol?' Je kan nog zo sterk zijn, nog zoveel trainen, er is toch echt een maximum aan wat een lichaam kan hebben. Is het niet nu, dan toch zeker voor de langere termijn.

Dat de krachtpatsers de sport veranderen staat vast, maar gaan ze daar zelf ook nog jaren de vruchten van plukken? Of is het eerder dat ze hun eigen loopbaan erdoor verkorten? Ik denk zelf het laatste. De kans dat iemand als Bryson een carrière heeft die decennia beslaat, acht ik buitengewoon klein. Kracht is goed, fit blijven beter. Golf kan je – als goedwillende amateur dan toch zeker – tot op hoge leeftijd spelen, mits je een beetje je best doet om fit te blijven. Hoe pak jij dat aan in een tijd van vooral veel thuiswerken en (te) weinig bewegen? Hoe blijf jij fit?

Groet, Martijn

Hey Martijn,

In de eerste plaats door te wandelen. Weer of geen weer, mevrouw Van der Velden en ik doen dat nagenoeg elke dag. Verder heb ik een huis met nogal wat trappen en dat helpt in deze tijden van veel thuiswerken ook een beetje. Een héél klein beetje.

Senioren worden nu eenmaal wat stijver, en dat betekent een paar simpele oefeningen per dag. Het zou wat meer moeten zijn - net als vaker de fiets pakken om naar ‘het dorp’ te gaan.

Voor een rondje moet je gewoon iets meer doen dan al die jonge mannen en vrouwen, ook al zou een warming-up ook voor hen meer dan aanbevelingswaardig zijn…
Er zijn meer en meer clubs die een soort fitnessprogramma voor senioren hebben. Dat is in feite een must voor elke vereniging: zo help je je oudere leden om langer fit te blijven en dus langer te golfen.

Het plezier in spelen wordt groter als je als senior het juiste materiaal hebt. Dat is in feite een open deur intrappen. Speel je als senior met ‘gewone’ shafts in je stokken? Dan doe je jezelf zo enorm tekort.

Je ziet het: eigenlijk is het allemaal heel simpel. En kijk af en toe naar wat beelden van Bernhard Langer, die deze zomer 64 wordt en die nog steeds in topconditie is. En daarmee kom ik op mijn laatste punt: pas op wat je eet…

Veel golfplezier in het voorjaar,

Jan Kees

Meer berichten