Logo nationaalgolfmagazine.nl
<p>Liesbeth Pauwels.</p>

Liesbeth Pauwels.

De moderne golfer

De golfsport evolueert. Dat valt niet meer te ontkennen. De manier waarop Bryson DeChambeau won bij de Arnold Palmer Invitational bevestigt het allemaal. Hij laat zien wat er mogelijk is als je traint en denkt als een atleet.

Golfcultuur

DeChambeau verandert golf. Ja, er wordt veel gedebatteerd over wat zijn driving-afstand doet met het traditionele ontwerp van banen en de traditionele swingtechniek. Ja, het is onmogelijk dat een aspirant-jonge professional de PGA of LPGA Tour zal bereiken als ze geen holistische benadering toepassen die het trainen van lichaam en geest om op maximale capaciteit te presteren integreert. Maar wat geen deel uitmaakt van de gesprekken en wat wel zou moeten zijn, is dat dit ook gevolgen heeft voor amateurgolf. Zijn generatie verandert ook de recreatieve golfcultuur. En dit heeft zijn gevolgen voor lokale clubs. Terwijl sociale activiteiten de identiteit vormden van vele clubs, zal sport en vitaliteit het overkoepelende kenmerk van de toekomstige club zijn.

Moderne golfer

Jij verlangt naar een golfspel dat voldoening brengt en waarin je plezier ervaart. Jij verlangt naar een lichaam dat soepel en explosief kan swingen en na achttien holes nog fit genoeg is om met de (klein)kinderen te spelen. Om een andere sport naast golfen ook te beoefenen zonder dat je je beperkt voelt in energie. Om met je gezin golfreizen te kunnen maken. Naar clubkampioen in jouw categorie te zijn. Of om zonder fysieke klachten je handicap te blijven verlagen. Om jezelf te blijven uitdagen en te genieten van het multimodaal en dynamisch leerproces. Je verlangt naar maandag spontaan te golfen, omdat je daar zin in hebt en je gezondheid dat toelaat. Mijn advies aan jou: maak een actieve golf levensstijl jouw doel. Met dat help ik je in mijn online training.

Welzijn

Een overzicht van de relatie tussen golf en gezondheid, gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine, concludeerde dat ’beoefenaars en beleidsmakers kunnen worden aangemoedigd om meer mensen te ondersteunen bij het golfen, vanwege de daarmee samenhangende verbeterde fysieke gezondheid en mentaal welzijn, en een mogelijke bijdrage tot een hogere levensverwachting’. Misschien praat u al met anderen over de fysieke en mentale gezondheidsvoordelen van golf, bevordert u inclusiviteit, veiligheid en duurzaamheid en biedt u wellicht gezonde drankjes of snacks aan. Dat is fantastisch! Als je een vooruitstrevende en ingelezen professional bent, werkzaam bent in een academyteam, of een gedreven clubsupporter bent, moedig je anderen waarschijnlijk aan om (meer) te golfen, om te sporten, en om de baan te bewandelen als ze daartoe in staat zijn. Maar we moeten verder kijken.

Kansen

Er liggen kansen voor een nieuwe richting. Nu is het integreren van fysieke activiteiten in een sportieve inclusieve beleving met golf een van de strategieën die succesvolle golfclubs (of golfreizen zoals mijn Golf Yoga Retreat) de komende tien jaar meer zullen doen. Eigenlijk is het meer dan alleen het integreren van die nieuwe moderne golfcultuur. Het vereist het actief promoten, aanbieden, stimuleren en omarmen daarvan. Terwijl de golfcultuur een tijdlang het sociale of netwerk aspect als een sleutelelement van de lidmaatschapservaring was, wordt er een hernieuwde nadruk op gezondheid en sport gebracht. Het zullen in ieder geval strategische pijlers zijn die de relevantie en het succes van golfclubs in de toekomst bepalen. Het aanbieden van fysieke TPI bewegingsroutines als onderdeel van het lidmaatschap of lesplan kan ook helpen de traditionele barrière te doorbreken om meer jonge golfers aan te trekken, de competitiespelers nog sterker te maken en om de vitaliteit van seniorengolfers te ondersteunen. Het is iets waarvan ik zie dat het in de nabije toekomst kan worden bereikt: clubs voor de moderne golfer.

Golffitness

Aan het begin van de 21e eeuw was het wandelen op de baan al een training. Tegenwoordig wordt het steeds vaker de norm om een uur actief bezig te zijn met het trainen van flexibiliteit en kracht die nodig zijn voor de golfswing. De vooruitgang en bekendheid van golffitness is de afgelopen jaren drastisch toegenomen. Vooral in deze tijden kunnen veel clubs hun leden de kans geven hun conditie en flexibiliteit op peil te houden. Mijn online trainingsprogramma (kijk op www.lpgolfperformance.nl) is bijvoorbeeld een perfect instrument. Nu is niet het moment om activiteiten die dit ondersteunen te verminderen. Het is juist het moment om (creatief) op te schalen, stap voor stap.

#Hoodieforgolf

Uit ervaring kan ik vertellen dat er veel interesse is in deze sportieve, moderne aanpak. Daarnaast heb ik samengewerkt met zeer gedreven professionals en vooruitstrevende clubs die in deze aanpak geloven en waar we die activiteiten konden uitvoeren. Deze groep leden heeft fantastische resultaten in hun spel én vitaliteit gekend. Ik zie ook dat het gezicht van golf verandert. De LPGA heeft daar een leidende rol in genomen: #HoodieForGolf. Golf blijft groeien door de enorme invloed van Noord-Amerikaanse trends die de sport nog leuker, inclusief én trendy maken. Dat is waar ik ook toekomstperspectief zie.

Verantwoordelijkheid

De kans is groot dat je een gepassioneerde PGA-leraar of clubleider bent die gelooft dat een actieve golf levensstijl een positieve bijdrage levert aan de levenskwaliteit van leden. Ik waardeer iedereen die verantwoordelijkheid neemt om impact te maken zeer, maar omdat de golfindustrie snel evolueert, weet ik dat golfers nu meer dan ooit nodig hebben dat we een stapje verder gaan. We kunnen niet meer het risico lopen om niets te doen en het aanbieden van vitaliteits- en bewegingsprogramma's langs te laten liggen.

Het ondersteunen en ontwikkelen van een sterke golfgemeenschap is mijn missie. Ik blijf mij daarom inzetten om golfers, beleidsmakers, professionals én iedere enthousiasteling te inspireren en te activeren om gezonde, bewuste en vooral duurzame acties te ondernemen. Hierover met mij in gesprek gaan of heb je vragen, neem dan contact op via info@lpgolfperformance.nl

Meer berichten