Houtrak, Eindhovensche, Noordwijk en Haagsche in beeld voor kruisfinales Titelkandidaten worden zichtbaar

Nieuws
Frank van Hoof is met Houtrak de toch wel verrassende koploper in de eerste herenpoule.
Frank van Hoof is met Houtrak de toch wel verrassende koploper in de eerste herenpoule. rodi.nl

UTRECHT - Net over de helft van de competitie in de hoofdklasse is de tekening in de strijd al goed zichtbaar. Na vier speeldagen hebben de titelkandidaten zich al aangediend. Houtrak en landskampioen de Eindhovensche delen de lakens uit in de eerste poule, Noordwijk, Amelisweerd en de Haagsche zijn de grootmachten in de andere poule.

Naarmate de climax van de hoofdklasse nadert, wordt de strijd interessanter en spannender. Neem de vierde speeldag in poule H1 op de Noord Nederlandse. Regerend landskampioen de Eindhovensche en Houtrak maakten er samen een zinderende partij van in de race om de eerste plaats in die poule. De Hoge Kleij en Broekpolder knokten dezelfde dag voor een laatste kans op de kruisfinales.
Dat zorgde voor een fantastische competitiedag op de Noord Nederlandse, waar helaas de greens de grootste dissonant vormden. Die waren in erbarmelijke staat, en het is echt te hopen dat de greenkeepers van de fraaie course bij Glimmen die weer in uitstekende conditie krijgen voor de topjeugd van Nederland zich daar in mei verzameld om te spelen om de nationale strokeplaytitels tot en met 21 jaar en de Trompbeker. Met greens in de huidige staat zou de club zich voor dat toernooi blameren en dat zal nooit de bedoeling zijn.

Spannend
Maar goed, op deze competitiedag had iedereen ermee te maken. De partijen werden er niet minder spannend door. Eindhovensche kwam in de topper tegen Houtrak goed uit de ochtendsessie. De titelhouder uit Brabant keek met enige vrees naar de ontmoeting met Houtrak, waarvan nog nooit werd gewonnen, maar leidde na de foursomes met 4-2. Opvallende afwezige was Jeroen Krietemeijer. De beste man van het team moest met een armblessure noodgedwongen van de kant toekijken.
Dat Houtrak zich deze competitie zo sterk profileert, is best verrassend te noemen. De club uit Halfweg verloor met Michael Kraaij immers de beste speler, terwijl het team zich vorig jaar ternauwernood veiligspeelde. Met Niels Kraaij als nieuwe trainer is er echter sprake van nieuw elan bij de drievoudig landskampioen, die zijn eerste drie wedstrijden heel eenvoudig won.
Kantelen
In de singles bleek waarom. Krietemeijer zag hoe Houtrak de zaak langzaam kantelde. Kopman Lars Keune klopte nog wel Frank van Hoof, terwijl David van de Sanden won van Mike Korver. Maar Houtrak sloeg terug met zeges van Philip Bootsma op Nick Veldman en Brian Adams tegen Martijn Broeren. Nadat Ruben van Uden en Igor Mandjes hun partij halfden, kwam het aan op de match van Stan Kraai tegen Berend van Holthuijsen. De laatste zette voor Houtrak de zaak naar zijn hand op zestien en zeventien en bracht de eindstand op 9-9.
Die stand betekent dat De Hoge Kleij nog enigszins mag hopen. De club uit Leusden won de cruciale ontmoeting met Broekpolder. In de foursomes bleven de kemphanen nog steken op 3-3, maar De Hoge Kleij sloeg toe in de singles. Mede door zeges van Pieter Bijnen en Harmen Hubert werd het uiteindelijk 10-8. Hoge Kleij heeft nu één nederlaag achter z’n naam staan, maar treft nog Houtrak. Broekpolder lijkt uitgeschakeld. Ondering wordt het penibel voor de Kennemer, Merwelanden en Noord Nederlandse.
Strijd open
In poule H2 is de strijd iets meer open. Daar blijkt dat in de top drie iedereen van iedereen kan winnen. De Haagsche kreeg op de eerste dag klop van Amelisweerd, dat op zijn beurt verloor van Noordwijk, dat zelf vervolgens weer een draai om de oren kreeg van de Haagsche. Alle topploegen hebben dus inmiddels een wedstrijd verloren. De Pan zit nog op het vinkentouw. Met twee nederlagen tot nu toe is ook die club niet kansloos voor de kruisfinales.
De clash tussen Noordwijk en de Haagsche op de vierde speeldag was voor beide partijen cruciaal. Op de baan van Princenbosch kwam de ploeg uit de residentie het best uit de foursomes, met een 4-2 voorsprong. In de singles bezorgden Koen Rutten en Maarten Slootmaekers vervolgens de Haagsche een vliegende start met twee zeges. Robbert van Helden, Max Albertus en Dennis Asselbergs brachten daarna met drie zeges Noordwijk weer op gelijke hoogte. De beslissing moest vallen in de zesde single tussen Florian de Groot en Jordi Dahlberg. De laatste pakte die partij met 3&2 en verzekerde daardoor de Haagsche van die belangrijke winst.
Onderin spitst de strijd tegen degradatie zich toe op Haarlemmermeersche, Princenbosch en het nog altijd puntloze Prise d’Eau.

art cover
Korver & Korver
10 apr, 11:16
art cover
Column Leo: Andere koek
10 apr, 10:59
art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47
art cover
Voor alle golfers: investeer in breinkennis
10 apr, 10:45
art cover
De Pin High Zomertoppers zijn er weer! De beste golfdeals voor deze zomer
8 apr, 15:30
art cover
Reset je spierstelsel met MAT®, het geheime wapen van Bryson DeChambeau!
8 apr, 15:27